26/8/19

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στη συνάντηση αποδήμων Καραβιωτών

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στη συνάντηση αποδήμων Καραβιωτών

Με συγκινεί πολύ η συνάντηση αυτή, τόσο γιατί η σκέψη μας πάει σήμερα στην κατεχόμενη γη μας, όσο και γιατί πρόκειται για μια συνάντηση που με τη σύγκλιση και την πραγματοποίησή της εδώ στο Πολιτιστικό Ίδρυμα των Καραβιωτών, ενδυναμώνονται ακόμη περαιτέρω οι δεσμοί που μας ενώνουν με τους αποδήμους μας.
Δεσμοί άρρηκτοι και ακατάλυτοι, αλλά και πολύτιμοι για τη συνέχιση του αγώνα μας και τη δικαίωση του λαού μας. Δεσμοί συνεργασίας, αδελφοσύνης και συμπαράταξης στην προσπάθειά μας να τερματιστεί επιτέλους η κατοχή του 37,5% της γης μας από τον Αττίλα και να φυσήξει απ’ άκρου εις άκρον ο άνεμος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Συμμεριζόμαστε έντονα τον διακαή πόθο και την αταλάντευτη θέση των Καραβιωτών για απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες κάτω από συνθήκες ασφάλειας, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα στο πλαίσιο μιας κοινά αποδεκτής και λειτουργικής λύσης, η οποία να βασίζεται στις αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως και στις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λύσης που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και προπάντων τη συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο.
Δεν μπορούμε ούτε την ιστορία μας να διαγράψουμε, ούτε και να αποξενωθούμε από τις ρίζες μας. Η εθνική μας ταυτότητα μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά διεκδικώντας τα αυτονόητα για κάθε λαό και για κάθε κράτος. Αλίμονο αν αφεθούμε μόνοι και μετέωροι στη δίνη των δυσκολιών που δημιουργεί η τουρκική επιβουλή με την κατοχή των αγαπημένων μας τόπων και την κλιμάκωση της αδιαλλαξίας της σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, καθώς και  με τις συνεχιζόμενες, αυτό το διάστημα, παράνομες και  θρασύτατες προκλήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και την περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης.
Αυτές ειδικά οι προκλήσεις καταδεικνύουν την έλλειψη της απαραίτητης βούλησης και θέλησης της τουρκικής πλευράς προκειμένου να αποδώσει η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Στην πραγματικότητα, οι έκνομες αυτές ενέργειες υποσκάπτουν την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα προβάλλει νέες απαράδεκτες αξιώσεις. Όπως αυτήν του ελέγχου του ομοσπονδιακού πολιτεύματος μέσω της απαίτησης για την αναγκαιότητα μιας τουρκοκυπριακής θετικής ψήφου για κάθε απόφαση του κράτους. Αυτό, βεβαίως, σε πλήρη διαστροφή της αρχής της πολιτικής ισότητας που διέπει κάθε ομοσπονδία. Αν είναι δυνατόν, κάθε απόφαση του κράτους να εξαρτάται από την έγκριση μιας άλλης χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας με τις δεδηλωμένες επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της Κύπρου και όλης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.
Το ίδιο και η αξίωσή της να καταργηθεί η οντότητα του κυπριακού κράτους και να υποκατασταθεί στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του στον ενεργειακό φυσικό πλούτο από κάποια αυτοσχέδια «μικτή επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες».
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά αυτές δεν μπορούν να κάμψουν το φρόνημα και τη θέλησή μας να αποκαταστήσουμε τα δίκαια μας με τον τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης στην Κύπρο. Είναι στο πλαίσιο αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με διακηρυγμένη τη βούλησή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, περιμένει, μετά τα θετικά σημεία που προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ότι η τουρκική πλευρά συνολικά θα προσέλθει σε σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Οδηγός πρέπει να είναι οι έξι παράμετροι που πρότεινε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πρόπερσι στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, όπως και οι αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος.
Μπροστά σε αυτή την προοπτική, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που συσσωρεύονται από την τουρκική αδιαλλαξία, θα πρέπει όλοι ενωμένοι να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα μπροστά για μια πραγματική συμφωνία λύσης του Κυπριακού η οποία θα θέτει τέρμα στην κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του κράτους καθώς και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Μια λύση, η οποία στο τέλος, να μπορεί να εγκριθεί από τους πολίτες και να δίδει την προοπτική της εισόδου μας σε μια νέα εποχή η οποία να υπόσχεται με αισιοδοξία περισσότερα για όλους.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις προσπάθειές σας και να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμηση μου για την αγάπη σας προς την Κύπρο.  Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και μαζί τις ευχαριστίες του για το σημαντικό έργο που επιτελείτε για την Κύπρο μας.
Αύριο έχουμε και τις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς με την παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ένα συνέδριο που πάντα προσφέρει πολλά για τους σκοπούς που διοργανώνεται, ιδιαίτερα της αλληλοενημέρωσης, της κατάθεσης στόχων και της ανανέωσης και ενδυνάμωσης της πίστης  στον αγώνα που διεξάγουμε.
Εύχομαι από καρδιάς την υλοποίηση των στόχων της σημερινής συνάντησης σας, γνωρίζοντας πως ο Καραβάς και η Λάπηθος είναι κομμάτια της ψυχής σας, όπως κάθε γωνιά της υπόδουλης γης μας είναι κομμάτι της ψυχής όλων μας.