27/8/19

Αρχίζουν απόψε οι εργασίες του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ


Αρχίζουν απόψε οι εργασίες του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ

Τις εργασίες του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), θα φιλοξενήσει η Κύπρος, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, από σήμερα, Τρίτη 27 έως και την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019.
Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απόψε, στις 7:00 μ.μ. Η τελετή θα μεταδίδεται ζωντανά, με τη συμβολή και τη συνεργασία της CYTA, επίσημου παροχέα τηλεπικοινωνιών του Συνεδρίου Αποδήμων, μέσω της υπηρεσίας live streaming της Cytanet, με πρόσβαση από την ιστοσελίδα του Γραφείου του Προεδρικού Επιτρόπου www.commissionertothepresidency.gov.cy, καθώς και τηλεοπτικά από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
Ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου θα καλωσορίσει τους συνέδρους ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Αντώνης Διαματάρης. Την τελετή θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τούτον. Η τελετή θα ξεκινήσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «ΝΟΣΤΟΣ», καθώς και αφιέρωμα στον Κύπριο της ομογένειας, Νίκο Μουγιάρη.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, περιλαμβάνεται ενημέρωση των συνέδρων, σε κλειστές συνεδρίες, από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για θέματα εξωτερικής πολιτικής και των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη για το θέμα των υδρογονανθράκων και της ενεργειακής πολιτικής. Οι σύνεδροι θα τύχουν, επίσης, ενημέρωσης από τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ κ. Λεωνίδα Παντελίδη για θέματα των αγνοουμένων.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο των εργασιών θα πραγματοποιηθούν: παρουσίαση του Οδηγού Κυπρίων Διασποράς και Επαναπατρισθέντων, παρουσίαση για θέματα επενδυτικών ευκαιριών στην Κύπρο, καθώς και συζήτηση επί του θέματος της ισλαμοποίησης και αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα, της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας στα κατεχόμενα. Επιπρόσθετα, θα γίνει ενημέρωση για το πρόγραμμα «Υιοθετήστε ένα αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο 2020».
Οι σύνεδροι θα έχουν, παράλληλα, την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζήτηση με αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και το Κεντρικό Συμβούλιο των Οργανώσεων των αποδήμων θα γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν ο κ. Isaac Herzog, Πρόεδρος του Jewish Agency for Israel, ο κ. Zareh John Sinanyan, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διασποράς της Αρμενίας, η κα Natalia Elena Intotero, Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας και ο κ. Nemanja Stevanovic, Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.
Παράλληλα, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία (αίθουσα Μόρφου) θα πραγματοποιούνται και οι εργασίες του Τριμερούς Συνεδρίου των Νέων Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ και την Ελλάδα για θέματα διασποράς.
Κατά τη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων θα προβούν σε απολογισμό του έργου τους. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα εγκριθούν ψηφίσματα και την Παρασκευή, 30/8/2019, στις 10.40 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου των Προέδρων της ΝΕΠΟΜΑΚ, ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, με τη συμμετοχή του Προεδρικού Επιτρόπου.