7/11/18

Παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη στις εργασίες της Διάσκεψης για τη Δημοκρατική Ασφάλεια στη Μεσόγειο της ΚΣΣΕ

Παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη στις εργασίες της Διάσκεψης για τη Δημοκρατική Ασφάλεια στη Μεσόγειο της ΚΣΣΕ

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, οι εργασίες της Διάσκεψης για τη Δημοκρατική Ασφάλεια στη Μεσόγειο που διοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και την Κροατική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Των εργασιών της Διάσκεψης προήδρευσε ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης και σε αυτήν συμμετείχαν, πέραν από βουλευτές μέλη της ΚΣΣΕ, εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων της Παλαιστίνης, της Αλγερίας και του Μαρόκου.
Η Διάσκεψη ασχολήθηκε ειδικότερα με την αναγνώριση εξωγενών και ενδογενών παραγόντων που αποδυναμώνουν την ασφάλεια και σταθερότητα στην Μεσόγειο, όπως, μεταξύ άλλων, οι συνεχιζόμενες διενέξεις στην εύφλεκτη περιοχή, η τρομοκρατία και η μεταναστευτική κρίση.  Εμπειρογνώμονες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης παρουσίασαν το κεκτημένο του Οργανισμού όσον αφορά, ανάμεσα σε άλλα, στην πάταξη της διαφθοράς, τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις  που προάγει η Επιτροπή Βενετίας σε αριθμό χωρών της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής και τους τρόπους βέλτιστης θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σε παρέμβασή του ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η δημοκρατία δεν επιβάλλεται, ούτε εισάγεται, ούτε εξάγεται. Ούτε υπάρχει, είπε, κάποιο δεδομένο και υπέρτερο δημοκρατικό μοντέλο, που πρέπει να αντιγραφεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Η δημοκρατία, συμπλήρωσε, κατακτιέται και αποκτά το περιεχόμενο που αποφασίζουν ελεύθερα και κυρίαρχα οι λαοί, οι πολίτες κάθε χώρας. Γι’ αυτό, σημείωσε, το δικό μας καθήκον ως ΚΣΣΕ αλλά και ως Ευρώπη γενικότερα, είναι η ενθάρρυνση και η στήριξη των δημοκρατικών βημάτων και κατακτήσεων που πέτυχαν οι λαοί σε χώρες της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια.
Επιπρόσθετα, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε πως η δημοκρατία δεν μπορεί να προσφέρει άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Όμως, σημείωσε, η δημοκρατία παραμένει η μόνη απάντηση στις διεκδικήσεις των λαών, εφόσον η επιθυμία αυτή προκύπτει εκ των έσω από τους ίδιους τους πολίτες. Η απαίτηση για περισσότερη δημοκρατία μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην παροχή βασικών κρατικών υπηρεσιών στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, και συνακόλουθα, να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ο κ. Λουκαΐδης, η ΚΣΣΕ διαθέτει τους μηχανισμούς και την τεχνογνωσία για να στηρίξει, με στενότερη θεσμική συνεργασία, προσπάθειες για εμβάθυνση της δημοκρατίας, προώθησης του κράτους δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και καλύτερη αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων ενώπιον των χωρών της Μεσογείου.  Η στήριξη της ΚΣΣΕ, πρόσθεσε, καλύπτει όλες τις ομάδες του πληθυσμού και δη τις πιο ευάλωτες, ενώ η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών, η πάταξη της διαφθοράς, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του πλουραλισμού των μέσων μαζικής επικοινωνίας, η ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών και η ανάγκη τήρησης των απαιτούμενων ισορροπιών και μηχανισμών στο πολιτικό σύστημα, αποτελούν προτεραιότητα για την ΚΣΣΕ.
Η δημοκρατία, είπε στη συνέχεια ο Κύπριος βουλευτής, δεν αφορά μόνο στη διακυβέρνηση στο εσωτερικό των κρατών, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Ο εκδημοκρατισμός εξήγησε, πρέπει να εμβαθύνει διαρκώς και στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων και ειδικότερα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της ισότητας όλων των κρατών, στις αρχές της μη επέμβασης και του διεθνούς δικαίου, αφού η σύγχρονη Ιστορία δεικνύει ότι πολλά από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χώρες της Μεσογείου προκύπτουν λόγω της παρέμβασης τρίτων χωρών και των συμμάχων τους.  Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Συρία, την Υεμένη και στο Μεσανατολικό πρόβλημα, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι οι διενέξεις αυτές είναι ενδεικτικές των αρνητικών συνεπειών της παρεμβολής τρίτων χωρών για την ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής.

Εστιάζοντας στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και το άλυτο πολιτικό πρόβλημα επηρεάζουν αρνητικά πρωτίστως τους ίδιους τους Κυπρίους, αλλά και τις προοπτικές για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Γι’ αυτό, συνέχισε, είναι σημαντικό να εκπονηθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων των χωρών της Μεσογείου, στη βάση της αλληλεγγύης, ασφάλειας και ανάπτυξης. Η τήρηση του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των επηρεαζόμενων χωρών, υπογράμμισε, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση των διενέξεων και την εδραίωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε πως η αντιμετώπισή του αφορά όλους, καθότι μερικά ευρωπαϊκά κράτη καθίστανται υπεύθυνα για τη δημιουργία του προβλήματος εξ αρχής, αφού επέφεραν με τις παρεμβάσεις τους την αστάθεια στην περιοχή. Συνεπώς, συνέχισε, οι αρχές της αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου πρέπει να υπερισχύσουν στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η καταστολή, ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία είναι μέρος του προβλήματος και σίγουρα όχι η λύση.   Όσον αφορά στην τρομοκρατία, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή στο φαινόμενο, όπως και στις αιτίες που το προκαλούν, οι οποίες δεν είναι άλλες από τη φτώχεια, τις αυξανόμενες ανισότητες και τον εξευτελισμό, που εξακολουθούν να βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη οικονομική στήριξη των χωρών της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, είπε, μπορούν να συμβάλουν στη διάβρωση της εμπιστοσύνης προς τις κυβερνητικές πολιτικές και να εκτροχιάσουν τη δημοκρατική διαδικασία. Η στοχευμένη και σταθερή οικονομική βοήθεια, κατέληξε,  μπορεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα και να οδηγήσει σε πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.