Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας
Οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις, θέματα που άπτονται της ΕΕ, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ολλανδό ομόλογό του κ. Στεφ Μπλοκ, στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σήμερα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποίαν ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.
Στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Από πλευράς του ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού καλωσόρισε τον Ολλανδό ομόλογό του, ανέφερε πως είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων, ενώ αντάλλαξαν επίσης απόψεις επί ευρωπαϊκών και άλλων ζητημάτων που απασχολούν από κοινού τις δύο χώρες.
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε με ικανοποίηση πως η διμερής συνεργασία Κύπρου-Ολλανδίας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες και επιδιώξεις σε διάφορους τομείς, από την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία ευάλωτων ομάδων, μέχρι τη συνεργασία στο πλαίσιο του συστήματος πολυμερούς διπλωματίας.
Οι δύο αντιπροσωπείες, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν, επίσης, απόψεις αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για το πώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην προαγωγή της ειρήνης και την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για τους μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας που έχει δημιουργήσει η Κύπρος από κοινού με την Ελλάδα και με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Δεδομένου ότι και η Ολλανδία συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες διευκόλυνσης και ενίσχυσης των προοπτικών ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, οι δύο χώρες συμφώνησαν να διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασίας και κοινής δράσης στον τομέα αυτό, σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας συζήτησαν τρέχοντα θέματα στην κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα, με έμφαση τις σχέσεις της ΕΕ με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, όπως και το Brexit, καθώς τόσο η Κύπρος όσο και η Ολλανδία επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως μετέφερε στον ομόλογό του τη βαθιά ανησυχία της Κυπριακής Κυβέρνησης για την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο και των αιτούντων ασύλου, επισημαίνοντας ότι Κύπρος και Ολλανδία συμφωνούν πως η ευθύνη πρέπει να κατανεμηθεί, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, μέσω ενός δεσμευτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες υποδοχής κάθε Κράτους μέλους.
Όσον αφορά τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ (PESCO), ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε, καθώς η Κύπρος θεωρεί αυτόν τον μηχανισμό ως ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την οικοδόμηση μιας Ένωσης που θα μπορεί να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια.
Περαιτέρω, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ενημέρωσε εκτενώς τον Ολλανδό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό.
Επεσήμανε ότι ο κ. Μπλοκ συμμερίζεται την επιθυμία της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά και επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο αυτό.
Πρόσθεσε πως είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Υπουργό για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Επεσήμανε ακόμα ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα αυτό, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του, λόγω του ενεργού ρόλου που έχει η Shell, που είναι ολλανδική εταιρεία, σε αυτή τη διαδικασία.
Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή της Κυπριακής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Ολλανδίας για τη γενναιόδωρη οικονομική στήριξη που η τελευταία παρέχει εδώ και χρόνια στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας κ. Μπλοκ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στην επίσκεψη του στα Γραφεία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, επισημαίνοντας ότι έχει εντυπωσιαστεί από το έργο που επιτελεί.
Σημείωσε ότι η χώρα του «στηρίζει το έργο της Επιτροπής το οποίο είναι βοηθητικό στο να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και να επουλωθούν οι πληγές των συγγενών, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων».
Πρόσθεσε ότι «είναι μέσα σε αυτό το πνεύμα που προσφέραμε σήμερα επιπλέον 50.000 ευρώ για φέτος, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν περισσότερες αναλύσεις γενετικού υλικού, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της χορηγίας μας στα 672.000 ευρώ από το 2006».
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Μπλοκ είπε ότι ενημερώθηκε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η UNFICYP καθώς και για την οπτική των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης. Αυτό, είπε, «θα είναι προς όφελος όλων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι με την κατάλληλη πολιτική βούληση και ευελιξία από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι εφικτό να επιτευχθεί λύση.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας μίλησε στη συνέχεια για την ευρωπαϊκή συνεργασία Κύπρου – Ολλανδίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένων και των οικονομικών προκλήσεων.
Επεσήμανε εξάλλου ότι η Κύπρος αποτελεί πρότυπο αντιμετώπισης τέτοιων προκλήσεων, αφού κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
Ο κ. Μπλοκ είπε ακόμη ότι ανάμεσα σε άλλα με τον Κύπριο ομόλογο του συζήτησαν θέματα που αφορούν το Brexit και άλλα θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Τέλος, ο κ. Μπλοκ αναφέρθηκε στις εξαίρετες διαχρονικές διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ολλανδίας, υπογραμμίζοντας την κοινή επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, το Περιβάλλον, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η ναυτιλία.