4/5/18

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη για την Ημέρα της Ευρώπης και για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη για την Ημέρα της Ευρώπης και για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση σε σχέση με την Ημέρα της Ευρώπης και την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο:
«Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ως Ημέρα της Ευρώπης. Τις δύο αυτές επετείους τιμά η Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα, σεβόμενη τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τασσόμενη υπέρ του αγώνα για παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη. Τιμούμε, με την ευκαιρία αυτή, όλα τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τους αγωνιστές: στρατιώτες, εθελοντές και πολίτες που αντιστάθηκαν στην κατοχή, τον ναζισμό και τον φασισμό, υψώνοντας το ανάστημά τους ενάντια στην επικράτηση ακραίων ιδεολογιών, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, προασπιζόμενοι την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
 Στα συντρίμμια της Ευρώπης παρουσιάστηκε στις 9 Μαΐου 1950 η Διακήρυξη Σούμαν, μέσω της οποίας ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μοιραζόταν το όραμά του για επικράτηση της ειρήνης στην ήπειρο, μέσω της συνεργασίας των κρατών και των λαών της. Έτσι, ιδρύθηκαν οι ευρωπαϊκές Κοινότητες, που μετεξελίχτηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Κύπρος μετέχει ως πλήρες μέλος από το 2004. Τα οφέλη από την ένταξη είναι αδιαμφισβήτητα σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ευρύτερα και σχετίζονται κυρίως με το δημοκρατικό έλλειμμα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Καθιστούν δε, αδήριτη ανάγκη την αλλαγή πλεύσης της Ένωσης. 
Ως Βουλή των Αντιπροσώπων προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, η οποία δεν επιδείχθηκε επαρκώς ούτε κατά τις κρίσιμες ώρες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, ούτε σε σχέση με τις απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς Τουρκίας. Η επέτειος αποτελεί ευκαιρία για το Σώμα να επαναλάβει τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και την πρόθεσή του να συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των αδυναμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.