9/7/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση του Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου «ΕΘΝΙΚΟΣ» Δευτεράς

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση του Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου «ΕΘΝΙΚΟΣ» Δευτεράς

Καταρχάς θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις ειλικρινείς απολογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω του ατυχήματος που είχε και παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία του, δεν κατέστη δυνατόν να είναι σήμερα μαζί σας.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι μαζί σας στην καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει ο Αθλητικός Πνευματικός Όμιλος «ΕΘΝΙΚΟΣ» Δευτεράς, εις μνήμη των ευεργετών του Αναστάσιου, Χρίστου και Κωνσταντίνου Λεβέντη.
Προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το υφιστάμενο ως, επίσης, και τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια του Ομίλου «ΕΘΝΙΚΟΣ» για το σύνολο της πολυποίκιλης δραστηριότητας που αναπτύσσει από τη δημιουργία του προς όφελος των κατοίκων της Δευτεράς.
Θέτοντας ως προτεραιότητα τη σύσταση ποδοσφαιρικής ομάδας και την καλλιέργεια αθλητικού και φίλαθλου πνεύματος, αλλά και την παράλληλη διαφύλαξη των ελληνικών ιδεωδών και χριστιανικών αξιών, και τη διαπαιδαγώγηση των νέων της κοινότητας, καταξιώθηκε στην πολυετή πορεία του ως  πνεύμονας πνευματικής, φιλανθρωπικής, κοινωνικής και αθλητικής δράσης.
Απτή απόδειξη η πρωτοβουλία της διοργάνωσης και της διεξαγωγής της παρούσας εκδήλωσης.
Εκδήλωση, η οποία αφενός μέσα από την επιβράβευση των αρίστων μαθητών της κοινότητας εξάρει τη σημασία της προσπάθειας, της επιμονής και της υπομονής μέχρι την καταξίωση και αφετέρου μέσα από τη διεξαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας, αναδεικνύει τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Στάση, την οποία ακολούθησαν και υπηρέτησαν πιστά μέσα από το παράδειγμα της ζωής τους, ο Αναστάσιος, ο Χρίστος και ο Κωνσταντίνος Λεβέντη, στη μνήμη των οποίων αφιερώνεται τιμητικά η εκδήλωση.
Και οι τρεις τους, συνέδεσαν στενά την καταξιωμένη πορεία που ακολούθησαν με υψηλές πράξεις και έργα πολυσήμαντης και αφειδώλευτης ευεργεσίας.
Πράξεις και έργα που είχαν πάντοτε προσανατολισμό τη φιλανθρωπία και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας στον τόπο μας, αλλά και το εξωτερικό.
Αναντίλεκτα, το κοινωφελές τους έργο στην πατρίδα μας συνιστά κληροδότημα το οποίο καθίσταται με το πέρασμα του χρόνου πολυτιμότερο, αφού συνεχίζει να εκπληρώνει οράματα και εθνικούς στόχους.
Επιβεβαίωση τούτου αποτελεί η σημαντική δωρεά της οικογένειας, η οποία παραχωρώντας μέρος της κτηματικής της περιουσίας για τη δημιουργία του Λεβέντειου Σταδίου, συνέβαλε τα μέγιστα στην υγιή ενασχόληση των νέων της κοινότητας με τον αθλητισμό.
Οι εργασίες μάλιστα ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκαν στο Στάδιο με τη συνεισφορά του ποσού των 250 χιλιάδων ευρώ από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, και η λειτουργία του ως περιφερειακού γηπέδου ικανοποιώντας τις ανάγκες και άλλων ποδοσφαιρικών Σωματείων της ευρύτερης περιοχής, αναντίλεκτα ενισχύει την περαιτέρω στροφή προς τον αθλητισμό ως βασικό κίνητρο προόδου της νεολαίας μας.
Είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση της προόδου και της ευημερίας των κατοίκων και των νέων των Κοινοτήτων Πάνω και Κάτω Δευτεράς, που ως Κυβέρνηση προχωρήσαμε στην υλοποίηση σειράς έργων στη βάση των πάγιων αιτημάτων των κοινοτικών αρχών και των κατοίκων.
Πιο συγκεκριμένα, πέραν των εργασιών ανακαίνισης στο Λεβέντειο Στάδιο, αναφέρω ότι:
  • Οι κοινότητες επωφελούνται κρατικής χορηγίας ύψους 150 χιλιάδων ευρώ.
  • Πρόσθετα, η Κυβέρνηση προέβη στην αποπληρωμή καθυστερημένων οφειλών των Κοινοτήτων Πάνω και Κάτω Δευτεράς προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ποσού ύψους 360 χιλιάδων ευρώ. Έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται από το 2015 σε λειτουργία το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Αγρότη, στην Κάτω Δευτερά.
  • Πραγματοποιήθηκαν έργα αναβάθμισης της Υδατοπρομήθειας της Κοινότητας Κάτω Δευτεράς, συνολικού ύψους 205 χιλιάδων ευρώ.
Όσον αφορά την ανάπλαση των Λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κάτω Δευτερά και Γρηγόρη Αυξεντίου στην Πάνω Δευτερά, συνολικού κόστους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, θα ήθελα να σημειώσω ότι το έργο αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2020.
Εκείνο για το οποίο επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι παραμένοντας πιστοί στη βούλησή μας να συνδράμουμε ουσιαστικά, στις προσπάθειες των τοπικών αρχών να αναδείξουν το όραμά τους για την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντας πάντοτε στο μέτρο του δυνατού τους στρατηγικούς σας σχεδιασμούς.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές, αφού ανάλογες εκδηλώσεις ως ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτού του μεγέθους ευεργέτες της πατρίδας μας, καθίστανται στον καλύτερο πρεσβευτή της οικειοθελούς ανιδιοτελούς δράσης και της σημασίας αυτής για τη συνολική ευημερία της κοινωνίας μας.
Θα ήθελα να εξάρω την προσφορά της οικογένειας Λεβέντη στον τόπο μας και να συγχαρώ, επίσης, τον ίδιο, για την ποικιλόμορφη και εξίσου σημαντική δραστηριότητα που αναπτύσσουν και οι ίδιοι διαχρονικά, ως πιστοί και άξιοι συνεχιστές του έργου των προγόνων τους.
Ιδιαιτέρως θα ήθελα να συγχαρώ, επίσης, τα παιδιά που τιμώνται απόψε για τις άριστες σχολικές τους επιδόσεις, αλλά και τα αθλητικά τμήματα του «ΕΘΝΙΚΟΥ» για τις διακρίσεις τους.
Αγαπητά μου παιδιά,
Σήμερα επιβραβεύεται ο μόχθος και η προσπάθεια που καταβάλατε για την υλοποίηση των ευγενών σας στόχων.
Την ίδια στιγμή, η δική σας επιτυχία πέραν της προσωπικής ικανοποίησης για τον κάθε ένα και την κάθε μία από εσάς, συνιστά για όλους εμάς πηγή αισιοδοξίας.
Και αυτό γιατί είναι ακριβώς σε εσάς τους νέους ανθρώπους με όραμα, τους νέους ανθρώπους που θέτουν στόχους και αγωνίζονται για να τους πετύχουν, και στους οποίους επενδύουμε ότι θα συμβάλουν στον συνολικό εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την ευημερία της πατρίδας μας.
Σας καλώ επομένως να συνεχίσετε να εργάζεστε συστηματικά για την κατάκτηση της γνώσης, του ήθους, της αρετής και της αριστείας.
Σας συγχαίρω και πάλι για τις επιτυχίες σας και σας εύχομαι στο μέλλον ακόμη περισσότερες διακρίσεις.