Χαιρετισμός του Προεδρικού
Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με θέμα:
«Αγνοούμενοι: Στην σκιά της απουσίας τους»
Επιτρέψτε μου καταρχήν να σας καλωσορίσω στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με τον πολύ εύστοχο και χαρακτηριστικό τίτλο: «Αγνοούμενοι: Στη σκιά της απουσίας τους» και να δηλώσω την ικανοποίησή μου για τη διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης στην Αθήνα.
Και είναι πράγματι με ανάμεικτα αισθήματα που θα τελέσω μαζί σας απόψε, εκ μέρους της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα εγκαίνια της έκθεσης. Αισθήματα χαράς και ικανοποίησης από τη μια, γιατί πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός, αποτέλεσμα μιας πολύ ουσιαστικής και αποδοτικής συνεργασίας της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, της Πανελλήνιας Επιτροπής Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας και της Σχολής Εικαστικών Τεχνών «ARTe». Και από την άλλη, με αισθήματα λύπης και περίσκεψης αλλά προπαντός ευθύνης, αφού τα εκθέματα επικεντρώνονται στην πιο τραγική πτυχή της τραγωδίας που έζησε και δυστυχώς ζει η Κύπρος το 1974, αυτήν των αγνοουμένων.
Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Προέδρων της Δημοκρατίας των δύο χωρών – του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη – για να υπογραμμιστεί ακριβώς η σημασία που αποδίδουν οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών αλλά και ο όπου γης Ελληνισμός στην ανάγκη για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας, όπως βεβαίως και η αμέριστη συμπαράσταση και συμπαράταξή μας προς τις οικογένειες των συγγενών για το δράμα που βιώνουν για σχεδόν μισό αιώνα.
Ζώντας στη σκιά της απουσίας των αγνοουμένων μας, και συναισθανόμενοι συνάμα και όλο το βάρος του χρέους για τη δικαίωση της θυσίας τους, παρέχω εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τη διαβεβαίωση ότι, όχι μόνο αναγνωρίζουμε και τιμούμε ως οφείλουμε τον προσωπικό αγώνα που έδωσαν σε πολύ τραγικές συνθήκες για την προάσπιση της ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειάς μας, αλλά και ότι συνεχείς και αδιάκοπες είναι οι προσπάθειές μας για τη διακρίβωση της τύχης τους.
Ο χρόνος δεν μετριάζει ούτε και ελαττώνει το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς και τους αγνοουμένους μας αλλά ούτε και το βάρος της ιστορικής μας ευθύνης απέναντι στην πατρίδα που μένει και διαρκεί μέχρι την τελική δικαίωση. Η μνήμη τους ηχεί διαρκώς στη συνείδησή μας υποβάλλοντας μας να μένουμε συνεχώς άγρυπνοι στις επάλξεις για τη σωτηρία της μικρής και ακριβής μας πατρίδας και για τη λύτρωση του προδομένου και αδικημένου λαού μας.
Είναι τραγικό ότι περίπου 850 άνθρωποί μας εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στον γνωστό και συνάμα θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων. Μεταξύ τους και τα ονόματα 47 Ελλαδιτών αδελφών μας, από το σύνολο των 77 που είχαν αρχικώς καταχωρηθεί.
Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει έντονα η δραματική μείωση εντοπισμού λειψάνων στα κατεχόμενα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, κι αυτό γιατί η κατοχική δύναμη δεν συνεργάζεται.
Η τραγωδία των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Τουρκία να αναλάβει τις τεράστιες πολιτικές, και νομικές, και ανθρωπιστικές ευθύνες. Οι μαρτυρίες και όλα τα άλλα στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχει επιτελεσθεί ένα μεγάλο έγκλημα για το οποίο η Τουρκία οφείλει τουλάχιστον να επιδείξει την πολιτική και ανθρωπιστική βούληση που επιβάλλεται, ώστε να δοθούν προς τους συγγενείς οι απαντήσεις που εναγωνίως ζητούν για την τύχη των αγαπημένων τους. Δυστυχώς, με την αδιαλλαξία και τα προσκόμματα που συνεχώς προβάλλει, έχει δημιουργήσει μια εικόνα μεγάλου προβληματισμού και ανησυχίας για το μέλλον και τις προοπτικές της διαδικασίας που ακολουθείται στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, σε βαθμό ώστε βάσιμα να διερωτάται κανείς αν ο πρωταρχικός της στόχος είναι να περιέλθει οριστικά σε αδιέξοδο το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, κατά παράβαση, ασφαλώς, κάθε αρχής δικαίου και ηθικής, όπως και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των προνοιών των διαφόρων Ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών Οργανισμών.
Απέναντι μας έχουμε την αλαζονεία και την αδιαλλαξία της Τουρκίας που εκδηλώνεται σε κάθε ζήτημα, όχι μόνο στο θέμα των αγνοουμένων. Τίποτα όμως δεν θα κάμψει τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους, όπως και για τη δικαίωση της θυσίας τους για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας. Συγχαίρω θερμά την Πανελλήνια Επιτροπή Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, που μαζί με την αντίστοιχη Παγκύπρια Επιτροπή, εκφράζουν την πανεθνική απαίτηση για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας και ευχαριστώ ιδιαίτερα την Πρόεδρο της Επιτροπής κα Μαρία Καλμπουρτζή, για τη σημαντική συμβολή και συνεργασία στην διοργάνωση της έκθεσης, όπως επίσης τη Σχολή «ARTe» και τον εικαστικό επιμελητή κ. Βαγγέλη Παπά.
Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να σταθώ και να επισημάνω πως πραγματικά είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά που χαιρετίζω αυτή την εκδήλωση, η οποία έχει μια σημαντική πρωτοτυπία.
Σε πρώτο επίπεδο η πρωτοτυπία αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι πραγματοποιείται με τη σημαντική συμβολή και προσφορά της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων. Γεγονός που καταδεικνύει τον μεγάλο βαθμό της ευαισθησίας των νέων της διασποράς μας για τα εθνικά μας ζητήματα.
Σε δεύτερο επίπεδο καθρεφτίζει τον δυναμισμό του Ελληνισμού. Οι νέοι της διασποράς μας, της δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, ακόμη και της πέμπτης γενιάς των αποδήμων μας να ευαισθητοποιούνται για την τραγικότερη πτυχή της κυπριακής τραγωδίας, το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων μας, παρόλο που είναι μια γενιά η οποία δεν έζησε την τουρκική εισβολή του 1974. Παίρνουν τη σκυτάλη στον δρόμο που δούλεψαν οι προηγούμενοι, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, συνεργάζονται με τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και συνεχίζουν έναν αγώνα που τιμά όλες και όλους μας. Εκφράζοντας εμπράκτως λοιπόν σήμερα οι νέοι της διασποράς μας το ενδιαφέρον τους για την εθνική μας αυτή υπόθεση, δίδουν το καλύτερο παράδειγμα προς όλες και όλους. Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ για την ευαισθητοποίηση και το έργο που επιτελούν.
Τέλος, ιδιαίτερα ευχαριστώ την Τζωρτζίνα Γεωργίου που προέρχεται από τις τάξεις της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και το έργο που επιτέλεσε με θέρμη και ζήλο, ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αυτή η εκδήλωση.
Ναι, η νεολαία των αποδήμων μας αποδεικνύει εμπράκτως ότι διατηρεί τους συνεκτικούς δεσμούς με την πατρίδα και τιμά τις εθνικές της ρίζες, και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες χώρες όπου ζουν απόδημοί μας.
Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι μαζί σας την πλήρη ευόδωση των στόχων της εικαστικής αυτής έκθεσης.