27/8/19

(Κ) Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»








  ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα - Γιώργος Μιχαήλ - Λευκωσία 27/08/2019 09:55
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κηρύξει την Τρίτη τις εργασίες του συνεδρίου των αποδήμων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα κηρύξει, στις 19.00 σήμερα Τρίτη 27 Αυγούστου, τις εργασίες του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία. Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί την Τρίτη και την Τετάρτη ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς.
Συνεχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλ. σύμβασης στη ξενοδ. βιομηχανία
Συνεχίζονται και την Τρίτη στις 10:00 το πρωί σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας οι διαπραγματεύσεις όλων των πλευρών με τη μεσολάβηση της Υπουργού Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Στις σημερινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που ξεπέρασαν τις δέκα ώρες, συμμετείχε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και συνεργάτες της,  οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι σύνδεσμοι ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ και η ΟΕΒ. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο αίτημα των συντεχνιών για κατοχύρωση των μισθών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία μέσω διατάγματος.
Κυριακή πρωί η συνάντηση Αναστασιάδη - Λουτ
Την ερχόμενη Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου, το πρωί θα πραγματοποιηθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ "κλείδωσε" σήμερα το απόγευμα. Η κ. Λουτ αναμένεται να φθάσει στο νησί το βράδυ του Σαββάτου 31 Αυγούστου και να αναχωρήσει τη Δευτέρα,  2 Σεπτεμβρίου, το βράδυ. Η συνάντησή της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείεται η κ. Λουτ να έχει εκ νέου συναντήσεις με τους ηγέτες και τη Δευτέρα, πριν την αναχώρησή της από το νησί.
Εκκληση στους Οζερσάϊ και Τατάρ να σταματήσουν το άνοιγμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, απηύθυνε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης
Έκκληση στους Κουντρέτ Οζερσάϊ και Ερσίν Τατάρ να σταματήσουν το άνοιγμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου και να επιλέξουν το δρόμο της ειρήνης και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τη πόλη, έστειλε ο Δήμαρχος Σίμος Ιωάννου.  Σε μια κατάμεστη από κόσμο και επισήμους αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Έπαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Χρυσαφίνης ανακήρυξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τον Σίμο Ιωάννου σε νέο Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης.
Στους 29 οι νεκροί από οδικές συγκρούσεις φέτος, οι 6 τις τελευταίες 11 ημέρες, σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας
Στους είκοσι εννέα ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, εκ των οποίων οι έξι καταγράφηκαν τις τελευταίες έντεκα μέρες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Εκπρόσωπου Τύπου της Αστυνομίας Χρίστου Ανδρέου, μετά τη σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας για τις πρόσφατες θανατηφόρες και σοβαρές οδικές συγκρούσεις. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ηγεσία της Αστυνομίας, ο Διευθυντής και τα στελέχη της Τροχαίας Αρχηγείου και οι υπεύθυνοι των επαρχιακών κλάδων Τροχαίας.
Ευρεία σύσκεψη στο Υπ. Παιδείας ενόψει έναρξης νέας σχολικής χρονιάς

Επί ποδός βρίσκονται όλοι οι Διευθυντές Τμημάτων και Ανώτεροι Λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, χθες «πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τους Διευθυντές των Τμημάτων, με όλους τους αρμόδιους λειτουργούς και εξετάστηκαν ένα προς ένα όλα τα ζητήματα, δηλαδή αυτά της στελέχωσης, των κτιρίων, των βιβλίων, της υλικοτεχνικής υποδομής, των περιφράξεων, των εργοταξίων, της ασφάλειας και υγείας, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, και των αθλητικών δράσεων".
Κίτρινη προειδοποίηση για την Τρίτη εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία με υδράργυρο να σκαρφαλώνει μέχρι και τους 41 βαθμούς. Η κίτρινη προειδοποίηση θα ισχύει από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 5:00 το απόγευμα.
Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις λέει ο νέος CEO της Τράπεζας Κύπρου
Σε σημείο καμπής βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου, λέει ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, τονίζοντας πως οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας θα είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την Τράπεζα αλλά και για ολόκληρη την οικονομία. Σε μήνυμα του προς το προσωπικό λίγες μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων των, ο κ. Νικολάου παραθέτει τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα, όπως το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο «πρέπει να κλείσει με αποφασιστικότητα», τις προκλήσεις που υπάρχουν για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου ανά το παγκόσμιο, ενώ σημειώνει ότι θα ενταθεί η τεχνολογική αναβάθμιση και ο δραστικός έλεγχος του κόστους.
Αίρονται έπειτα από πέντε χρόνια τα capital controls στην Ελλάδα
Αίρονται από την 1η Σεπτεμβρίου οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, που είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2015. Όλα τα κόμματα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε «παρών» υπερψήφισαν την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για την άρση από 1ης Σεπτεμβρίου των capital controls.Μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως η άρση των capital controls έγινε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας. "Σήμερα", ανέφερε στην παρέμβασή του, "σε συνεργασία με τη Τράπεζα της Ελλάδας αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων".
Με σεβασμό αλλά και πίστη στην πρόκριση το ΑΠΟΕΛ προετοιμάζεται στο Άμστερνταμ για τον αγώνα με τον Άγιαξ
Με πίστη, σεβασμό αλλά όχι φόβο απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο, το ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει αύριο το βράδυ στην «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα», στις 22:00, το Άγιαξ για τον επαναληπτικό των πλέι οφ του Champions league. Στον πρώτο αγώνα οι γαλαξοκίτρινοι εξήλθαν ισόπαλοι στο ΓΣΠ χωρίς τέρματα.
 Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΑΚ, Γιώργος Παττίχης, από χθες νωρίς το απόγευμα η αποστολή του ΑΠΟΕΛ κατέλυσε σε ξενοδοχείο του Άμστερνταμ γεμάτη πίστη και αποφασιστικότητα για να κάνει μια νέα, τεράστια, Ευρωπαϊκή υπέρβαση, κόντρα σε μια ομάδα – θρύλο.