14/4/18

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για θέματα επικαιρότητας

Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου για αγορά υπηρεσιών, καθώς και στις θέσεις νοσηλευτών που θα προκηρυχθούν, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Ιωάννου ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ενέκρινε ποσό μέχρι 4,9 εκ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, έχοντας εντοπίσει την ανάγκη εξυπηρέτησης των ασθενών των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, αλλά και με στόχο την αξιοποίηση συγκεκριμένων εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρονται μόνο από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.
Προς τούτο, είπε, «εγκρίναμε αυτό το ποσό και ξεκινήσαμε διαπραγμάτευση σαν Υπουργείο μέσω του Τμήματος Προσφορών με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Αυτή η διαπραγμάτευση -αντιλαμβάνεστε όταν έχει να κάνει με δημόσιο χρήμα δεν είναι κάτι απλό-, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι γίνεται σωστά και παίρνει κάποιο χρόνο. Η ενημέρωση που είχα σήμερα είναι ότι είμαστε προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, αλλά θέλει ακόμα κάποιο χρόνο». Υπογράμμισε ακόμα ότι «σαν Γραφείο Υπουργού δεν μπορούμε να επέμβουμε στην διαδικασία, ούτε καν να γνωρίζουμε λεπτομέρειες της διαδικασίας. Αυτό αφορά μια διαπραγμάτευση με το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου με το Γερμανικό Ογκολογικό», σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αφεθούν αμερόληπτα να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένονται αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που δεν είναι δύσκολο να γνωρίζουμε. «Η ενημέρωση που είχα σήμερα είναι ότι πήγαν χθες στο Συμβούλιο Προσφορών, είχαν πάρει μια αναβολή για την ερχόμενη βδομάδα, το εξετάζουν. Είναι θέμα διαπραγμάτευσης και ούτε ξέρω τις λεπτομέρειες και ούτε πρέπει να ξέρουμε εμείς τις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να πει γιατί υπήρξε αντίδραση από το Γερμανικό Ογκολογικό και τον κ. Καζαμία, ο Υπουργός Υγείας παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στον ίδιο τον κ. Καζαμία. Σημείωσε ότι σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κ. Καζαμία, «ο ίδιος θεωρεί ότι κάποια πράγματα καθυστερούν. Εγώ δεν είμαι ούτε στην διαπραγμάτευση, ούτε μπορούμε να είμαστε στην διαπραγμάτευση. Αυτό το χειρίζεται το συγκεκριμένο Τμήμα. Ώσπου ισχύει η διαπραγμάτευση εμείς οφείλουμε να τηρήσουμε αυτούς τους όρους».
Εξάλλου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού που προέκυψε μετά από συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την ηγεσία της ΠΑΣΥΝΟ, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι μετά από συνάντηση με τη συντεχνία των νοσηλευτών, λήφθηκαν κάποιες προκαταρκτικές αποφάσεις που θα κατατεθούν για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα. Συμπλήρωσε πως θα προωθηθεί η πρόσληψη περίπου 40 εκτάκτων νοσηλευτών ενόψει και των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν για την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι με το υφιστάμενο προσωπικό δεν λειτουργούν τα Επείγοντα όπως πρέπει να λειτουργούν».
Ερωτηθείς εάν θα γίνουν μετακινήσεις, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι μετακινήσεις προσωπικού γίνονται συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται κατά καιρούς.
Σε ερώτηση εάν τα 40 άτομα που θα προσληφθούν θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία σε τουριστικές περιοχές, ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπάρχουν δεδομένες ανάγκες, όχι μόνο σε τουριστικές περιοχές. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το Τμήμα Επειγόντων το έχει η Λευκωσία και η Λεμεσός, αλλά και η Αμμόχωστος και το καλοκαίρι με την αυξημένη τουριστική κίνηση ειδικά τα Σαββατοκύριακα υπάρχει αυξημένη ανάγκη. Αλλά ο στόχος είναι να επανδρωθούν συγκεκριμένα Τμήματα», κατέληξε.