Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας κατά παντός υπευθύνου από την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με τον θάνατο του 14χρονου παιδιού, είπε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον θάνατο ενός παιδιού.
Έχω επιλέξει αυτές τις μέρες να μην προχωρήσω σε δηλώσεις διότι ήθελα να δω όλα τα γεγονότα, όπως υπάρχουν στους φακέλους, για αυτή την υπόθεση, για τον θάνατο ενός παιδιού.
Για αυτό σήμερα έχω υποβάλει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, διότι υπάρχουν τέσσερεις εμπλεκόμενες κρατικές Υπηρεσίες στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προκαταλαμβάνω ότι υπάρχουν ευθύνες - που άρχισε από το 2007 και συνεχίστηκε μέχρι το 2019.
Εγκρίθηκε η πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο να γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα για όλα τα γεγονότα που συνθέτουν αυτή την υπόθεση. Έχει οριστεί η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση αυτή.
Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσει το ‘μαχαίρι στο κόκκαλο’. Αυτό δεν θα αλλάξει το τραγικό γεγονός που έχει συμβεί, όμως έχουμε υποχρέωση να δούμε τα γεγονότα αντικειμενικά.
Βάσει της νομοθεσίας, η Επίτροπος Διοικήσεως δύναται να διερευνήσει όλα τα θέματα που έχουν προκύψει και στη βάση του νόμου αν κρίνει ότι προκύπτουν είτε ποινικά είτε πειθαρχικά αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε, οφείλει να παραπέμψει τις ποινικές πτυχές στον Γενικό Εισαγγελέα και τα πειθαρχικά στις αρμόδιες Αρχές για δέουσες ενέργειες.
Έχει οριστεί προθεσμία δύο μηνών για ολοκλήρωση της έρευνας».
Ερωτηθείσα είπε ότι οι αρμόδιες Αρχές δεν έχουν αρνηθεί να παραδώσουν τον όποιον φάκελο, προσθέτοντας ότι «έχουμε καθήκον να συμβουλευτούμε τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο – εφόσον υπάρχει μια απόφαση σήμερα που ήταν γνωστή, δηλαδή ότι θα γινόταν ανεξάρτητη έρευνα - για μια ανεξάρτητη έρευνα θα πρέπει να παραδοθεί ο φάκελος στην Αστυνομία. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι άρνηση παράδοσης φακέλου».
Υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις όπου πραγματικά οι Υπηρεσίες κατόρθωσαν να προφυλάξουν και παιδιά και οικογένειες. Όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση έχουμε τον θάνατο ενός παιδιού. Όπως έχει συγκλονιστεί ολόκληρη η κοινωνία, έχω συγκλονιστεί και εγώ με αυτή την περίπτωση. Υπήρχαν αδυναμίες, κάτι που πολύ έγκαιρα είχαμε εντοπίσει, και για αυτό τον Μάιο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου είχε δημοσιευτεί για δημόσιο διάλογο το θέμα της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
Τα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο. Όλο το Υπουργείο εργάζεται για τον άνθρωπο, δεν είναι ούτε οποιοδήποτε άλλο θέμα, είναι θέμα της κοινωνίας. Έχουμε κάνει πάρα πολλές αλλαγές, για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ‘Το Σπίτι του Παιδιού’. Για το θέμα της βίας στην οικογένεια, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, έχουμε αποφασίσει ως Υπουργικό Συμβούλιο ότι δημιουργείται ‘Το Σπίτι της Γυναίκας’ για αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της κοινωνίας μας».
Πρόσθεσε ότι «η παρακολούθηση αυτού του περιστατικού άρχισε το 2007 και δυστυχώς φτάσαμε σε αυτό το θλιβερό γεγονός. Αυτό μας προβληματίζει εκτός του ότι μας θλίβει βαθύτατα, και πρέπει να προβληματίσει όλους μας για το τι περαιτέρω πρέπει να γίνει».
Ερωτηθείσα ποιες ήταν οι τέσσερεις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες στη διαχείριση του περιστατικού τόσα χρόνια, η κα Υπουργός ανέφερε ότι ήταν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
Τέλος, είπε ότι «η έρευνα δεν έχει στόχο απλώς να διαφανούν οι όποιες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες, αλλά έχει στόχο να μπορέσουμε να δούμε τι άλλο χρειάζεται για όλο το κράτος επιπρόσθετα».