13/9/18

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον κρατικό Προϋπολογισμό 2019

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον κρατικό Προϋπολογισμό 2019

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019, ο οποίος δεν δημιουργεί ελλείμματα και επιβαρύνσεις, επιτρέπει την προώθηση νέων έργων, πολιτικών και μεταρρυθμίσεων και μειώνει, αντί να αυξάνει, τις φορολογικές επιβαρύνσεις, είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019 και τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό για την περίοδο 2019-2021.
Ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι πλέον η εδραίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας.
Θεωρώ ότι ο κρατικός Προϋπολογισμός υπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητάς, της συνετής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, δηλαδή της αποφυγής των ελλειμμάτων του παρελθόντος. Είναι προϋπόθεση η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και η δημιουργία ενός ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, μέσα από συνεχείς μεταρρυθμίσεις.
Το 2018 θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονικά ανάπτυξης με ρυθμό κοντά στο 4%, για το 2019 αναμένουμε ρυθμό ανάπτυξης 3,8% και την ανεργία να συνεχίζει καθοδική πορεία. Ήδη, βρίσκεται στο 7,3% που είναι κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Η σωστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, μάς επέτρεψε να μετατρέψουμε τα διαχρονικά ελλείμματα σε πλεονάσματα. Πλεονασματικός είναι ο  Προϋπολογισμός του 2018 και πλεονασματικός είναι για το 2019».
Πρόσθεσε ότι για το 2019 προβλέπονται έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ και δαπάνης γενικής κυβέρνησης 7,9 δισ., που αποτελεί πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ.
Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος κινείται σε πτωτική πορεία, ενώ πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει φέτος κλιμάκωση στο 104% του ΑΕΠ, πολύ πιο χαμηλό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ για το 2019 υπολογίζεται το χρέος να είναι στο 99% και κρίνεται βιώσιμο κάτω από όλα τα σενάρια της άσκησης ευαισθησίας του χρέους».
Επεσήμανε ότι «οι πρόσφατες κινήσεις σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα θεωρούνται καθοριστικά θετικές και ως τέτοιες έχουν αξιολογηθεί και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης».
Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2019 είπε ακόμα ότι δεν προκύπτει με κανένα τρόπο δημοσιονομική χαλάρωση, προσθέτοντας ότι το 2016 και το 2017 υπήρχε πλεόνασμα της τάξης των 60 εκ. ευρώ και 350 εκ. αντίστοιχα, και αναμένεται για φέτος και για το 2019 πλεόνασμα της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου.
Πρόσθεσε ότι προβλέπεται αύξηση των δημόσιων δαπανών κατά 3%, κάτι που θα επιτρέψει, όπως είπε, την προώθηση υλοποίησης νέων έργων υποδομής και πολιτικών, περιλαμβανομένων έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συνολικής αξίας 250 εκ. ευρώ. Τόνισε ότι τα έργα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αποτελούν την πιο αποτελεσματική μορφή μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα.
Είπε ακόμα ότι ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόνοιες για τη σύσταση του Υφυπουργείου Τουρισμού στην αρχή του έτους, για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ που ξεκινά το 2019, όπως και για τη σύσταση θεσμών, όπως, για παράδειγμα, του Επικεφαλής Επιστήμονα (Chief Scientist) για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
«Μέσα από αυτή τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, προκύπτουν και δημοσιονομικά περιθώρια που μας επιτρέπουν να επιστρέψουμε κάτι στους πολίτες, να προωθήσουμε άλλο ένα μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης. Για αυτό η Κυβέρνηση προτείνει και έχει προϋπολογίσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των τόκων της έκτακτης αμυντικής εισφοράς, δηλαδή επί των τόκων των τραπεζικών καταθέσεων, από 30% στο 17% από την 1.1.2019», σημείωσε ο κ. Υπουργός.
Πρόσθεσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι εξόχως αναπτυξιακός, δεν δημιουργεί ελλείμματα και επιβαρύνσεις και επιτρέπει την προώθηση νέων έργων, πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, ενώ μειώνει αντί να αυξάνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει προωθήσει συνολικά 18 μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει δυνατότητα, στην περίπτωση συμφωνίας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για αναπροσαρμογή των δαπανών, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας είναι αυξημένος. Δεν υπάρχουν μειώσεις ή εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό της Παιδείας. Υπάρχει αύξηση, όπως υπάρχει σε όλες τις κατηγορίες των δημοσίων δαπανών, και το σημαντικό είναι μέσα από σωστές αποφάσεις ευθύνης να διασφαλίζουμε και την ποιότητα και την ανταποδοτικότητα των δαπανών είτε για την Παιδεία είτε για τον κάθε τομέα».
Εξάλλου, ερωτηθείς είπε ότι ένας αριθμός τρεχούμενων λογαριασμών με αρνητικό υπόλοιπο που αρχικά δεν θα μεταφέρονταν στην Ελληνική Τράπεζα, τώρα θα μεταφέρονται, ενώ ερωτηθείς για τους συμψηφισμούς είπε ότι «ορθά πρέπει να συμψηφισθεί μια κατάθεση στην ίδια τράπεζα με ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο στην ίδια τράπεζα. Αν στην εφαρμογή αυτής της σωστής και διαδεδομένης και απολύτως νόμιμης τραπεζικής πρακτικής έχουν γίνει λάθη, είναι αυτά τα επιμέρους λάθη που πρέπει και, αντιλαμβάνομαι, θα διορθωθούν».