23/5/19

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το έργο της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη την τελευταία εξαετία

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το έργο της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη την τελευταία εξαετία

Η διακυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εδώ και έξι χρόνια, οδήγησε τη χώρα από την πτώχευση στη σταθερή ανάπτυξη είπε σήμερα Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2019, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος προέβη σε εκτενή αναφορά του έργου που έχει επιτελέσει η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εις απάντησιν του ερωτήματος του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ γιατί και για ποιο έργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει περήφανος, χωρίς να χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς απ’ αυτούς που καθημερινά ακούμε να εκτοξεύονται ακόμη και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τον οποίον το ΑΚΕΛ έφτασε να χρησιμοποιεί τον ευρωπαϊκής εμβέλειας χαρακτηρισμό για ‘πάτο’, του απαντάμε με γεγονότα, τα οποία είναι η καθημερινότητα των Κυπρίων εδώ και έξι χρόνια:
  • Εκεί που το κράτος το 2013 είχε ρευστά διαθέσιμα μόλις για ένα μήνα τώρα αποπληρώνει νωρίτερα δάνεια για να έχουμε χαμηλότερη επιβάρυνση.
  • Η διακυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εδώ και έξι χρόνια, οδήγησε τη χώρα από την πτώχευση στη σταθερή ανάπτυξη, γύρω στο 4% τρέχει η οικονομία, ένας από τους ταχύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη.
  • Από τα «σκουπίδια» που μας άφησε το ΑΚΕΛ βγήκαμε στην επενδυτική βαθμίδα.
  • Από 16%  ανεργία που άφησε πίσω του το ΑΚΕΛ, τώρα αυτή μειώθηκε σε 7% με συνεχή πτωτική τάση.
  • Από ένα κράτος που δεν είχε να πληρώσει μισθούς, αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα πέραν των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε Δήμους και κοινότητες σε όλη την Κύπρο. Ήδη ολοκληρώθηκαν 190 τέτοια έργα και άλλα 353 είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον, με την υιοθέτηση κατάλληλων κινήτρων έχουμε μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις και επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Από το καζίνο – θέρετρο του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και τις Μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, μέχρι την εμβληματική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά και την ανέγερση  ξενοδοχειακών, οικιστικών μονάδων και εμπορικών κέντρων.
  • Έργο της διακυβέρνησης είναι η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, το Γενικό Σχέδιο Υγείας, που εφαρμόζεται αυτή την ώρα.
  • Έργο είναι η υλοποίηση του Ενεργειακού Προγράμματος, που καταγράφει ήδη δύο σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ άλλες οκτώ γεωτρήσεις είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα.
  • Έργο της Κυβέρνησης είναι το πρωτοποριακό δίχτυ προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που στήριξε και στηρίζει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
  • Έργο της Κυβέρνησης είναι η μείωση της στρατιωτικής θητείας που εξασφάλισε ζωτικό χρόνο για τις σπουδές και την επαγγελματική κατάρτιση των νέων μας, χωρίς να επηρεάσει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, δίνοντας απασχόληση και σε χιλιάδες Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ).
  • Έργο της διακυβέρνησης είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση που έδωσε ήδη την αξιοκρατική επιλογή των εκπαιδευτικών – για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας – το νέου τύπου λύκειο που κατευθύνει καλύτερα τις μαθησιακές προσπάθειες των νέων, τα νέα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα και άλλες καινοτομίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έργο της διακυβέρνησης είναι, επίσης, και η λειτουργία της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
  • Έργο της Κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ενίσχυση του γεωργικού τομέα και των αγροτών με 102 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και άλλα 16 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2018 σε έγκαιρες αποζημιώσεις για ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών.
  • Έργο της Κυβέρνησης είναι μεγάλες βελτιωτικές αλλαγές και η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, με τη λειτουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων και τη μεγάλη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθείται αυτή τη στιγμή για επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς και η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος και των φυλακών.
  • Έργο της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη είναι οι γενικευμένες αξιοκρατικές διαδικασίες με προσλήψεις μέσα από γραπτές εξετάσεις τόσο σε ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία όσο και στην Αστυνομία και το Στρατό.  Είναι πλέον παρελθόν οι τακτικές απορριπτικές αποφάσεις σε δικαστήρια, που χαρακτήριζαν άλλες εποχές.
  • Έργο της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή συνολικής στεγαστικής πολιτικής που ευνοεί την προσφορά προσιτής στέγης για μικρομεσαία εισοδήματα, με έμφαση στις ακριτικές και τις ορεινές περιοχές και, βεβαίως, στους πρόσφυγες,  καθώς και η νέα αύξηση του επιδόματος ενοικίου που παραχωρείται σε δικαιούχους που στοχεύονται με την Κοινωνική Πολιτική.
  • Έργο της Κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ακόμα η δημιουργία Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού που προωθούν τους δύο αυτούς νευραλγικούς για την ανάπτυξη τομείς, καθώς και η δημιουργία εξειδικευμένων δομών για την έρευνα και την καινοτομία.
  • Έργο της Κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση 21 Εθνικών Στρατηγικών.  Εθνικές Στρατηγικές, μεταξύ άλλων, για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών, τη νεολαία, την ενεργό γήρανση,  τα άτομα με αναπηρίες, την  ισότητα των φύλων, την  πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα .
  • Έργο της διακυβέρνησης είναι επίσης η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των τριμερών συνεργασιών, που με την Ελλάδα αναπτύξαμε, με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη, η αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αναβάθμιση της συμμετοχής μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω, μεταξύ άλλων, της συμμετοχής μας στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και την PESCO και η σύναψη 21 αμυντικών συνεργασιών, μεταξύ άλλων, με ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία.
Ο κατάλογος δεν εξαντλείται.  Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολύ περισσότερα.  Και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της πενταετίας, με νέα έργα και επωφελείς μεταρρυθμίσεις. Αρκεί για τις μεταρρυθμίσεις να μη βρίσκουμε απέναντί μας ως πρόταση πολιτικής τον μηδενισμό, ενώ θα βοηθούσε αν και το ΑΚΕΛ εγκατέλειπε την αρνητική στάση με την οποία καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις εκτός του ΓεΣΥ. 
Τέλος, θα πρέπει να παρατηρήσω για αιχμές που αφέθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ σχετικά με την υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ότι, τα ίδια έλεγε και πριν τις προεδρικές εκλογές, όπου και οι ισχυρισμοί του έχουν κριθεί – για να μην προσθέσω ότι δεν ήταν η κυβερνητική πλευρά που διάβρωνε τη θεσμική τάξη και το κράτος δικαίου κάνοντας λόγο για ‘πολιτικούς κρατούμενους’».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τουρκία προχώρησε σε παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κληθείς να πει αν η διπλωματία που έχει αναπτυχθεί αλλάζει την εικόνα ενόψει και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η παραβίαση και η παρανομία της Τουρκίας δυστυχώς συνεχίζεται.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και όλες οι διπλωματικές και νομικές διεργασίες. Αξιοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τα συμφέροντα των Κυπρίων απέναντι στην παρανομία αυτή της Τουρκίας.
Διευκρινίζω ότι δεν ελέχθη ποτέ ή αν έτσι νοείται τότε δεν είναι ακριβές, ότι δίνουμε χρόνο στη διπλωματία μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι διπλωματικές ενέργειες είναι συνεχείς, είχαν προηγηθεί και αυτής της παράνομης επέμβασης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, και είχαν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα. Κάποια από αυτά τα προληπτικά μέτρα φαίνεται ότι αποδίδουν όσον αφορά στην αποτρεπτική δραστηριότητα της Δημοκρατίας έναντι εταιρειών και προσώπων που πιθανόν να συνεργάζονται στην παρανομία. Δεν θα ήταν σκόπιμο αυτή την ώρα να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, απλώς να επαναλάβουμε ότι η διπλωματία εστιάζεται στο επίπεδο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι έχουμε τη σαφέστατη υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο με περσινές τοποθετήσεις, τον Μάρτιο του 2018, οι οποίες ισχύουν, όσο και με ανανέωση της θέσης μόλις πρόσφατα, και βεβαίως με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για περαιτέρω αποτρεπτικά μέτρα εάν τυχόν η Τουρκία συνεχίσει να έχει αυτή τη στάση.
Πράγματι, το επόμενο Τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι μια ευκαιρία για να συζητηθούν ,οπωσδήποτε, τα επόμενα βήματα, και αυτό ελέχθη σε αντιδιαστολή τόσο με το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία όσο και με το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις 28 Μαΐου με αντικείμενο την πορεία της Ευρώπης μετά τις Ευρωεκλογές και τα αποτελέσματά τους.
Η προσπάθεια, όμως, της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας, οι  παραστάσεις σε φιλικές χώρες και φιλικές δυνάμεις διεθνώς είναι διαρκείς και συνεχόμενες.
Όσον αφορά στο ίδιο το ενεργειακό πρόγραμμα, θυμίζω τις δηλώσεις που έκανε αυτές τις μέρες ο Υπουργός Ενέργειας».
Ερωτηθείς τι θεωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως αποτρεπτικό μέτρο από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των παρανομιών της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τους εταίρους μας, με χώρες – και δεν είναι λίγες ευτυχώς – οι οποίες στέκονται ενεργητικά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γίνεται διερεύνηση σχετικά με το ποιες θα ήταν οι καταλληλότερες και οι αποτελεσματικότερες επόμενες κινήσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει με την ίδια λογική της αυθαιρεσίας και της παρανομίας».
Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόφαση για τον Μαυρίκιο και κατά πόσο θα αξιοποιήσει αυτή την απόφαση σε συνάρτηση και με τη θέση της Βρετανίας για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καταρχήν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφείς ότι μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου – η οποία βεβαίως έχει τη βαρύτητα και την αξία της – δεν ήταν επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή τη φάση να τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα. Ωστόσο, όπως αυτές τις μέρες έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι διαβουλεύσεις γίνονται με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη στάση, η οποία τηρείται από τη Βρετανία έναντι των τουρκικών παραβιάσεων. Είναι μια συζήτηση που είναι ανοικτή, ο Πρόεδρος έχει απευθύνει επιστολή στην Πρωθυπουργό Μέι και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Θέλω να επισημάνω και μια σχετική διαφοροποίηση, πιθανώς βεβαίως να μην είναι αρκετή, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει επισημάνει ότι αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο μια τοποθέτηση ανάλογη με το διεθνές δίκαιο και τη στάση των 28, αλλά έχει σημειωθεί μια μετατόπιση της βρετανικής θέσης».
Κληθείς να διευκρινίσει αν το πώς θα αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία το σχετικό ψήφισμα για τον Μαυρίκιο συνδέεται με τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τη Βρετανία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η συζήτηση με τη Βρετανία γίνεται στη βάση του γεγονότος που έχει επισημάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι προσεκτικό στη στάση του για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως εκ των συμφερόντων, τα οποία έχει το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την Κύπρο. Αυτή ήταν η επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία μιλά αφ’ εαυτής».
Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστούν και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι 950 Ελλαδίτες που έχουν υποστεί κούρεμα καταθέσεων έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι οι κάτοχοι αξιογράφων έφυγαν απογοητευμένοι από τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εάν υπάρξουν αποφάσεις δικαστηρίου είναι πάντοτε σεβαστές και πρέπει να εφαρμόζονται. Ήδη υπήρξαν κάποιες αποφάσεις δικαστηρίου σχετικά με άλλα θέματα τις οποίες η Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της. Θέλω να υπενθυμίζω ότι είναι η Κυβέρνηση που έλαβε την πρωτοβουλία – ακόμη και παρά την προ στιγμής άρνηση της Βουλής στην προηγούμενη θητεία – και επανέφερε το θέμα και αυτή τη στιγμή είναι ενεργοποιημένο το σχετικό ταμείο αλληλεγγύης.
Μένει να γίνουν τα επόμενα βήματα τα  οποία δεν εξαρτώνται από την Κυβέρνηση, να συσταθεί το ταμείο αλληλεγγύης, να χαραχθεί στρατηγική ανάλογα και με τα δεδομένα τα οποία θα υπάρχουν, και η Κυβέρνηση, όπως ο Πρόεδρος σήμερα εξήγησε και στην ομάδα των ενδιαφερομένων που τον επισκέφθηκαν, παρακολουθεί στενά τα πράγματα. Είναι πολιτική της Κυβέρνησης η σύσταση του ταμείου αλληλεγγύης και η αρχική προικοδότησή του».