17/5/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων κτηρίων του Λανιτείου Γυμνασίου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων κτηρίων του Λανιτείου Γυμνασίου

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη συγκίνηση μου σήμερα διότι επανέρχομαι σε ένα σχολείο στο οποίο έχω φοιτήσει για τέσσερα χρόνια που μου άφησαν αναμνήσεις. Και χαίρομαι διότι μετά από μερικές δεκαετίες επανέρχομαι για να εγκαινιάσω ένα σύγχρονο Λανίτειο Γυμνάσιο, ένα κόσμημα των σχολικών κτηρίων και αυτό χάρη στον αρχιτέκτονα Γιάννη Αρμεύτη.
Ένα εμβληματικό Γυμνάσιο, το οποίο είναι απόλυτα συνυφασμένο τόσο με την ιστορία και την ταυτότητα της Λεμεσού όσο και με την ανάπτυξη των γραμμάτων και πολιτισμού στην Κύπρο.
Για αυτό και είναι με μεγάλη χαρά που ως Κυβέρνηση συμβάλαμε στο φιλόδοξο έργο της εδώ και χρόνια απαιτούμενης ανακαίνισης και αναβάθμισης του Γυμνασίου και τους ευρύτερους περιβάλλοντες χώρους.
Όπως είναι κατανοητό, λόγω του μεγέθους του έργου, η αναβάθμιση του Λανιτείου Γυμνασίου θα είναι σταδιακή,  με το κόστος ολοκλήρωσης της παρούσας φάσης να ανέρχεται στα 4.3 εκατομμύρια ευρώ και η οποία περιλαμβάνει την κατεδάφιση παλαιότερων κτηρίων και ανέγερση, με απόλυτο σεβασμό στον ιστορικό χώρο, νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων και αίθουσας πολλαπλής χρήσης.
Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζω πως, πρόσφατα, είχαμε εγκαινιάσει και τον πλήρως ανακαινισμένο χώρο του Λανιτείου Σταδίου, με κόστος πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δημιουργώντας έναν σύγχρονο χώρο ο οποίος παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες στα αθλητικά δρώμενα της πόλης, αλλά και έναν παιδότοπο, πραγματικό στολίδι, που ήδη αξιοποιούν παιδιά και γονείς.
Αξίζει να σημειώσω πως το συνολικό κόστος των έργων όταν θα ολοκληρωθούν και οι τρείς φάσεις θα ανέλθει στα 7.5 εκατομμύρια ευρώ, με την Κυβέρνηση να έχει λάβει την απόφαση να δώσει επιπρόσθετη χορηγία ενός εκατομμυρίου ευρώ  για την απρόσκοπτη συνέχιση των υπόλοιπων εργασιών ανάπλασης και αναβάθμισης του Λανιτείου Γυμνασίου.
Κατά την προ ολίγου τέλεση των εγκαινίων του 29ου Δημοτικού Σχολείου Μέσα Γειτονιάς, προέβηκα σε εκτενείς αναφορές για την επιδιωκόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι, μέσα από τη συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι αυτό το κράτος έχει τον ψηλότερο προϋπολογισμό για θέματα Παιδείας σε σχέση με τον πληθυσμό, αλλά υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα στη διάθεση αυτών των κονδυλίων. Αυτό που απαιτείται είναι στενή συνεργασία εκπαιδευτικών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και Υπουργείου ώστε να πετύχουμε τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Γνωρίζω πως οι εκπαιδευτικοί καταβάλλουν κόπο και μόχθο για να μεταδώσουν, το πρόβλημα είναι το περιεχόμενο της διδακτέας ύλης, το πρόβλημα είναι των προγραμμάτων, της αξιολόγησης. Επιτέλους να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι προκειμένου η Παιδεία να αποδώσει αυτά που προσδοκεί κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Για αυτό και με αποφασιστικότητα πρέπει να προσέλθουμε όλοι στον διάλογο. Ένα είναι οι συνδικαλιστικές αξιώσεις για τα επαγγελματικά, που είναι απολύτως κατανοητές και είναι και καθήκον εκάστης συνδικαλιστικής οργάνωσης να το πράττει, και άλλο είναι η εκπαιδευτική πολιτική που πρέπει πλέον να εδράζεται προς όφελος όχι των καθηγητών, αλλά των παιδιών, της Παιδείας, των νέων, και αυτό είναι το καθήκον μας. Για αυτό και είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την τάση φυγής από τα δημόσια σχολεία στα ιδιωτικά.
Λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας, γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο προκειμένου να πετύχουμε την υγεία, την ασφάλεια, τα προγράμματα ειδικής και τεχνικής εκπαίδευσης, την αναπροσαρμογή πολλών προγραμμάτων είτε για τα ωράρια διδασκαλίας είτε για άλλα.
Ευρισκόμενος στη Λεμεσό, νιώθω την ανάγκη να αναγνωρίσω τη γενικότερη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αναζωογόνηση και αναβάθμιση που παρατηρείται στον Δήμο με τελικούς αποδέκτες τους δημότες του, μεταξύ των οποίων και οι νέες γενιές.
Μια αναβάθμιση για την οποία εκτιμώ πως και η συνεισφορά της Κυβέρνησης, μέσω της προώθησης σημαντικών έργων υποδομής και κοινής ωφελείας, υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική.
Συγκεκριμένα, για τον Δήμο Λεμεσού, ενστερνιζόμενοι το όραμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προωθήσαμε την υλοποίηση σειράς σημαντικών έργων υποδομής με πρόδηλα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά συνολικής δαπάνης πέραν των 76 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα 22 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με βάση τη στρατηγική που καταρτίστηκε από τον Δήμο Λεμεσού. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζω πως η Κυβέρνηση αύξησε σημαντικά το αρχικό ποσό με την έγκριση εκτέλεσης άλλων εννέα σημαντικών έργων που αιτήθηκε ο Δήμος.
Επιπρόσθετα των πιο πάνω, η Κυβέρνηση με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2017, ανέλαβε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων του Δήμου Λεμεσού συνολικού ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ.
Χάριν ενημέρωσης, πρόσθετα με το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, αναφέρω ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα ακόλουθα έργα:
  • Πρώτη Φάση Ανάπλασης της Λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως.
  • Ανοικοδόμηση και λειτουργία του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου.
  • Βελτίωση του οδικού δικτύου της Λεωφόρου Μακαρίου.
  • Ανάπλαση Παλαιού Λιμένος Λεμεσού.
  • Κατασκευή γηπέδων αθλοπαιδιών στο Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα.
  • Ανακαίνιση Αστυνομικού Σταθμού Αγίου Ιωάννη.
  • Βελτίωση και εξωραϊσμός του Παλαιού Νοσοκομείου.
  • Κατασκευή της πρώτης Φάσης της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ.
  • Επέκταση της Τρίτης Τεχνικής Σχολής Λεμεσού.
  • Πρώτη φάση ανάπλασης των Πλατειών Συντάγματος, Αναγέννησης, Φιλελλήνων και Νίκου Ρούσου.
  • Ανακαίνιση του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Λεμεσού.
  • Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη τα ακόλουθα έργα, κάποια εκ των οποίων εμπίπτουν στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης:
  • Ανέγερση του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού Λεμεσού.
  • Δεύτερη και τρίτη φάση ανάπλασης των Πλατειών Συντάγματος, Αναγέννησης, Φιλελλήνων και Νίκου Ρούσου.
  • «Πράσινος Περίπατος» στα μνημεία της περιοχής και σχετική ανάπλαση όψεων κτηρίων.
  • Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων.
  • Αναβάθμιση των οδών Μισιαούλη και Καβάζογλου.
  • Επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη.
  • Ανέγερση νηπιαγωγείου Ζακακίου.
Επιπρόσθετα, λόγω νομικών ή άλλων κωλυμάτων παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην προώθηση των ακόλουθων έργων για τα οποία υπολογίζεται η προκήρυξη προσφορών εντός του 2020:
  • Επέκταση του 21ου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού.
  • Αναβάθμιση του 6ου και του 17ου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού.
  • Αναβάθμιση της 2ης Τεχνικής Σχολής Λεμεσού.
  • Τρίτη φάση διεύρυνσης και βελτίωσης της οδού Αγίας Φυλάξεως.
  • Δεύτερη φάση αναβάθμισης της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ.
  • Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Αγίας Φύλας.
  • Αναβάθμιση της Λεωφόρου Ευαγόρα Λανίτη.
  • Ανέγερση νέας Ειδικής Σχολής Αποστόλου Λουκά Ερυθρού Σταυρού.   
Και ,βεβαίως, οι ανακαινίσεις του Τσιρείου Σταδίου, που ελπίζω επιτέλους να πάρουν πορεία για να ολοκληρώνονται. Έχουν εγκριθεί, έγιναν μελέτες, και επιτέλους βγήκαμε σε προσφορές. Επίσης, να αναφέρω το γήπεδο Limassol Arena.
Το σύνολο των έργων που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε δρομολογηθεί στον Δήμο Λεμεσού, λειτουργώντας προς την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, καθιστούν απολύτως σαφή τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ κεντρικής και τοπικής εξουσίας και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μεταξύ Κυβέρνησης και Δήμου Λεμεσού.
Οφέλη και αποτελέσματα που αναμένεται να συμβάλουν δυναμικά στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη σημαντικών οικιστικών, ξενοδοχειακών,  τουριστικών, εμπορικών, εκπαιδευτικών  και  πολιτιστικών επενδύσεων που παρατηρούνται στον Δήμο Λεμεσού και την ευρύτερη Επαρχία.
Επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά όσον αφορά αυτό που γράφεται και λέγεται και αποτελεί γεγονός. Την αύξηση σε βαθμό ανεπίτρεπτο των ενοικίων, δηλαδή της έλλειψης στέγης. Σήμερα υπήρξε μια σειρά από κίνητρα και ανακοινώσεις από πλευράς Κυβέρνησης, ώστε σύντομα να μπορεί να μιλούμε για την οριστική επίλυση του οικιστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν ευάλωτες ομάδες.
Από την αρχή είχαμε λάβει κάποια μέτρα με το ΕΕΕ επιδοτώντας το ενοίκιο. Σήμερα ,όμως, έχουν εκφύγει κάπου οι τιμές των ενοικίων, για αυτό και έπρεπε να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα.
Εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή μου για το παρόν έργο, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να συγχαρώ τον Υπουργό Παιδείας, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού,  τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ως επίσης και τους βουλευτές της πόλης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καθώς, πέραν από πολιτικές σκοπιμότητες, συνεργούν στην υποβοήθηση υλοποίησης αναπτυξιακών έργων στον Δήμο, προς όφελος των δημοτών και το καλώς νοούμενο συμφέρον τους.
Συγχαίρω τη Διεύθυνση, τους καθηγητές και όλους τους νέους του Λανιτείου που μέσα από τις δράσεις τους αναβάθμισαν το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στο να προβεί στα παρόντα και μέλλοντα έργα.
Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, επιθυμώ, για ακόμη μια φορά, να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε στο πλευρό σας, έτοιμοι να ακούσουμε, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, παρουσιάζεται μια σταθερή ανάπτυξη που μας επιτρέπει να υλοποιούμε έργα και ,συνεπώς, η διαβεβαίωση που δίνω είναι απόλυτα συνυφασμένη και με την οικονομική προκοπή του τόπου.