Προσθήκη λεζάντας |
Επαφές της βουλευτού κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, στο Στρασβούργο
Η βουλευτής κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Ειδική Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς είχε χθες, 13 Νοεμβρίου 2019, συνάντηση στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) κ. Gianluca Esposito, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Moneyval) κ. Matthias Kloth, τον Αναπληρωτή Εκτελεστικό Γραμματέα της GRECO κ. Bjorn Janson και τον Ανώτερο Νομικό Σύμβουλό της κ. Gerald Dunn. Η κα Χαραλαμπίδου συνοδεύεται από τον Ανώτερο Σύμβουλο της διεθνούς γραμματείας της ΚΣ ΟΑΣΕ κ. Marco Bonabello και τη Λειτουργό Διεθνών Σχέσεων Α’ της Βουλής κα Ελένη Γεωργίου.
Η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι η διαφθορά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατία, την οικονομία, αλλά και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξήρε τη σημαντική συμβολή της GRECO στις προσπάθειες πρόληψης και καταπολέμησής της, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης εκ μέρους ορισμένων κυβερνήσεων για εφαρμογή των συστάσεών της.
Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ότι η ανάπτυξη συνεργειών της GRECO με την ΚΣ ΟΑΣΕ, όπως και με τα εθνικά κοινοβούλια, θα είναι αμοιβαία επωφελής, θέση με την οποία συμφώνησε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της GRECO. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα Μέλη των εθνικών κοινοβουλίων μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή των συστάσεων της GRECO, υιοθετώντας προληπτική στάση και αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις και την ευθύνη που υπέχουν έναντι των λαών που εκπροσωπούν.
Υπενθυμίζοντας τις συστάσεις της GRECO στα πλαίσια των προηγούμενων γύρων αξιολόγησης, σε ζητήματα που αφορούν τα ίδια τα Κοινοβούλια, όπως η υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας και η ρύθμιση ζητημάτων σύγκρουσης συμφέροντος ο κ. Esposito επεσήμανε την ελλειπή εφαρμογή τους συνολικά στην περιοχή που καλύπτει η GRECO, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν και την Κύπρο, για τα οποία εξέφρασε προβληματισμό. Υπενθύμισε δε, στα πλαίσια παρουσίασης της μεθοδολογίας της GRECO, τη δυνατότητα έκδοσης, ως ύστατη επιλογή, δήλωσης μη-συμμόρφωσης συγκεκριμένων κρατών μελών, η οποία πλήττει το διεθνές κύρος της χώρας και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από άλλους διεθνείς παράγοντες και ιδίως από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Τονίστηκε, εξάλλου, εκατέρωθεν η καίρια σημασία των ανεξάρτητων θεσμών ή αξιωματούχων στην πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς και αντηλλάγησαν απόψεις για το σημαντικό ρόλο των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η κα Χαραλαμπίδου εξήρε τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η Moneyval για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ενώ υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν ότι η διαφθορά επιδεινώνει τους εν λόγω κινδύνους. Σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Moneyval ο κ. Kloth αναφέρθηκε στην υπάρχουσα καλή συνεργασία με τον ΟΑΣΕ, ενώ παρουσίασε συνοπτικά τον τρόπο εργασίας της Moneyval. Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι οι επαφές με τα εθνικά κοινοβούλια γίνονται όταν εντοπίζονται νομοθετικά κενά, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις άμεσες επιπτώσεις της έκδοσης αρνητικών εκθέσεων από τη Moneyval. Υπενθυμίστηκε δε ότι η έκθεση για την Κύπρο θα υιοθετηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Η κα Χαραλαμπίδου είχε, τέλος, συνάντηση με την κα Valerie Clamer, επικεφαλής της Γραμματείας της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Κανονισμό, τις Ασυλίες και τα Θεσμικά Ζητήματα. Η κα Χαραλαμπίδου έτυχε ενημέρωσης για τον Κώδικα Δεοντολογίας, που δεσμεύει τα μέλη της ΚΣΣΕ και στοχεύει στην αποφυγή περιπτώσεων σύγκρουσης συμφέροντος, ενισχύοντας τη διαφάνεια. Συζητήθηκαν δε οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του.