Παρέμβαση του βουλευτή Κυριάκου
Χατζηγιάννη στη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Πολιτισμού
και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ολοκληρώθηκαν χθες Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά. Στη Συνάντηση, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, δρ Κυριάκος Χατζηγιάννη.
Σε ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος της συντήρησης, διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές κρίσεων, ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης αποτελεί πολύτιμο κοινό θησαυρό, ο οποίος περιλαμβάνει την κοινή ιστορία και αξίες μας, που αποτελούν τον πυρήνα του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σημείωσε δε ότι η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πλήγμα ενάντια στην ταυτότητα, την ιστορία και την παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ευάλωτη, ιδιαίτερα σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων, καθότι η αξία και η σπανιότητα αρκετών πολιτιστικών αντικειμένων τα εκθέτει στον κίνδυνο παράνομης μετακίνησης από αρχαιολογικούς χώρους, κλοπής από μουσεία και παράνομης εμπορίας. Είναι προφανές ότι σε περιοχές με παρατεταμένες συγκρούσεις, πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννη, η πολιτιστική κληρονομιά θυματοποιείται, γεγονός το οποίο πολλές φορές αποτελεί μη αναστρέψιμο γεγονός. Η διεθνής κοινότητα έχει σημαδευτεί από τις συγκλονιστικές εικόνες της βίαιης καταστροφής πολιτιστικών και ιστορικών χώρων και την παράνομη εμπορία τους από το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία και το Ιράκ, είπε ο κ. Χατζηγιάννη, επισημαίνοντας ότι πολλοί από τους χώρους αυτούς αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO, ενώ το παράνομο εμπόριο των εν λόγω πολιτιστικών αγαθών ευδοκιμεί. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στα καταδικαστικά Ψηφίσματα που έχει υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές ως εγκλήματα πολέμου.
Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της Σύμβασης για τα αδικήματα που σχετίζονται με πολιτιστικά αγαθά, που υιοθετήθηκε το 2017 στη Λευκωσία στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τόνισε ότι η Σύμβαση αποτελεί ορόσημο για την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και ενθάρρυνε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ασκήσουν πίεση στις εθνικές τους κυβερνήσεις για επικύρωσή της.
Ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επεσήμανε δε ότι, συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του κατεχόμενου τμήματος του νησιού έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα πολλά μνημεία να κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε εκτίμηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή σημαντικής χρηματοδοτικής στήριξης στις εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που, από το 2012, έχει συντηρήσει, υποστηρίξει, αναστηλώσει ή αποκαταστήσει 31 έργα πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί. Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηγιάννη ήγειρε το ζήτημα φύλαξης μεγάλου αριθμού βυζαντινών εικόνων και άλλων θρησκευτικών αντικειμένων στο Κάστρο της κατεχόμενης Κερύνειας από την τουρκική εισβολή του 1974. Εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη σωστή φύλαξη, συντήρηση και προστασία τους, απηύθυνε έκκληση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επιδείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, ασκώντας πίεση στην Τουρκία για την επιστροφή αυτών των πολιτιστικών θησαυρών στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε ότι είναι υψίστης σημασίας η κινητοποίηση και επένδυση περισσότερων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να προστατευθεί και διατηρηθεί της κληρονομιάς όλης της ανθρωπότητας για τις μελλοντικές γενιές.