Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση της κυπριακής ομογένειας, στη Νέα Υόρκη
Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι εκείνα τα οποία θα δώσουν την προστασία στον κάθε Κύπριο και είναι αυτό που θέλουμε να περάσουμε και διαμηνύουμε συνεχώς προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ανέφερε το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου 2018 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής ομογένειας, στη Νέα Υόρκη.
Μιλώντας στα μέλη της κυπριακής ομογένειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η φετινή είναι η έκτη χρονιά που ανελλιπώς παρευρίσκομαι σε ανάλογες εκδηλώσεις και το νιώθω ως υποχρέωση, ως το ελάχιστον καθήκον να είμαι παρών σε ανάλογες εκδηλώσεις όπου αναδεικνύεται η ομοψυχία, η συνεργασία, οι κοινοί αγώνες για την Ελλάδα και για την Κύπρο.
Θέλω να σας μεταφέρω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για ό,τι εσείς της διασποράς έχετε προσφέρει στην ιδιαίτερη μας πατρίδα. Γιατί πραγματικά πέραν και μακριά από φιλοδοξίες αγωνίζεστε και όχι χωρίς κόστος. Θυσιάζετε από τα υστερήματα ή από τα πλεονάσματά σας προκειμένου να στηρίξετε τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου, άλλοτε στηρίζοντας τους πρόσφυγες, άλλοτε τους έχοντες ανάγκη.
Για αυτό και θέλω να το επαναλάβω ότι νιώθω μεγάλη υποχρέωση να παρευρίσκομαι σε κάθε εκδήλωση των ομογενειακών οργανώσεων. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά όταν είμαι μαζί σας, αλλά και ενδυναμώνεται η βούληση και η αποφασιστικότητά μας να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών και των συμπατριωτών μας στην Κύπρο, αλλά και των δικών σας οραμάτων, του δικού μας κοινού οράματος να δούμε την πατρίδα μας επιτέλους να ελευθερώνεται, να απαλλάσσεται από τα κατοχικά στρατεύματα, να δημιουργούνται συνθήκες, έτσι ώστε μέσα από τη λύση να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ομαλό κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε ο καθένας να έχει τη δυνατότητα, Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος μέσα από συνθήκες αλληλοσεβασμού, μέσα από κανόνες που υπαγορεύει και επιβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο να μπορέσουμε να συνδημιουργήσουμε, να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, να μπορέσουν τα παιδιά μας να ζήσουν με ασφάλεια.
Και είναι για αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να περάσουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι, για να υπάρξει μια βιώσιμη, λειτουργική, διαρκής λύση, αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό μόνο, αν και εφόσον γίνουν σεβαστές οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα όμως το ευρωπαϊκό κεκτημένο γιατί είμαστε χώρα μέλος της Ευρώπης και έχουμε υποχρέωση να το σεβόμαστε. Και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι εκείνο το οποίο θα δώσει την προστασία στον κάθε Κύπριο και είναι αυτό που θέλουμε να περάσουμε και διαμηνύουμε συνεχώς προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις και εγγυητές, δεν χρειαζόμαστε να είμαστε εξαρτημένοι από την οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κατανοήσουμε ο ένας τα προβλήματα του άλλου, να ξεπεράσουμε το παρελθόν μας, να δούμε το μέλλον, να δούμε την προοπτική που προσφέρει η μικρή μας πατρίδα. Και χαίρομαι γιατί πραγματικά πέραν και μακριά από τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την εξεύρεση μιας λύσης που να δικαιώνει προσδοκίες του καθενός προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε και να κτίσουμε ένα κράτος που θα είναι σεβαστό, να είναι ένα κράτος αξιόπιστο στην περιοχή.
Και μέσα από τη πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε έχουμε κτίσει ισχυρούς δεσμούς και έχουμε ενισχύσει τους όποιους δεσμούς υπήρχαν, για να φτάσουμε σήμερα στο αποκορύφωμα να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τους Παλαιστίνιους, αλλά και με τις χώρες του αραβικού κόλπου και όχι μόνο.
Διατηρούμε παραδοσιακές σχέσεις με χώρες μεγάλων δυνάμεων, πέραν των ευρωπαϊκών φίλων χωρών ή των εταίρων μας στην Ευρώπη, όπως είναι η Ρωσία, αλλά έχουμε πει από τότε που αναλάβαμε την εξουσία ότι επαναπροσανατολίζουμε την εξωτερική μας πολιτική ώστε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική. Οι σχέσεις μας πλέον με τις ΗΠΑ ενδυναμώνονται συνεχώς και αυτό έχει μεγίστη σημασία γιατί μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ και οι δεσμοί μας με τις χώρες της περιοχής μάς δίνουν τη δυνατότητα να νιώθουμε πως παρά το μέγεθος, το εκτόπισμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ μεγαλύτερο.
Και αυτό είναι που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι, αλλά μας κάνει την ίδια ώρα να γινόμαστε πιο απαιτητικοί στις πολιτικές που ακολουθούμε στην καταξίωση του κράτους, αλλά και στην ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας, διότι δεν παραλείψαμε όχι μόνο να είμαστε σωστοί όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, αλλά παραλαμβάνοντας μια οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατορθώσαμε προ περίπου 15 ημερών, από την κατηγορία σκουπιδιών που είχε καταταγεί η κυπριακή οικονομία μέσα από τις συνεχείς αναβαθμίσεις, να φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Είχαμε 22 συνεχείς υποβαθμίσεις. Έχουμε συνεχείς αναβαθμίσεις τώρα, για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο.
Η ανεργία από το 16,5% έχει μειωθεί στο 7% με συνεχή πτωτική τάση και θέλω να ελπίζω ότι το μάξιμουμ τα επόμενα δύο χρόνια θα είμαστε σε θέση να μιλούμε για πλήρη απασχόληση. Γενικότερα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να είμαστε αυτοί που ο λαός ήθελε. Μέσα από τον εκσυγχρονισμό δομών του κράτους, μέσα από τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις, μέσα από τη συνεργασία με συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέσα από τις θυσίες του λαού μας κατορθώσαμε να νιώθει ο κάθε Κύπριος περήφανος σήμερα για την ιδιαίτερη του πατρίδα, για τα όσα επιτεύγματα έχουμε κατορθώσει πέραν και μακριά από τις όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις.
Εκείνο που θέλω να σας μεταφέρω είναι την αποφασιστικότητα να εργαστούμε ακόμη πιο συστηματικά μέσα από συνθήκες ενότητας, διότι μόνο η ενότητα είναι εκείνη η οποία μπορεί να συμβάλει στα όποια επιτεύγματα.
Διαφορές υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και σημαντικότερα που μας ενώνουν και είναι εκείνα που κατά την άποψή μου πρέπει να επικρατούν. Έχουμε δημοκρατία και ο καθένας δικαιούται και κριτική να ασκεί και αντιπολιτευτικά να συμπεριφέρεται και είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που η προσπάθειά μας είναι να αποφεύγουμε τις όποιες συγκρούσεις, να ανεχόμαστε την όποια κριτική, αλλά και να μαθαίνουμε από την κριτική και τα λάθη μας διότι κανείς δεν είναι αλάθητος. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε.
Αυτό που θέλω είναι να επαινέσω την Ομοσπονδία (Κυπρίων Αμερικής) γιατί μέσα από τις βραβεύσεις των διακεκριμένων προσωπικοτήτων αναγνωρίζει τους άλλοτε μετανάστες που κατόρθωσαν είτε να διαπρέψουν οικονομικά είτε επιστημονικά να διακρίνονται και να τιμώνται όχι μόνο από τις ομοσπονδίες, αλλά και από την ίδια την αμερικανική πολιτεία. Θέλω θερμά να συγχαρώ τους βραβευθέντες, τον Επίσκοπο Σεβαστιανό και τον δρα Χάρη Παστίδη.
Είναι ότι δικαιότερο θα μπορούσε να πράξετε.
Ευχαριστώ για την αγάπη με την οποία με έχετε περιβάλει από την πρώτη μέρα ανάληψης των προεδρικών μου καθηκόντων. Θέλω να ελπίζω πως με το πέρας της δεύτερης θητείας θα είμαι σε θέση να πω ότι επιτέλους μπορούμε να ζούμε σε μια ελεύθερη πατρίδα».