Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναγορεύθηκε χθες βράδυ σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας σε ειδική τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Νομική Σχολή «υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση και καταξίωση εξεχουσών προσωπικοτήτων του ευρύτερου Ελληνισμού, στους τομείς της πολιτικής, της νομικής και της εκπαίδευσης».
Υπογράμμισε ότι η τιμή που γίνεται δια του προσώπου του αποτελεί «αναγνώριση των πολυετών αγώνων του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση».
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «45 χρόνια μετά και παρά τα ισχυρά νομικά ερείσματα που δημιουργούν τις παραμέτρους με τις οποίες θα έπρεπε να αναζητείται λύση του Κυπριακού, οι επεκτατικές βλέψεις και η αδιάλλακτη στάση που τηρεί η Τουρκία, δεν επέτρεψαν την εξεύρεση λύσης», υπογραμμίζοντας πως «πάγια παραμένει η θέση μας πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοούνται ή/και να παραγνωρίζονται οι κανόνες δικαίου στην αναζήτηση λύσης διεθνών ή τοπικών διενέξεων. Την ίδια στιγμή, η πολιτική κρίση του όποιου ηγέτη δεν θα πρέπει να παραμένει παγιδευμένη σε συναισθηματισμούς, ιδεοληψίες ή ατολμία.
Αντίθετα, θα πρέπει να προκαλεί και να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία ώστε να μετατρέπει την αδυναμία επιβολής των κανόνων δικαίου σε δυναμική υλοποίησης τους, δια μέσου πολιτικών αποφάσεων που δημιουργούν νέες πραγματικότητες.
Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και θωρακισμένοι με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, της θωράκισης των θαλάσσιων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που είμαστε αποφασισμένοι να εμπλακούμε σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη βάση της συναντίληψης για τους Όρους Αναφοράς, όπως είχε προκύψει από την άτυπη συνάντηση μου της 9ης Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Εκείνο που θα ήθελα να καταστήσω σαφές – θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και σαφής- είναι πως δεν θα αποδεχθώ όρους ή προαποφάσεις, με επιλεκτική επιλογή στοιχείων που επιδιώκει προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, η Τουρκία».
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ότι «η σταθερή σας προσήλωση όλα αυτά τα χρόνια στο ευρωπαϊκό ιδεώδες έχει οδηγήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με χώρες, όχι μόνον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τις γειτονικές της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας την Κύπρο σε πυλώνα σταθερότητας της περιοχής.
Ενάντια στις τρέχουσες αναχρονιστικές αντιλήψεις, τολμάτε να προχωράτε μπροστά και να στοχεύετε στο μέλλον. Με σταθερή προσήλωση στην παιδεία και την πλήρη στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σας, οδηγήσατε το καράβι σας και κατορθώσατε την τόσο ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης. Εξάλλου, η πατρίδα σας έχει περάσει πολλές φορές μέσα από συμπληγάδες πέτρες και έχει δείξει το ανάστημά της. Επιδείξατε σθένος και ευαισθησία και προσπαθήσατε την ώσμωση των όποιων διαφορών με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τη λείανση των αιχμών που αφήνει πίσω της η μνήμη του 1974. Με διορατικότητα αντιληφθήκατε πως ένα τέτοιο τραύμα δεν είναι δυνατόν να χαθεί στη λήθη, εάν δεν επουλωθεί.
Δεδομένης της σημαίνουσας, αλλά και συνάμα ταραχώδους γεωγραφικής και γεωπολιτικής θέσης της χώρας σας, επιτύχατε την απαιτούμενη εκείνη ψυχραιμία που ορίζουν οι, συχνά, ‘θερμές’ εξελίξεις. Ενσκήψατε με σεβασμό και κατανόηση στα συναισθήματα ενός ολόκληρου λαού και προκρίνατε τη λύση της διαπραγμάτευσης, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, έναντι μιας άγονης πολεμικής και εμπρηστικής ρητορικής.
Στο διάβα του χρόνου μιλήσατε στους πολίτες σας με ειλικρίνεια και δίχως φόβο. Και ανταμειφθήκατε για αυτή σας τη σύνεση. Επιβεβαίωση, ίσως, της ρήσης του Ισοκράτη, που μιλώντας για τον συμπατριώτη σας Ευαγόρα Α’ υποστήριξε ότι η πρόοδος πηγάζει: ‘οὐ διὰ τοὺς ἐμμένοντας τοῖς καθεστῶσιν, ἀλλὰ διὰ τοὺς ἐπανορθοῦντας καὶ τολμῶντας ἀεί τι κινεῖν τῶν μὴ καλῶς ἐχόντων’, δηλαδή ‘όχι από τους προσκολλημένους στο κατεστημένο, αλλά από όσους διορθώνουν τα κακώς κείμενα και έχουν πάντοτε το θάρρος να ταράζουν το λιμνάζον κακό’.
Κάποια στιγμή, εξοχότατε κ. Πρόεδρε, είπατε πως θέλει ‘τόλμη και αποφασιστικότητα για να μετατρέψεις την κρίση σε ευκαιρία’. Κι εσείς το αποδεικνύετε αυτό καθημερινά, μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη ρεαλιστική διαχείριση των καταστάσεων, που αναδεικνύουν την Κύπρο κράτος – πρότυπο και την ηγεσία σας άξια μίμησης».
Από την πλευρά της, η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, αναφερόμενη στο σκεπτικό της απόφασης για την αναγόρευση, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Σχολής, η τιμητική αναγόρευση γίνεται σε αναγνώριση του πολιτικού σθένους του τιμωμένου σε κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας του και για την εν γένει προσφορά του, ιδίως στον τομέα των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες, με γνώμονα την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, την εμπέδωση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων στο σύνολο της Κύπρου».
Ακολούθησε εκφώνηση επαίνου του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Καθηγητή Διπλωματικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής Ιωάννη Στεφανίδη και τον Καθηγητή του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νομικής Σχολής Πέτρο Στάγκο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τραγούδησε η χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση παρέστη η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Άντρη Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου.