26/11/18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και των Βραβείων Έρευνας 2018

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και των Βραβείων Έρευνας 2018

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ στην καθιερωμένη απονομή των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και των Βραβείων Έρευνας 2018, που έχουν θεσπίσει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας  εις αναγνώριση παραδειγματικών προτάσεων και πρακτικών, στον κομβικής σημασίας τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του τομέα για την αναγκαία διεύρυνση και διαφοροποίηση της οικονομικής παραγωγής, η εν λόγω βράβευση από μέρους της ΟΕΒ και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας  δεν αποτελεί παρά ακόμη μία απτή απόδειξη της δραστηριότητας που αναπτύσσουν, ως καθοριστικοί φορείς τόσο της οικονομικής όσο και της κοινωνικής ευημερίας της πατρίδας μας.
Επιτρέψτε μου επομένως, προ της όποιας άλλης αναφοράς, να εκφράσω την εκτίμησή μου στο πολυποίκιλο έργο που η ΟΕΒ επιτελεί στο οικονομικό- κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου, στηρίζοντας παράλληλα διαχρονικά την υλοποίηση των πολιτικών ανάπτυξης που υιοθετεί η εκάστοτε κυβέρνηση προς όφελος του τόπου και με τελικό αποδέκτη τον πολίτη.
Την ίδια στιγμή, θα ήθελα να συγχαρώ το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσει, υπηρετώντας με πλήρη επιτυχία τους ιδρυτικούς του σκοπούς που αφορούν την προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στην Κύπρο.
Φίλες και φίλοι,
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως διαχρονικά υστερήσαμε στην ανάπτυξη νέων παραγωγικών τομέων της οικονομίας, οι οποίοι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας και θα δημιουργούν μια ευέλικτη και ευπροσάρμοστη οικονομία σε ένα συνεχώς ανταγωνιστικό μεταλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αποδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση της Έρευνας και Καινοτομίας ως αναπόσπαστο δομικό στοιχείο των αναπτυξιακών μας δράσεων.
Πιο συγκεκριμένα, υιοθετήσαμε ένα συνολικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μεταρρυθμιστικές δράσεις, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την απαραίτητη συνέργεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Μία συνέργεια βασισμένη στη διασύνδεση και την αλληλεπίδραση μεταξύ φορέων που παράγουν τη γνώση και εφαρμόζουν τις απαραίτητες πολιτικές υλοποίησής της, όπως είναι η Δημόσια Διοίκηση, τα πανεπιστήμια, τα κέντρα ερευνών, οι επιχειρήσεις και, βεβαίως, η ΟΕΒ και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας.
Ενδεικτικά, αναφέρω:

  • Προωθούμε την υιοθέτηση ενός νέου - ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας και την υιοθέτηση του θεσμού του e-entrepreneur.

  • Δημιουργήσαμε ένα νέο πακέτο κινήτρων και φορολογικών ελαφρύνσεων για νεοφυείς (startup) και καινοτόμες επιχειρήσεις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η επιταχυνόμενη απόσβεση και η φορολογική έκπτωση 50% στην επένδυση, το οποίο κρίνεται ως ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά στην Ευρώπη.

  • Σχεδιάζουμε τη θεσμοθέτηση και στήριξη της ανάπτυξης νέων σχηματισμών παραγωγής καινοτομίας, όπως οι συστάδες επιχειρήσεων (clusters), και προωθούμε την κατοχύρωση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως Venture Capital και Crowd-Funding.

  • Σχεδιάζουμε την παροχή δυνατότητας για απαλλαγή από το ΦΠΑ της αγοράς μηχανημάτων, μικροεξοπλισμού και υπηρεσιών, που θα χρησιμοποιηθούν για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.

  • Προωθήσαμε το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στους τεχνοβλαστούς (university spinoffs), να διοχετεύουν στην αγορά την ακαδημαϊκή έρευνα και σχεδιάζουμε τη δυνατότητα εμπλοκής των ερευνητικών κέντρων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

  • Υλοποιούμε δημόσιες επενδύσεις 400 εκ. σε υποδομές (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, Κέντρα Αριστείας KIOS, RISE, Νέο Κρατικό Χημείο κ.ο.κ.), ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην έρευνα, με πολύ μεγάλης έκτασης αξιοποίηση και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Σημειώνω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Ορίζοντας 2020 αποφάσισε τη χρηματοδότηση με ισόποσους κρατικούς πόρους της όποιας κυπριακής ερευνητικής πρότασης που θα επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Δρομολογούμε στοχευμένες στρατηγικές συνεργασίες με χώρες που επιδεικνύουν παράδοση σε θέματα καινοτομίας, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και η Εσθονία.

Φίλες και φίλοι,
Δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι πιο πάνω δράσεις, σε συνδυασμό με σειρά αποφάσεων που μόλις τον περασμένο μήνα έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται πως θα ενισχύσουν περαιτέρω το οικοσύστημα για την έρευνα και την καινοτομία, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα ενθαρρύνουν τις συναφείς επιχειρηματικές δράσεις.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε, η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας ως το κατ΄ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καθορισμό σχετικής στρατηγικής, και υιοθετήθηκε ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα που θα επιτελεί τον συντονιστικό και καθοριστικό ρόλο για την προώθηση και ανάπτυξης της έρευνας και τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα, έχει ήδη ολοκληρωθεί νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι το τέλος του χρόνου, το οποίο αφορά στη δημιουργία Υφυπουργείου, στο οποίο θα ενσωματωθούν με οριζόντιο και ολοκληρωμένο τρόπο τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να υπομνήσω το γεγονός ότι για το εν λόγω νομοσχέδιο λήφθηκε υπόψη η σχετική μελέτη η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ, και των πολιτικών δυνάμεων.  Και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ που ήταν εκ των πρώτων που εισηγήθηκε την ανάλογη δημιουργία ενός τέτοιου υφυπουργείου. Αποτελεί γεγονός ότι με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι τομείς δράσης του κράτους του 1960 περιορίζονταν. Σήμερα διευρύνονται, υπάρχουν ένα σωρό ενδοτομείς οι οποίοι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, παρακολούθηση αλλά και δημιουργικότητα, έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της εποχής.
Την ίδια στιγμή, η σύσταση της κοινής Ομάδας Εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής για την εκπόνηση του εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Βlockchain, στοχεύει στην μελλοντική ανάπτυξη και προσαρμογή της χώρας στην ψηφιακή εποχή και στις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές.
Φίλες και φίλοι,
Η πλειάδα και η ποιότητα των συμμετοχών που κατατέθηκαν ως υποψηφιότητες στον διαγωνισμό αναβαθμίζουν το κύρος του θεσμού, επιβεβαιώνοντας αφενός το αξιόλογο του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας και αφετέρου τις δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας της έρευνας και καινοτομίας.
Στο σύνολό τους, οι προτάσεις πιστοποιούν πως τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, προσδιορίζοντας τους στόχους και τις επιδιώξεις τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ενισχύουν αφενός την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αφετέρου την επίτευξη βιώσιμης και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.
Καταλήγοντας, για ακόμη μία φορά συγχαίρω την ΟΕΒ και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, τόσο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του θεσμού των βραβείων, όσο και για τη εν γένει προσφορά τους στα επιχειρηματικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου.
Θερμά, επίσης, συγχαίρω τους διακριθέντες αλλά και το σύνολο των υποψηφιοτήτων που με την καινοτόμο δράση τους ανοίγουν νέους ορίζοντες στους τομείς δραστηριοποίησης τους και στον τόπο μας.
Σας ευχαριστώ.