Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για θέματα επικαιρότητας
Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου παρέθεσε σήμερα συνέντευξη Τύπου για θέματα επικαιρότητας που αφορούν στον τομέα της Υγείας. Μετά την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Σχολιάζοντας τη δήλωση της ΠΑΣΥΚΙ για κλιμάκωση των μέτρων της, αλλά και τη φυγή ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Ιωάννου ανέφερε: «Όπως σας ανέφερα μόλις εργοδοτούμε 100 γιατρούς περισσότερους σε σύγκριση με το 2012. Το ότι κάποιοι γιατροί επιλέγουν να φύγουν για να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα, αυτό δυστυχώς είναι κάτι που προκύπτει από τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εξ ου και προχωρούμε στη μεταρρύθμιση, ούτως ώστε να δοθούν και οι σωστές απολαβές. Εγώ είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζω και το αναφέρω εδώ και καιρό ότι οι γιατροί γενικά στον δημόσιο τομέα υποαμοίβονται. Βέβαια έχουν δοθεί μισθολογικές αναβαθμίσεις στους γιατρούς, έχουν ήδη δοθεί κίνητρα, π.χ. στα ΤΑΕΠ έχουν ήδη δοθεί κίνητρα.
Όσον αφορά τους δύο συγκεκριμένους ιατρούς που έδωσαν παραίτηση, αντιλαμβάνομαι ότι η χρονική συγκυρία που έγινε αυτό μπορεί να προσδίδει άλλους λόγους. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι έγινε για καθαρά οικογενειακούς λόγους -και οι δύο εργάζονταν στο ίδιο τμήμα- και με την ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω διότι από την ενημέρωση που είχα θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι το τέλος του μήνα. Εμείς σαν Υπουργείο, ολόκληρη την εβδομάδα έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ούτως ώστε να υπάρξει η απαραίτητη στελέχωση στο ΤΑΕΠ Λάρνακας και έχουμε ήδη προχωρήσει προκαταρκτικά στην πρόσληψη δύο επιπλέον ιατρών που θα αρχίσουν στις αρχές Ιουνίου. Όλες οι ενέργειες που γίνονται είναι για να μην μείνει χωρίς στελέχωση το συγκεκριμένο Τμήμα.
Αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα, διότι όταν έχεις δύο άτομα υπό σύλληψη και δύο υπό παραίτηση τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σε οποιαδήποτε δουλειά και να είσαι, δεν είναι το ευκολότερο πράγμα, αλλά έχουν γίνει οι απαραίτητες προσπάθειες και έχουν ευοδωθεί.
Όσον αφορά στα 13 σημεία της ΠΑΣΥΚΙ, εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά όχι υπό εκβιαστικά μέτρα. Εκβιαστικά μέτρα δεν θα δεχθώ ποτέ μου. Αυτό το τονίζω».
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της ΠΑΣΥΚΙ για αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης και ερωτηθείς ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο το γεγονός ότι η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες στους δύο ιατρούς. «Ειδικά προερχόμενος από ιατρική οικογένεια, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να βλέπεις είναι να περνούν χειροπέδες σε λειτουργούς της ιατρικής και να τους μεταφέρουν στην φυλακή. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί και νομίζω έγιναν και οι κατάλληλες ανακοινώσεις. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας. Δεν έγιναν από το Υπουργείο Υγείας οι συλλήψεις», απάντησε ο κ. Ιωάννου.
Πρόσθεσε δε ότι η διοικητική έρευνα παραδόθηκε στον ίδιο, αλλά «από τη στιγμή που υπάρχει ποινική έρευνα, η ποινική υπερισχύει οποιασδήποτε πειθαρχικής που πιθανόν να μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Στην παρούσα φάση δεν θα προχωρήσουμε σε ό,τιδήποτε άλλο. Θα αναμένουμε τα πορίσματα της ποινικής έρευνας.
Όσον αφορά στην αποποινικοποίηση, υπάρχει Σύνταγμα που τα προβλέπει όλα αυτά και δεν ξέρω κατά πόσο είναι φρόνιμο να εξαιρεθούν ή όχι κάποιες ομάδες. Αλλά, αυτό είναι θέμα της Νομικής Υπηρεσίας και του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση εάν ο διάλογος με τις συντεχνίες για τη μεταρρύθμιση θα έπρεπε να γίνεται από τον ΟΚΥπΥ, δεδομένου ότι προχωρά η αυτονόμηση, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι «δυστυχώς, υπήρξε κάποια αδικαιολόγητη –κατ’ εμένα- καθυστέρηση στη Βουλή, η οποία μας πήγε πίσω 2-3 μήνες και υπολογίζουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουν προσληφθεί τα πρώτα έμμισθα στελέχη και μετά τον Οκτώβριο - Νοέμβριο τα υπόλοιπα στελέχη.
Εμείς, ως Υπουργείο Υγείας, προχωρούμε με τους δικούς μας σχεδιασμούς, διότι λειτουργούμε παράλληλα με τον ΟΚΥπΥ και επειδή η πρώτη φάση της εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προχωρούμε με τη συμπλεγματοποίηση και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάποια Αγροτικά Κέντρα, ξεκινώντας από τις αγροτικές περιοχές θα συμπλεγματοποιηθούν, θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες, θα λειτουργούν μέχρι το απόγευμα και όχι μέχρι το μεσημέρι όπως λειτουργούν τώρα για καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και ο επόμενος μας στόχος είναι να γίνει αυτή η συμπλεγματοποίηση στα Αστικά Κέντρα Υγείας της Λευκωσίας.
Στόχος είναι εφτά Αστικά Κέντρα Υγείας στην Λευκωσία, μέχρι τον Οκτώβριο - Νοέμβριο να λειτουργούν μέχρι το απόγευμα με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, ωσάν σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Δηλαδή θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε την αναδιοργάνωση πολύ πριν την ημερομηνία εφαρμογής του ΓεΣΥ για να βιώσουν και οι ασθενείς από πρώτο χέρι τις υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε, ελπίζοντας ότι θα τις αγκαλιάσουν. Αντιλαμβάνεστε ότι το να λειτουργούν 7-8 Κέντρα Υγείας μέχρι τις 8 το βράδυ, αυτό θα έχει επιπλέον όφελος γιατί θα αποσυμφορήσει τα ΤΑΕΠ, τουλάχιστον στην Λευκωσία. Αυτή την ενημέρωση είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε στις συντεχνίες. Είναι κάτι το οποίο τουλάχιστον όσον αφορά στα σχέδια υπηρεσίας του, δεν αλλάζει κάτι από τα συμφωνηθέντα, όποτε δεν διαβλέπω και ελπίζω να υπάρξει οτιδήποτε άλλο που να αλλάξει τους σχεδιασμούς. Εμείς θα προχωρήσουμε να το κάνουμε, διότι δεν υπάρχει κάτι που είναι εκτός των συμφωνηθέντων».
Κληθείς να πει σε ποιούς αναφερόταν όταν καλούσε τους επαγγελματίες υγείας να κλείσουν τα αφτιά τους στις Κασσάνδρες, ο Υπουργός Υγείας είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ ονομαστικά. Ο νοών νοείτω».
Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως η χθεσινή στάση εργασίας των ιατρών και η πιθανή κλιμάκωση των μέτρων αποσκοπεί ουσιαστικά σε από μέρους τους νέας προσπάθειας τορπιλισμού της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την ελπίδα πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και παρέπεμψε για περαιτέρω στους ίδιους τους ιατρούς. «Ξέροντάς τους, δεν θεωρώ ότι αυτή είναι η προσπάθειά τους. Μιλώντας με τους ίδιους τους γιατρούς του Δημοσίου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, και οι ίδιοι θέλουν να προχωρήσει η αυτονόμηση. Οπότε ελπίζω ότι θα τηρήσουν την ίδια θετική στάση και στο μέλλον», επεσήμανε.
Κληθείς να πει ποιά θεωρεί ότι είναι τα κίνητρα των ιατρών πίσω από τη χθεσινή στάση εργασίας, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι για αυτό πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι οι γιατροί. «Δεν μπορώ να κάνω εγώ ανάγνωση των κινήτρων πίσω από τη στάση», είπε.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται στα δημόσια νοσηλευτήρια και ότι φαίνεται πως οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφαλείς στα νοσοκομεία του Δημοσίου, ο κ. Ιωάννου δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι ασθενείς «φυσικά και πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς, φυσικά επιτελείται πάρα πολύ καλό έργο στα δημόσια νοσηλευτήρια. Να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα. Δυστυχώς, ακριβώς με δηλώσεις του τύπου ‘καταρρέουν’ δημιουργούν κακές εντυπώσεις. Είναι καιρός επιτέλους, και καλώ και εσάς τους λειτουργούς των ΜΜΕ, να αρχίσουν να βγαίνουν προς τα έξω και οι καλές περιπτώσεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια. Υπάρχουν πάμπολλα από αυτά. Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια και είμαστε οι πρώτοι που το λέμε και εξ ου και λαμβάνουμε μέτρα για να λύσουμε κάποια προβλήματα μέχρι την αυτονόμηση. Η αυτονόμηση είναι κάτι άλλο που παρεξηγούν πολλοί, ότι θα γίνει σε 3-4 μήνες. Δεν θα γίνει σε 3-4 μήνες, είναι μια προσπάθεια που θα πάρει αρκετό καιρό. Θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα από την Πρωτοβάθμια, αλλά είναι μια προσπάθεια όσον αφορά στην Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια, που θα πάρει αρκετό καιρό.
Περιπτώσεις όμως όπως -και λυπούμαι που αναγκάζομαι να το αναφέρω συνέχεια- η περίθαλψη που έτυχε ο Γιώργος ο αστυνομικός πριν μια βδομάδα στην Λεμεσό, εγώ όταν πήγα σε ιδιωτική επίσκεψη στο Ισραήλ να τον δω, ο ίδιος ο θεράπων ιατρός του στο Ισραήλ, μου έκανε ιδιαίτερη μνεία για την περίθαλψη που είχε στην Κύπρο και μου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έγινε εξαιρετική δουλειά. Αυτά τα πράγματα μας τιμούν. Αυτά όμως δεν τα λέμε και ξεκινούμε με παράπονα. Κανείς δεν παραγνωρίζει ότι συμβαίνουν αυτά.
Έχουμε λάβει όμως μέτρα σαν Κυβέρνηση για να μειώσουμε τις λίστες αναμονής, έχουμε παραπέμψει και συνεχίζουμε να παραπέμπουμε ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, έχουμε προχωρήσει με τον θεσμό της υπερωριακής απασχόλησης, κάτι που ήθελαν και οι ίδιοι οι γιατροί και έχουν μειωθεί αισθητά οι λίστες αναμονής. Δυστυχώς, λόγω οικονομικής κρίσης, αρκετός κόσμος έχει στραφεί στα δημόσια νοσηλευτήρια και παρατηρούνται λίστες αναμονής. Και εδώ να ρωτήσω, στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν υπάρχουν λίστες αναμονής; Όταν ζητάς ραντεβού, σου δίνουν αμέσως, δεν υπάρχουν παράπονα; Γιατί ακούμε μόνο για τα δημόσια νοσηλευτήρια;
Αλλά αυτή η υπερβολική, χωρίς να λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, κριτική που γίνεται, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Και δεν αναφέρομαι στα ΜΜΕ. Είστε οι τελευταίοι που μπορεί να φταίτε για αυτό το θέμα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως, μετά και από την ανακοίνωση/επιστολή της ΠΑΣΥΚΙ προς τα μέλη της, παρατηρείται η εφαρμογή μιας «αμυντικής ιατρικής» στα δημόσια νοσηλευτήρια από τους ιατρούς, και ερωτηθείς εάν είχε ενημέρωση για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια τις τελευταίες μέρες, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των γιατρών «να τηρούν πιθανώς μια αμυντική στάση. Δεν σημαίνει ότι όλοι κάνουν αυτό το πράγμα. Θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Και επιπλέον είχαμε υπέρ του δέοντος περιστατικά, διότι πολλοί φοβήθηκαν, και δημιουργήθηκε μεγαλύτερο πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε μετά από μια τέτοια κρίση και ένα τέτοιο σημαντικό περιστατικό, αυτά συμβαίνουν».
Επιπρόσθετα, σε σχέση με τις αυξημένες κλήσεις στο Κέντρο Κλήσεων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αυτή είναι η πληροφόρηση που είχε. «Αυτό όμως δεν μας τιμά ως λαό, διότι όταν κληθεί το ασθενοφόρο να πάει σε ένα περιστατικό, το οποίο παρουσιάζεται ως επείγον, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, όταν πραγματικά δεχθεί κλήση για πραγματικά επείγον περιστατικό, τότε κάποιος άνθρωπος μπορεί να χάσει τη ζωή του για τις υπερβολές κάποιου άλλου. Αλλά, αυτό δυστυχώς μας χαρακτηρίζει ως λαό», τόνισε ο κ. Υπουργός.
Ο Υπουργός Υγείας συμπλήρωσε πως το Υπουργείο έχει προχωρήσει στην πρόσληψη τριών επιπλέον ακτινολόγων για τη διεκπεραίωση του υπερβολικού όγκου που προέκυψε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την 24ωρη παρουσία ακτινολόγου όπως ζητούν οι γιατροί, ο κ. Ιωάννου είπε πως είναι κάτι που εξετάζεται, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει το σύστημα PACS μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να βλέπει την απεικόνιση και στο οποίο είναι συνδεδεμένα όλα τα νοσοκομεία.
Σε σχέση με το ζήτημα των ιατροδικαστών και το ερώτημα που τίθεται αν θα πρέπει να υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Υπουργός είπε πως υπάρχουν διάφορες πρακτικές σε άλλες χώρες. Επεσήμανε ότι έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική συζήτηση με το Υπουργείο Υγείας, αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο να επιλυθεί το θέμα. «Μετά από το άτυχο συμβάν με την Βουλγάρα στην Πάφο, πήραμε κάποια μέτρα και για να προστατεύσουμε τους ιατροδικαστές. Στο πλαίσιο των προηγούμενων μου αναφορών για τις αυξημένες απαιτήσεις που έχουμε ως λαός, να σας αναφέρω ότι υπάρχουν περιστατικά στους ιατροδικαστές που μπορεί να είναι πάρα πολύ δύσκολα και τα οποία εμφανίζονται να είναι 1 στο 1 εκατομμύριο. Για ιατροδικαστές που ασχολούνται για παράδειγμα με παιδιά, στην Αγγλία υπάρχουν συνολικά τέσσερις και εμείς είχαμε πρόσφατα ένα τέτοιο περιστατικό που έπρεπε να εξετάσει δικός μας ιατροδικαστής. Είναι τόσο λίγα τα περιστατικά που για να αποκτήσει κάποιος εμπειρία δεν μπορούν να υπάρχουν παραπάνω από τέσσερις. Οπότε κάποτε έχουμε και εμείς υπερβολικές απαιτήσεις από τους δικούς μας λειτουργούς, εξ ου και είχαμε φτάσει στην απόφαση για τις δύσκολες περιπτώσεις να φέρνουμε ιατροδικαστές από το εξωτερικό για να στηρίζουν το έργο των δικών μας», είπε.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση που ζήτησε ο Ευρωβουλευτής κ. Συλικιώτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να ενημερωθεί σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία στην Κύπρο, σημειώνοντας επίσης πως η Κύπρος κατέχει τις χαμηλότερες δαπάνες στη δημόσια υγεία σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε: «Δεν κατάλαβα πού αποσκοπεί η κίνηση του κ. Συλικιώτη. Όσον αφορά στο ότι είναι χαμηλές οι δαπάνες, είναι χαμηλές από το 2004. Δεν είναι κάτι που έγινε τώρα. Βέβαια οι δαπάνες που δημοσιεύονται δεν λαμβάνουν υπόψη τους και κάποιες δαπάνες του ιδιωτικού τομέα. Όταν μιλούμε για χαμηλές δαπάνες, αναφερόμαστε σε περίπου 3% του ΑΕΠ. Με την επικείμενη μεταρρύθμιση, οι δαπάνες υπολογίζεται να είναι γύρω στο 7%».