14/10/19

Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Κύπρου και Ελλάδας

Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Κύπρου και Ελλάδας


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Κύπρου και Ελλάδας κ. Χάρη Γεωργιάδη και κ. Χρήστου Σταϊκούρα.
Μετά τη συνάντηση, υποδεχόμενος τον Έλληνα Υπουργό, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:
«Είναι με μεγάλη χαρά που υποδέχθηκα σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών ένα αγαπητό φίλο και συνεργάτη, τον νέο Υπουργό  Οικονομικών της Ελλάδας κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Με τον κ. Υπουργό μας συνδέει φιλία και χαίρομαι που σήμερα είχαμε την ευκαιρία, στο πλαίσιο μιας συνάντησης εργασίας, να συζητήσουμε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ασφαλώς μετέχουμε.
Πρέπει να αναφέρω πως με αυτά που έχω ακούσει από τον κ. Υπουργό, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία, θα ακολουθήσει μια ανοδική πορεία, μια πορεία ανάκαμψης. Υπάρχει μια σημαντική ευθυγράμμιση στις οικονομικές πολιτικές των δύο χωρών. Μπορεί η Κύπρος να είναι λίγο μπροστά στην αναπτυξιακή της πορεία, όμως οι επιδιώξεις είναι κοινές, οι προκλήσεις το ίδιο. Έχουμε συζητήσει και αποφασίσει και την καθιέρωση ενός μηχανισμού συνεργασίας και συνεννόησης και για την Ευρωπαϊκή ατζέντα, μέσω των τεχνοκρατών, των συνεργατών των δύο Υπουργείων, αλλά βεβαίως και σε πολιτικό επίπεδο.
Αγαπητέ Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας, η οποία επιβεβαιώνει την επιθυμία και τη δική σας και της Κυβέρνησής σας, ακριβώς να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Είμαι βέβαιος πως μέσα από την προσπάθεια που γίνεται, θα μπορέσουμε να δούμε αποτελέσματα και, βεβαίως, η δική μας επιθυμία και ελπίδα, είναι να έχουμε μια Ελλάδα με σταθερή οικονομία, μια Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά ισχυρή που θα  συνεχίσει να αποτελεί  το δικό μας βασικ στήριγμα, αλλά και με την οποία θα μπορέσουμε να διευρύνουμε, ακόμη περισσότερο, τις ήδη εξαιρετικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας».
Ακολούθως ο Έλληνας Υπουργός κ. Σταϊκούρας:
«Θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο, Υπουργό, τον Χάρη Γεωργιάδη, για τα καλά του λόγια αλλά και για την πρόσκλησή του να έρθω στο Υπουργείο Οικονομικών. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στην όμορφη Κύπρο, αυτό το τριήμερο ανάμεσα σε παλιούς, γνώριμους και καλούς φίλους. Είναι η πρώτη επίσκεψή μου με την ιδιότητα του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών σε έναν ιστορικό τόπο, που επί αιώνες δρα δημιουργικά ο Ελληνισμός. Έναν μαρτυρικό τόπο, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την μητροπολιτική Ελλάδα.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη για την εξαιρετική, την αγαστή συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Έχουμε πάντα την ευκαιρία να συζητούμε, εποικοδομητικά και με ειλικρίνεια, θέματα που βρίσκονται ψηλά, όπως και ο ίδιος είπε, στην ευρωπαϊκή οικονομική ατζέντα, αλλά και θέματα που αφορούν τις οικονομίες των δύο χωρών μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Η Κύπρος, με την καθοδήγηση του Χάρη Γεωργιάδη, αποτελεί θετικό παράδειγμα για την ταχεία έξοδο από την οικονομική κρίση, με την επιτυχή εφαρμογή κατάλληλου μείγματος πολιτικών, σε ένα ήπιο πολιτικό περιβάλλον.
Εμείς, στην Ελλάδα, χαιρόμαστε για την πορεία σας και το καλό σας παράδειγμα.
Η περίοδος που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γεμάτη προκλήσεις. Προκλήσεις ασφάλειας και αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή. Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σήμερα βασικούς πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Ακολουθούμε, και οι δύο χώρες, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες σε ολόκληρη την περιοχή.   
Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, στο πλαίσιο μίας συνολικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, αποτελεί το κορυφαίο εθνικό μέλημα και σταθερή επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσδιορίζουν το πλαίσιο της λύσης. Λύση η οποία θα πρέπει, παράλληλα όμως, να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Επί του παρόντος, δυστυχώς, οι συνεχείς παρεμβάσεις και οι μη αποδεκτοί όροι και προϋποθέσεις που η Τουρκία διαρκώς προβάλλει, δεν έχουν επιτρέψει την εξεύρεση συμφωνίας. Κρίσιμη παράμετρος για την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο τερματισμός των παράνομων τούρκικων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και της απειλητικής παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Με τις ενέργειές της αυτές, η Τουρκία, αντί να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, να υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και να αποσταθεροποιεί, περαιτέρω, την ευρύτερη περιοχή.
Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη και γεμάτη κινδύνους περίοδο, η Ελλάδα, από τις 7 Ιουλίου, έκανε μία δυναμική επανεκκίνηση. Η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανήλθαν στη χώρα. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε. Η μετριοπάθεια, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα εγκαταστάθηκαν, και πάλι, στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει ήδη μια εμπροσθοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Στόχος της η οικονομική μεγέθυνση, εντός πλαισίου υγιών, πειθαρχημένων και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, η δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση ενός υγιούς επιχειρηματικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.
Από τότε που λάβαμε ισχυρή λαϊκή εντολή, δεν αφήσαμε ημέρα να πάει χαμένη.  Δράσαμε άμεσα, δράσαμε έγκαιρα:
  • Θεσμοθετήσαμε την πρώτη, γενναία μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, του ΕΝΦΙΑ.
  • Προχωρήσαμε σε σημαντικές βελτιώσεις του πλαισίου ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Καταργήσαμε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015.
  • Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα, όπως είναι το Ελληνικό, και αποκρατικοποιήσεις.
  • Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Και τέλος, με το νομοσχέδιο που συζητάμε από την τελευταία Παρασκευή, δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων.
Τα πρώτα δείγματα γραφής αυτού του ρεαλιστικού οικονομικού σχεδίου είναι ήδη ορατά:
  • Η χώρα προχώρησε, την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία εξαιρετική, από πλευράς επιτοκίου και ποιότητας, έκδοση 10ετούς ομολόγου.
  • Η Ελλάδα εξέδωσε, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, έντοκα γραμμάτια, για πρώτη φορά με αρνητικά επιτόκια.
  • Επιχειρήσεις εκδίδουν νέα ομολογιακά δάνεια, με ευνοϊκούς όρους.
  • Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από το 2008.
  • Η οικονομική μεγέθυνση αναμένεται το 2020 να είναι υψηλότερη από το 2019.
  • Η ανεργία συρρικνώνεται.
  • Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.
Όμως, δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, εντείνουμε την προσπάθειά μας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, θέτουμε ως κεντρικούς μας στόχους:
  • Την επίτευξη των ήδη συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων,
  • Την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος,
  • Τη διαμόρφωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση,
  • Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία,
  • Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων,
  • Την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
  • Την εισαγωγή ενός κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους,
  •   Την αποπληρωμή μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ελλάδα, έχοντας πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την περιπέτειά της καλείται να επανέλθει στην πλήρη κανονικότητα. Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο εργάζονται συστηματικά για να εμπεδώσουν στο κράτος, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, σαφές όραμα και μακρόπνοη στρατηγική για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας. Μια ισχυρή Ελλάδα και μια ισχυρή Κύπρος έχουμε πολλά να προσφέρουμε στην ευρύτερη περιοχή, και γιατί όχι, στην ανθρωπότητα. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε!
Φίλε Υπουργέ, και πάλι σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.»