Ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου υπέγραψε, σήμερα, Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) σε σοβαρά θέματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η βία κατά των γυναικών, η εμπορία προσώπων και η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ειδικότερα όταν γίνεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες κυβερνητικές Υπηρεσίες.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της υπογραφής, ο κ. Νικολάου ανέφερε:
«Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας επιδιώκει να βελτιώσει όσο γίνεται περισσότερο, τη συνεργασία του κράτους με τις ΜΚΟ, με στόχο τη σωστή αξιοποίηση του ενδιαφέροντος το οποίο επιδεικνύουν πολίτες αυτού του τόπου με την συγκρότηση ΜΚΟ. Οι ΜΚΟ έρχονται να συνδράμουν στο πολυσχιδές έργο του κράτους, και ειδικότερα όσον αφορά στα θέματα της βίας στην οικογένεια.
Το Πρωτόκολλο αυτό ουσιαστικά καθορίζει με ένα τρόπο εξαντλητικό, θα έλεγα, τη συνεργασία την οποία θα έχει το Υπουργείο με τον Σύνδεσμο, όπως επίσης και η Αστυνομία με τον Σύνδεσμο, κάτι το οποίο έρχεται να ενισχύσει τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.
Πέρα από την μεγάλη συνεισφορά του κράτους στην ανέγερση του κτηρίου που αξιοποιείται από τον Σύνδεσμο για την προστασία των θυμάτων βίας στην οικογένεια, πέρα από την ετήσια συνδρομή την οποία καταβάλλουμε ως Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη λειτουργία της γραμμής 24 ώρες από την πλευρά του Συνδέσμου, με το Πρωτόκολλο ερχόμαστε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτήν την προσπάθεια, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στο φαινόμενο.
Δυστυχώς, με τους χειρισμούς που έχουν γίνει αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες υποθέσεις βίας στην οικογένεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι σημερινό φαινόμενο. Όλοι γνωρίζουμε ότι τέτοια φαινόμενα πάντα υπήρχαν τέτοια φαινόμενα στην κυπριακή κοινωνία, τα οποία σήμερα επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα από νομοθεσίες, αλλά και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που καταβάλλονται τόσο από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας όσο και με την συνδρομή των ΜΚΟ.
Με την ευκαιρία, θέλω να επισημάνω ότι πολιτική αυτής της Κυβέρνησης είναι οι δράσεις οι οποίες επιχειρούνται στα πλαίσια των διαφόρων προσπαθειών αντιμετώπισης κοινωνικών φαινόμενων, όπως είναι η βία στην οικογένεια, η εμπορία προσώπων και άλλα, προσπάθεια μας είναι να μπορεί κατά καιρούς να γίνεται μια αξιολόγηση των πολιτικών αυτών, ούτως ώστε να γίνονται οι ανάλογες διαφοροποιήσεις ή να επικεντρώνεται η προσπάθεια σε συγκεκριμένα σημεία, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.
Το Πρωτόκολλο που υπογράφουμε σήμερα μαζί με τον ΣΠΑΒΟ θα εξυπηρετήσει και αυτό το σκοπό, μέσα από στατιστικά στοιχεία, τα οποία συγκεντρώνονται με τη χρήση της δυνατότητας τηλεφωνικής επικοινωνίας επί 24ώρου βάσεως. Όπως γνωρίζετε, παρέχεται η δυνατότητα να επικοινωνήσει ένα θύμα βίας στην οικογένεια με τον ΣΠΑΒΟ οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου και να ζητήσει βοήθεια.
Με το Πρωτόκολλο στόχος μας είναι αυτή η προσπάθεια να γίνει πιο αποτελεσματική, παραμερίζοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες, προηγουμένως αποτελούσαν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στην καθυστέρηση της παροχής της αναγκαίας και απαιτούμενης προστασίας. Το Πρωτόκολλο θα λειτουργήσει και προληπτικά, μέσα από την επικοινωνία που γίνεται με τους πολίτες μέσω του ΣΠΑΒΟ, αλλά και τη δυνατότητα της ανάπτυξης των ευκαιριών που παραχωρούνται στις αρμόδιες Αρχές να επικοινωνήσουν με θύματα βίας.
Προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο την συνεργασία μας με τους ΜΚΟ. Ο συντονισμός και η συνεργασία των ΜΚΟ μεταξύ τους, αλλά και με τις διάφορες Υπηρεσίες του κράτους που ασχολούνται και με άλλες περιπτώσεις κοινωνικών φαινομένων είναι στοιχείο αναγκαίο και απαραίτητο. Γι αυτό, έχουμε συζητήσει και τη δυνατότητα συνδρομής του ΣΠΑΒΟ στην προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση της πρόληψης και καταστολής φαινομένων εμπορίας προσώπων. Θα μπορούσε η γραμμή που αξιοποιείται από πλευράς του ΣΠΑΒΟ, μέσα από τη πληροφόρηση που έχει από τα θύματα που την αξιοποιούν, να μεταφέρεται η πληροφόρηση σε οποιονδήποτε άλλο οργανισμό ή Υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα θέματα που απασχολούν τα θύματα.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση κατά τη οποία γίνεται μια καταγγελία ή παραχωρείται μια πληροφόρηση στον ΣΠΑΒΟ μέσω της γραμμής αυτής και η υπόθεση μπορεί να αφορά εμπορία προσώπων, να γίνει η διασύνδεση και να εξυπηρετήσει την κάθε περίπτωση, αφού ο στόχος, ανεξάρτητα εάν αυτός εφαρμόζεται από διαφορετικές Υπηρεσίες, είναι η αντιμετώπιση των γενικότερων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον τόπο μας».
Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΠΑΒΟ, τονίζοντας τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ σε κοινωνικά ζητήματα, είτε αυτά αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, ή την βία κατά των γυναικών, είτε την εμπορία προσώπων ή την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. «Η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς ΜΚΟ εκτιμάται και καταδεικνύει τον δρόμο της συνεργασίας την οποία πρέπει να επιδιώξουμε γι’ αυτό τον σκοπό», σημείωσε.
Σχολιάζοντας το θέμα της εμπορίας προσώπων και την πρόσφατη αξιολόγηση της Κύπρου από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Νικολάου είπε ότι με τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έφερε η Κύπρος, αναβαθμίστηκε στην υψηλότερη κατηγορία που είναι η πρώτη κατηγορία – γεγονός το οποίο χαιρετήθηκε από όλους. Αλλά, πρόσθεσε, αυτό δεν είναι αρκετό. «Δεν είναι αρκετό να πούμε ότι έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωσή μας να περάσουμε στην κατηγορία εκείνων των χωρών οι οποίες επιδεικνύουν την οφειλόμενη προσπάθεια αντιμετώπισης των φαινομένων εμπορίας προσώπων. Θεωρώ ότι η προσπάθεια μας πρέπει να συνεχιστεί με πιο έντονους πια ρυθμούς. Βρισκόμαστε σε μια κατηγορία όπου θεωρούμαστε ότι επιδεικνύουμε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα. Αναγνωρίζοντας μεν την επιβράβευση, την οποία έχουμε δεχτεί σαν χώρα για τις πρακτικές που έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν όμως περισσότερα πράγματα που μπορούν να γίνουν», συμπλήρωσε.
Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι όσον αφορά στην προώθηση των υποθέσεων που σχετίζονται με την εκδίκαση στο δικαστήριο, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στις υποθέσεις που καταχωρούνται στο Επαρχιακό Δικαστήριο. «Η εκδίκαση των υποθέσεων στο Κακουργιοδικείο γίνεται με πιο ταχείς ρυθμούς, αλλά σε σχέση με τις υποθέσεις που είναι στο Επαρχιακό Δικαστήριο υπάρχει μια καθυστέρηση. Αναμένουμε ότι ο χρόνος αυτός θα βελτιωθεί στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του τρόπου απονομής της Δικαιοσύνης στον τόπο μας», εξήγησε.
Περαιτέρω, σημείωσε, η προσπάθεια για τον εντοπισμό θυμάτων βίας, η οποία γίνεται μέσα από την συνεχή εκπαίδευση και συνεχή δραστηριοποίηση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας προσώπων της Αστυνομίας μέσα από τις συνεντεύξεις που λαμβάνονται σε διάφορους χώρους φιλοξενίας αλλοδαπών προσώπων, μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό ο προληπτικός αυτός εντοπισμός θυμάτων, εάν υπάρξει περισσότερη ευαισθητοποίηση στην ίδια την κοινωνία. «Αν όλοι εστιάσουμε την προσπάθεια μας σε αυτό το στόχο, πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ πιο θετικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε. Γι αυτό, θα προχωρήσουμε σε παρόμοια Πρωτόκολλα Συνεργασίας που θα καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενεργεί η κάθε Υπηρεσία και το ποια μπορεί να είναι η συνδρομή της κάθε Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ώστε να έχουμε ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα, εξήγησε.
Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε σε χώρους εργασίας όπου παρουσιάζεται μεγαλύτερο το πρόβλημα της εμπορίας προσώπων καθώς και στα στατιστικά των τελευταίων χρόνων. «Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε 52 υποθέσεις που διερευνήθηκαν όσον αφορά στην εμπορία προσώπων. 36 από αυτές οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με βάση τον Νόμο που αφορά την εμπορία, αλλά δεν παύει, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα να καταγράφονται προβλήματα σε κάποιους τομείς όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία. Χώροι όπου, δυστυχώς, φαίνεται ότι είτε κατακρατούνται διαβατήρια είτε ασκείται κάποια πίεση σε σχέση με τον τρόπο άσκησης της εργασίας σε σημείο που αυτή αγγίζει τα όρια της εμπορίας», είπε.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ, κα Κική Πογιατζή ανέφερε: «Η ενδοοικογενειακή βία είναι προτεραιότητα του ΣΠΑΒΟ. Στα 28 χρόνια λειτουργίας του έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει με την ένταξη νέων προγραμμάτων. Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων που αποτείνονται κοντά μας.
Όμως, αυτός ο στόχος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν έχουμε την συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας. Η σημερινή υπογραφή είναι απόδειξη της πολύ καλής συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ του ΣΠΑΒΟ, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου.
Ευχαριστούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας γιατί δείχνουν ευαισθησία στο θέμα αυτό. Όσες φορές ζητήσαμε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε, είναι πάντα πρόθυμοι να ακούσουν και να επιλύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από τον χειρισμό περιστατικών βίας στην οικογένεια.»