24/10/18

Εφάπαξ αποζημίωση δύο χιλιάδων ευρώ από το Υπουργικό Συμβούλιο στους πληγέντες σε Αγ. Τριμιθιάς και Παλαιομέτοχο

Εφάπαξ αποζημίωση δύο χιλιάδων ευρώ από το Υπουργικό Συμβούλιο στους πληγέντες σε Αγ. Τριμιθιάς και Παλαιομέτοχο

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2018, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι ότι έχει ολοκληρωθεί η απογραφή και εκτίμηση των ζημιών από τα συνεργεία που βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές των Αγίων Τριμιθιάς και Παλιομετόχου και ότι ζημιές έχουν υποστεί 165 κατοικίες, δύο επαγγελματικά υποστατικά, τέσσερα βιομηχανικά υποστατικά και τρεις γεωργικές αποθήκες.
Ο κ. Πετρίδης, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατ’ εξαίρεση ενέκρινε ποσό έως και 2,000 ευρώ ως άμεση παραχώρηση βοήθειας στους πληγέντες για τη διαχείριση των προβλημάτων και ότι το ύψος της ζημιάς θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Επίσης, έχει εγκρίνει την ενσωμάτωση στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του συνολικού εκτιμώμενου ποσού για την συνολική αποζημίωση.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε επίσης ότι σε 3-4 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η καταβολή του συνολικού ποσού, νοούμενου ότι οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες προσκομίσουν την απαραίτητη πληροφόρηση προς τις κρατικές Υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση ανέλαβε το κόστος επιδιόρθωσης κρατικών υποδομών ή υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπέστησαν ζημιές.
Εξήγησε ακόμη, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για δικαιούχους και ότι έχουν γίνει εκτιμήσεις ανά μονάδα για το κόστος των ζημιών. Αν για παράδειγμα, ανέφερε, μια τηλεόραση κοστίζει 3,000 ευρώ δεν θα υπάρξει συνολική κάλυψη. Όμως, τόνισε, θα καλυφθεί το 100% του εκτιμώμενου κόστους με βάση συγκεκριμένο κατάλογο.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι στις περιπτώσεις ασφαλιστικής κάλυψης οι δικαιούχοι θα πάρουν αποζημίωση από τις εταιρείες και ότι δεν θα υπάρξει διπλή κάλυψη από το κράτος και τις ασφαλιστικές. Διευκρίνισε επίσης, ότι δεν έχει καθοριστεί μάξιμουμ ποσό ανά δικαιούχο.
Ο ΥΠΕΣ έδωσε για άλλη μια φορά τα εύσημα σε όλες τις κρατικές και ημικρατικές Υπηρεσίες και τις εθελοντικές οργανώσεις γιατί έδρασαν άμεσα και διαχειρίστηκαν ορθά και αποτελεσματικά την κρίση.