11/12/19

Απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ

Απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ

Πολύ συνειδητά, επέλεξα μέχρι σήμερα να μην μπω σε πολιτική αντιπαράθεση με οποιοδήποτε κόμμα, διότι θεωρώ ότι το χώρος της Υγείας δεν θα έπρεπε να γίνεται πεδίο αντιπαραθέσεων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. 
Ωστόσο, η εμμονή του ΑΚΕΛ τις τελευταίες μέρες να κινδυνολογεί, να ισοπεδώνει και να μιλά για πολιτικές λιτότητας, με αναγκάζουν να παρέμβω και να θέσω τα δεδομένα στην ορθή τους διάσταση και να υπενθυμίσω στο ΑΚΕΛ τους λόγους που έγινε η σύσκεψη το 2016. Η σύσκεψη εκείνη έγινε για να αναχαιτιστεί το κύμα φυγής γιατρών που επικρατούσε τότε, εξαιτίας ακριβώς των μειώσεων στις απολαβές και των πολιτικών λιτότητας που άλλοι προκάλεσαν όταν άφηναν την οικονομία του τόπου να οδεύει στον γκρεμό.
Και επειδή όπως φαίνεται το ΑΚΕΛ έχει κοντή μνήμη, θα επαναλάβω για πολλοστή φορά τα ακόλουθα σημαντικά που επιμελώς αποφεύγει να αναφέρει το ΑΚΕΛ στις διάφορες τοποθετήσεις των μελών του:
1. Μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνια και στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στην προαναφερόμενη σύσκεψη το 2016 και μέχρι το 2018, το όριο των Ιατρικών Λειτουργών αυξήθηκε κατά 50 και των Νοσηλευτικών Λειτουργών κατά 110.
2. Με τις Συμφωνίες που υπογράφηκαν από όλες τις Συντεχνίες στο Προεδρικό το 2017, δόθηκαν αναβαθμίσεις στις Κλίμακες τόσο των νοσηλευτών όσο και των ιατρών και παραχωρηθήκαν επιπλέον επιδόματα, και το 2018 παραχωρήθηκαν μισθολογικές αναβαθμίσεις σε άλλους επαγγελματίες υγείας. Οι απολαβές τόσο των γιατρών όσο και των νοσηλευτών αποκαταστάθηκαν μετά από τις αποκοπές που επιβλήθηκαν λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων και μάλιστα είναι οι υψηλότερες που δόθηκαν ποτέ.
3. Το 2019, ο Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ περιελάβανε 300 νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και γραμματειακού/διοικητικού προσωπικού για κάλυψη αναγκών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και ενίσχυσή τους.
4. Στο Προϋπολογισμό του 2020, περιλαμβάνονται άλλες 119 νέες θέσεις Λογιστικών, Διοικητικών και Γραμματειακών Λειτουργών, για υποβοήθηση και στήριξη του έργου των επαγγελματιών υγείας.
5. Παράλληλα με την επένδυσή μας σε ανθρώπινο δυναμικό -που είναι ο υψηλότερος σε αριθμό και απολαβές-, το 2019 διαθέσαμε τριπλάσιο κονδύλι για την αγορά νέου και την αναβάθμιση του υφιστάμενου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Αυξημένο είναι και το αντίστοιχο κονδύλι για το 2020.
6. Προχωρήσαμε από το 2016 μέχρι σήμερα σε αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την προώθηση αναπτυξιακών έργων σε όλα τα νοσηλευτήρια και τα Κέντρα Υγείας.
Διερωτώμαι λοιπόν για ποιες πολιτικές λιτότητας μιλά το ΑΚΕΛ και εάν το ΑΚΕΛ παρακολουθεί όντως τις συζητήσεις για τους Προϋπολογισμούς ή εάν βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο. Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από το ΑΚΕΛ ότι δεν μπορεί επιλεκτικά να αποζητά τα εύσημα για το ΓεΣΥ, αλλά να αποποιείται των ευθυνών του όταν η συζήτηση στρέφεται στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που επίσης ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, περιλαμβανομένου του ΑΚΕΛ.
Όσον δε αφορά την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ περί διπλασιασμού του Προϋπολογισμού λόγω κακοδιαχείρισης, αυτοί είναι άνευ σχολιασμού. Ο Προϋπολογισμός έχει «εκτοξευθεί» στο €1 δις, λόγω εισφορών της Κυβέρνησης ως τρίτο μέρος για το ΓεΣΥ. Αναμένω με ενδιαφέρον την ανάλυση του ΔΗΚΟ από την οποία προκύπτει ότι «από του χρόνου οι συνολικές δαπάνες για την υγεία μαζί με το ΓεΣΥ θα ξεπεράσουν τα 2.2 δις», δεδομένου και του σφαιρικού Προϋπολογισμού του ΓεΣΥ.
Επιτέλους είναι η ώρα όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να δείξουν υπευθυνότητα και την πολιτική βούληση που συνεχώς λένε ότι έχουν για την εφαρμογή των νόμων που οι ίδιοι ψήφισαν το 2017, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές και εκλογικές τους φιλοδοξίες.