Η Κυβέρνηση θα παρέχει ευκαιρίες για θεραπεία σε όσους οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών
Την απόφαση της Κυβέρνησης για παροχή δυνατοτήτων απεξάρτησης και ευκαιριών θεραπείας όσων ανευρίσκονται θετικοί στον έλεγχο για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε, σήμερα, με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον Πρόεδρο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρα Χρύσανθο Γεωργίου. «Αποτελεί αδήριτη ανάγκη της Πολιτείας να ανταποκριθεί αμέσως μετά τα αποτελέσματα της δίμηνης εφαρμογής του νάρκοτεστ, τα οποία δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου.
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Νικολάου ανέφερε:
«Συζητήσαμε για την εφαρμογή του θεσμού του νάρκοτεστ και τις ευκαιρίες που μπορεί να παράσχει η Πολιτεία σε όσους συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μετά από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας δεν μπορούν ν’ αφήσουν κανένα αδιάφορο.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τους δύο τελευταίους μήνες, από τους ελέγχους νάρκοτεστ που διεξήχθηκαν, ανευρέθηκαν 74 άτομα να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Συνεπώς, κατά τη σημερινή σύσκεψη αξιολογήσαμε τις δυνατότητες που παρέχονται ώστε να προσφέρεται σε αυτούς τους χρήστες μια ευκαιρία θεραπείας – δηλαδή, να μπορούν να παραπεμφθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα ανάλογο με την ηλικία, την ουσία της οποίας κάνουν χρήση, κλπ.
Έχουμε έλθει σε συνεννόηση με την Αστυνομία, την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή και από τη στιγμή που κάποιος ανευρεθεί να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών να έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με την ΥΚΑΝ, και να παροτρύνεται από την αρμόδια να ενταχθεί σε πρόγραμμα θεραπείας.
Οι περισσότεροι χρήστες είναι άτομα ηλικίας 16 με 40 ετών και για τη θεραπεία αυτών των ατόμων μπορούν να προσφερθούν δύο πρωτόκολλα συνεργασίας. Το ένα αφορά τις περιπτώσεις μέχρι 24 ετών, όπου τα άτομα μπορούν να ενταχθούν στο πρωτόκολλο συνεργασίας που αφορά τις ηλικίες αυτές, και εάν διεκπεραιώσουν το πρόγραμμα θεραπείας, ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να μην προχωρήσει στην ποινική τους δίωξη. Το άλλο αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου τα άτομα μπορούν να τύχουν της θεραπείας που θα εισηγηθεί η Αρχή και αφού συμπληρώσουν το πρόγραμμα θεραπείας, να το χρησιμοποιήσουν ως ελαφρυντικό ενώπιον του Δικαστηρίου, αφού θα διωχθούν στη βάση της νομοθεσίας για το νάρκοτεστ αλλά θα αντιμετωπίσουν ποινή που θα παραπέμπει στην αξιοποίηση της νομοθεσίας για αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Θα παραπέμπονται δηλαδή σε προγράμματα θεραπείας ενόσω εκκρεμεί η διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων».
Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι μπροστά στη διαπίστωση που έγινε, ότι αριθμός οδηγών οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, η Πολιτεία δεν αδιαφόρησε. «Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης συγκαλέσαμε τη σημερινή σύσκεψη και αποφασίστηκε ότι άμεσα θα δημιουργηθούν τα πρωτόκολλα συνεργασίας και θα αρχίσει να προσφέρεται η δυνατότητα για θεραπεία στους χρήστες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα πρωτόκολλα θα είναι έτοιμα τις επόμενες δέκα ημέρες και σε δύο μήνες θα γίνει εκ νέου συνάντηση για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτής της προσπάθειας ώστε να παρθούν πρόσθετες αποφάσεις. Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι πιθανό να χρειαστεί να παραχωρηθούν κάποια πρόσθετα κίνητρα σε αυτά τα άτομα ώστε να παροτρύνονται περισσότερο για να ενταχθούν σε θεραπευτικά προγράμματα. «Είναι μια ευκαιρία που οφείλουμε να προσφέρουμε στον κάθε ένα που χρειάζεται τη βοήθεια μας. Είναι αδήριτη ανάγκη μετά τα αποτελέσματα που έχουμε όλοι διαπιστώσει μέσα από τους ελέγχους», υπογράμμισε.
Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο θα διώκονται και για το αδίκημα της χρήσης ναρκωτικών, στα πλαίσια διεξαγωγής του νάρκοτεστ, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι δεν θα διώκονται για αυτό αλλά για το αδίκημα της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλλά παράλληλα θα τους δίδεται η δυνατότητα της εθελούσιας θεραπείας, παρέχοντας τους κίνητρα. «Θα είναι καλό όταν κάποιος συλλαμβάνεται να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών, να του παρέχεται η δυνατότητα μέσω ενημερωτικού υλικού να γνωρίζει με ποιον μπορεί να επικοινωνήσει, πού να αποταθεί και πώς μπορεί να ενταχθεί στα προγράμματα», συμπλήρωσε.
Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκε και το θέμα της εφαρμογής του ελέγχου για το κάπνισμα και είπε: «Η Αστυνομία, καθορίζοντας τις προτεραιότητές της, δεν μπορεί να αφοσιωθεί στους ελέγχους για το κάπνισμα. Πρόκειται για υποχρέωση που θα πρέπει να αναλάβουν άλλες υπηρεσίες, οι οποίες εκ της νομοθεσίας είναι εξουσιοδοτημένες να προβαίνουν μέσω των λειτουργών τους σε καταγγελίες. Η Αστυνομία είναι έτοιμη να προσφέρει συνεργασία και βοήθεια στους εξουσιοδοτημένους λειτουργούς αυτών των υπηρεσιών όταν την χρειάζονται, ή ακόμη και να κάνει καταγγελίες όταν υπάρχει κίνδυνος για οποιονδήποτε λειτουργό».
Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να αφήσει τις προτεραιότητες της για πάταξη του σοβαρού εγκλήματος και για τόσα άλλα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών, και να απασχολείται με αδικήματα που δεν συνδέονται με το έγκλημα. «Υπάρχουν οι επιθεωρητές υγείας, οι επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας, οι Δήμοι και τα Κοινοτικά Συμβούλια που έχουν ευθύνη για τον έλεγχο και μπορούν να αναλάβουν αυτά τα καθήκοντα», κατέληξε.