Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ΕΒΕ Λευκωσίας
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και θέλω θερμά να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕTΕπ) και το ΕΒΕ Λευκωσίας για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου που σχετίζεται άμεσα με ένα κορυφαίο στόχο της οικονομικής μας πολιτικής: δηλαδή τις επενδύσεις και την χρηματοδότησή τους που αποτελούν το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη.
Κατ’ ακρίβεια, όταν ξεκινούσε η προσπάθεια για επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας μας πριν από πέντε χρόνια, είμασταν πεπεισμένοι ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσα από την επενδυτική δραστηριότητα. Εάν ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες έδειχναν εμπιστοσύνη, εντόπιζαν τις ευκαιρίες και είχαν και την δυνατότητα να υλοποιήσουν τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς.
Μέρος της προσπάθειας ήταν η διασφάλιση ότι το φορολογικό μας πλαίσιο θα παρέμενε σταθερό, παρά την ένταξή μας σε πρόγραμμα στήριξης και την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής. Είχαμε την άποψη ότι η φορολογική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή την πολιτική, συνεχίζουμε να αξιολογούμε τα φορολογικά δεδομένα και θα συνεχίζουμε να προωθούμε μέτρα που μειώνουν το φορολογικό βάρος και εισάγουν φορολογικά κίνητρα. Το πιο πρόσφατο σχετικό μέτρο προωθήθηκε πριν από δύο μόλις βδομάδες και αφορά στην ενθάρρυνση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις προϋποθέτει επίσης τη συνετή και αξιόπιστη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Μάθαμε με οδυνηρό τρόπο, ότι τα ελλείματα και οι αλόγιστες δαπάνες του Δημοσίου επιβαρύνουν τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, και γι’ αυτό ακριβώς παραμένουμε σταθεροί στην πολιτική των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών.
Ξέρουμε ακόμη ότι σημαντική παράμετρος είναι η ευρωστία και σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Και σε αυτόν τον τομέα έγινε σημαντική πρόοδος. Ενισχύθηκε το εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, η κεφαλαιουχική βάση, η εταιρική διακυβέρνηση. Αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, με τρόπο που να καθιστά το τραπεζικό μας σύστημα όχι μόνο ικανό να στηρίξει την πραγματική οικονομία, αλλά και σε θέση να ανταποκριθεί στις εποπτικές πιέσεις και να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο απαιτητικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης.
Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει, προκειμένου να διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου είναι βασική πτυχή αυτής της προσπάθειας και η Κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να παρουσιάσει τις εισηγήσεις της στις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κυρίες και κύριοι,
Η ενθάρρυνση των επενδύσεων προϋποθέτει διάθεση του κράτους να άρει στρεβλώσεις και να ανοίξει τομείς της οικονομίας, όπως ακριβώς έγινε στις αερομεταφορές. Προϋποθέτει διάθεση για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων και συμπράξεων, όπως πράξαμε στις περιπτώσεις του καζίνο, του Λιμανιού Λεμεσού και των Μαρίνων.
Ένας φιλικός επενδυτικός προορισμός είναι αυτός που αναγνωρίζει τις αδυναμίες και τις υστερήσεις του και που δείχνει ετοιμότητα και διάθεση να βελτιώσει δομές και διαδικασίες, προωθώντας μεταρρυθμίσεις. Όπως είναι, στη δική μας περίπτωση, η μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης, που εκτός των άλλων αποτελεί και βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας, αλλά και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα επιφέρει συνέργειες και μείωση της γραφειοκρατίας. Που αναγνωρίζει τη σημασία της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τομείς στους οποίους θα έχουμε σημαντικότατες εξελίξεις μέσα σε αυτή την νέα κυβερνητική θητεία.
Φιλική προς τις επενδύσεις πολιτική είναι αυτή που επιδιώκει την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδυτικών έργων, όπως ακριβώς επιχειρούμε με τον επενδυτικό νόμο που είναι ενώπιον της Βουλής, ή που διασυνδέει την πανεπιστημιακή έρευνα με την επιχειρηματικότητα που επίσης εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής.
Ειδικά ο τομέας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και της έρευνας είναι για μας ένας εξαιρετικά σημαντικός αναπτυξιακός τομέας τον οποίο θα συνεχίσουμε να έχουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Και είναι ένας τομέας που αναδεικνύει με έμπρακτο και χειροπιαστό τρόπο τη συνεργασία μας με την κατ’ εξοχήν αναπτυξιακή τράπεζα στον ευρωπαϊκό χώρο, την ΕTΕπ. Υπενθυμίζω, ότι το μεγάλο έργο της επένδυσης στις υποδομές του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και το έργο της αναβάθμισης του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής χρηματοδοτούνται από την ΕTΕπ. Ενώ καθοριστικής σημασίας είναι το σχέδιο της ΕΤΕπ για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των τοπικών τραπεζών, στη βάση κυβερνητικών εγγυήσεων που πλέον φτάνουν στο 1 δις ευρώ.
Mr Vice-President,
We are delighted to have you back in Cyprus.
I have described a few aspects of our effort to steer Cyprus on a path of recovery and growth. A joint effort between Government and industry. And I take this opportunity to acknowledge that in this effort, we had a powerful ally, it is the EIB, and I thank you once again for the excellent co-operation which we are keen to maintain.
And thank you also for co-organizing this conference with the Nicosia Business Chamber. During the conference we shall hear about the findings of the 2017 EIB Group Survey on Investment and Investment Finance. This should be a valuable tool for the further acceleration of investment opportunities, for strengthening job creation and for supporting long term competitiveness and sustainability.
For Cyprus there is a particular interest in identifying challenges and problems faced by our SMEs and MidCaps in promoting investments in Cyprus.
The 2017 EIB Group Survey comes as an addition to the Assessment Study carried out in April 2017 on the impact of the operation of the EIB Schemes relating to the Cyprus private sector since 2014.
The study had clearly shown that the EIB Schemes had a positive contribution to the growth rate of the economy, on job-creation and on reducing bank lending rates to their lowest level ever.
Ladies and gentlemen,
I am delighted to report that 2017 was a record year for EIB financing to Cyprus. And this co-operation continues. During the day a 35 mln Financing Agreement for the KODAP oil reserve facility will be signed, making this the first infrastructure financing project in Cyprus under the Juncker Plan. Looking ahead, co-operation with the EIB on energy infrastructure investment is yet another priority.
Let me conclude by mentioning that Cyprus, as a member state, strongly believes that the role of the EIB, as the largest multilateral lender in the world, should be maintained, that its mandate should be broadened, aiming exactly at supporting investment in Europe and our region.
Ladies and gentlemen,
Thank you for your attention and I wish you all every success.