Συμμετοχή της βουλεύτριας Σκεύης
Κουκουμά-Κούτρα σε συζήτηση κατά τις εργασίες της 139ης Συνέλευσης της
Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στη Γενεύη
Άρχισαν σήμερα Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, στη Γενεύη οι εργασίες της 139ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
Η βουλεύτρια κα Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα πήρε μέρος σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με θέμα «Ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας για τη μετανάστευση και τη διαχείρισή της, ενόψει της υιοθέτησης του Παγκόσμιου Συμφώνου (του ΟΗΕ) για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση».
Αναφερόμενη στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι οι βουλευτές πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε εθνικιστικές, απομονωτικές και ρατσιστικές προσεγγίσεις.
Η Κύπρια βουλεύτρια υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πιο ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών που χρειάζονται ειδική στήριξη. Ως βουλευτές, ανέφερε η κα Κουκουμά, πρέπει να επιδιώξουμε την ενσωμάτωση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε διεθνείς συνθήκες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη βάση θεμελιωδών αρχών, περιλαμβανομένης της μη-επαναπροώθησης. Η Κύπρια βουλευτής τόνισε την ανάγκη όπως το Παγκόσμιο Σύμφωνο, που αναμένεται να υιοθετηθεί τον Δεκέμβριο 2018, στο Μαρόκο, συνάδει με τα πρότυπα, τις θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα που αναφέρονται στις συνθήκες του ΟΗΕ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που αφορούν στην προστασία των διακινούμενων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Πρέπει οι βουλευτές να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου, τόνισε η κα Κουκουμά.
Η Κύπρια βουλεύτρια χαρακτήρισε το ζήτημα της μετανάστευσης ως ένα επαναλαμβανόμενο παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο αφορά περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων μετανάστευσε όχι κατ’ επιλογή, αλλά εξ ανάγκης. Υπογράμμισε δε ότι, για τη σωστή αντιμετώπισή του φαινομένου αυτού, απαιτούνται συγκεκριμένες μακροχρόνιες λύσεις που να βασίζονται στην αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη, την κοινή ευθύνη και την ειλικρινή δέσμευση. Ο απώτερος κοινός στόχος είναι να δοθούν ευκαιρίες στους μετανάστες για μια αξιοπρεπή ζωή, είπε η κα Κουκουμά.