29/10/18

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στο ΑΚΕΛ για τον Προϋπολογισμό

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στο ΑΚΕΛ για τον Προϋπολογισμό

Σε σχέση με τα όσα προσάπτει σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ στον Προϋπολογισμό του 2019 και την πολιτική της Κυβέρνησης, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε κάποια γεγονότα.
1.      Ο Προϋπολογισμός αυτός και εν γένει η πολιτική της Κυβέρνησης είναι εξ αντικειμένου αναπτυξιακά, αφού η χώρα καταγράφει συνεχώς θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2016, όταν βγήκε από το Μνημόνιο. Για το 2019 όλες οι έγκριτες προβλέψεις μιλούν για ανάπτυξη της τάξης του 4%, όπως και φέτος και είναι καλά γνωστό ότι η κυπριακή οικονομία καταγράφει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2019 θα είναι για την Κύπρο η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με αύξηση του ΑΕΠ. Στο παρελθόν και στην περίοδο 2010-2014 είχαμε ένα καθαρά υφεσιακό οικονομικό περιβάλλον.
2.      Είναι ο πέμπτος κατά σειρά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και ο δεύτερος με σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η πορεία αυτή της ισορροπημένης δημοσιονομικής διαχείρισης είναι εκείνη που έβγαλε τη χώρα από το Μνημόνιο και την κρίση, σε πορεία ανάπτυξης. Η προηγούμενη πολιτική των πέντε συναπτών προϋπολογισμών με μεγάλα ελλείμματα είχαν οδηγήσει το κράτος σε κατάσταση πτώχευσης και τη χώρα κάτω από εξωτερική επιτήρηση. Ως γνωστό, η κρίση ήταν εκείνη που οδήγησε την οικονομία σε κατάρρευση και τα εισοδήματα των νοικοκυριών σε συρρίκνωση.
3.      Ο προϋπολογισμός και η στρατηγική της Κυβέρνησης έχουν όραμα αφού, μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στην Κύπρο να αυξάνεται η απασχόληση –επομένως και τα εισοδήματα των νοικοκυριών- και η ανεργία έχει μειωθεί από 16,3% στην κορύφωση της κρίσης, σε 7,3% φέτος. Αντίθετα, στο παρελθόν είχαμε γνωρίσει πολιτικές που είχαν οδηγήσει την ανεργία σε δραματικά ιστορικά ρεκόρ για την Κύπρο, από την πλήρη απασχόληση και δείκτη γύρω στο 3,5% το 2008 σε περισσότερο από 15% το 2012. Σε αυτή την πορεία και η κατανομή των εισοδημάτων βελτιώνεται και ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μειώνεται κάθε χρόνο, σε αντίθεση με συνεχόμενες αυξήσεις που είχαν σημειώσει για αρκετά χρόνια από το 2010.