29/6/18

Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου προς ΓΓ ΟΗΕ για τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία

Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου προς ΓΓ ΟΗΕ για τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία

Ο  Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, απέστειλε, στις 8 Ιουνίου 2018, επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία που σημειώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες, 28 Ιουνίου 2018, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αρ. Α/72/892-S/2018/549.
Στην επιστολή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισυνάπτει δύο έγγραφα στα οποία περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι τουρκικές παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την παράνομη χρήση από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά. Επιπλέον, επισημαίνει, τη συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι υπάρχει μια νομική αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτό διατυπώνεται στα διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984),  όπου το Συμβούλιο καταδικάζει την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» ως νομικά άκυρη.
Καταληκτικά, ο κ. Κορνηλίου παροτρύνει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να λάβουν υπόψεις τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη de facto διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.