Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2016
Αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, για την τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων εξαγωγών για το 2016.
Μια απονομή και ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν από 36 χρόνια και αποτελεί ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησής του κράτους για την επιχειρηματική αριστεία στον διεθνή χώρο και τις εξωστρεφείς δραστηριότητες των επιχειρήσεών μας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Καθημερινά, οι κυπριακές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι έχουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία να εκπροσωπούν τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο καθοριστικά στην ανάκαμψη και στην πρόοδο που καταγράφει η χώρα μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ουδόλως τυχαίο πως ως αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας που επιτελείται από τον δημόσιο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, οι εξαγωγές εγχώρια παραγόμενων προϊόντων καταγράφουν τα τελευταία χρόνια σημαντική άνοδο.
Για τη χρονιά που αφορά η σημερινή βράβευση, δηλαδή για το 2016, είχαμε αύξηση 16% στις εξαγωγές σε σχέση με το 2015. Σε απόλυτους αριθμούς, οι εξαγωγές εγχώρια παραγομένων προϊόντων έφτασαν από τα 832 εκ. ευρώ στα 963 εκ. ευρώ.
Η αυξητική τάση συνεχίστηκε και το 2017, αφού σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές εγχώριων προϊόντων το 2017 ανήλθαν στα 1,25 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα φάρμακα ήταν στα 436 εκατομμύρια έναντι 392 εκατομμυρίων το 2016.
Ακολουθούν τα βιομηχανικά καύσιμα με 393 εκατομμύρια, ενώ οι εξαγωγές φρέσκων και μεταποιημένων γεωργοκτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων ανήλθαν στα 334 εκατομμύρια, με κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν το χαλλούμι, που έφτασε στα 156 εκατομμύρια.
Οι θετικές αυτές επιδόσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαίες ή συγκυριακές. Είναι απόρροια των στοχευμένων και συντονισμένων ενεργειών επιχειρηματιών και κράτους οι οποίες, μεταξύ άλλων, επέτρεψαν τη διείσδυση των κυπριακών προϊόντων σε νέες αγορές τρίτων χωρών, όπως η Κίνα, η Ιορδανία και ο Λίβανος.
Επιπλέον, είναι επιδόσεις που επιτεύχθηκαν παρά τα χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα στην κυπριακή βιομηχανία, το ρωσικό εμπάργκο που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2014 στις εισαγωγές γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις παγκόσμιες οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις που εντείνουν περαιτέρω τον ανταγωνισμό στην κοινοτική και τη διεθνή αγορά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως και η συμβολή του τομέα των υπηρεσιών στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας υπήρξε καθοριστική.
Τα σχετικά στοιχεία που διατηρεί η Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνουν πως οι εξαγωγές υπηρεσιών το 2016 ανήλθαν στα 9,2 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 7,3% συγκριτικά με το 2015. Η ανοδική τάση συνεχίστηκε και κατά το 2017, με εξαγωγές υπηρεσιών 9,9 δις ευρώ και ποσοστιαία αύξηση 8%.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τονίσω τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, με τη στοχευμένη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό. Εντός του 2018 προγραμματίζονται δέκα τέτοιες αποστολές είτε μέσα από τις ενέργειες του ΚΕΒΕ είτε του CIPA.
Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, που είναι συνδιοργανωτής του θεσμού του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών μαζί με το ΚΕΒΕ, στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες των επιχειρήσεών μας, εφαρμόζοντας διάφορα Σχέδια Χορηγιών που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Παράλληλα, με ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιούμε πρόγραμμα δραστηριοτήτων για βελτίωση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, το οποίο περιλαμβάνει τη συμμετοχή με εθνικό ή πληροφοριακό περίπτερο σε εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού, την καταχώρηση άρθρων και διαφημίσεων σε εξειδικευμένα έντυπα, τη φιλοξενία ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων στην Κύπρο, τη διεξαγωγή ερευνών αγοράς και σημαντικών άλλων ενεργειών.
Ακόμα ένα εργαλείο στη διάθεση των Κύπριων εξαγωγέων αποτελεί η λειτουργία του Export Helpdesk, της εξειδικευμένης πλατφόρμας επικοινωνίας και εξεύρεσης αγοραστών μεταξύ του Υπουργείου, των Εμπορικών μας Κέντρων στο εξωτερικό και των επιχειρήσεων που επιθυμούν πρόσβαση σε συγκεκριμένες ξένες αγορές.
Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από τις παρεχόμενες υπηρεσίες πέραν των 100 επιχειρήσεων.
Και ακριβώς επειδή θεωρούμε καίριας σημασίας την εξωστρέφεια της κυπριακής οικονομίας, πρέπει να τονίσω ότι η λειτουργία των Εμπορικών μας Κέντρων στο εξωτερικό βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση.
Την περίοδο αυτή μάλιστα, το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου εξετάζει τα συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε από συμβουλευτικό οίκο σε σχέση με την παραπέρα πορεία μετεξέλιξης προς το καλύτερο του θεσμού αυτού.
Σε ό,τι αφορά Σχέδια Χορηγιών που προανέφερα και τα οποία εφαρμόζουμε για στήριξη της επιχειρηματικότητας, σημειώνω ότι καλύπτουν τομείς όπως η μεταποίηση, η εμπορία γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων, η καινοτομία, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακών εγκαταστάσεων και η αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και συστημάτων βιομάζας.
Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για ένταξη στις νέες Προκηρύξεις Σχεδίων Συστημάτων Συμπαραγωγής Θερμότητας, τη στιγμή που μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί πέραν των 100 συστημάτων σε εταιρείες, οι οποίες παράγουν το δικό τους ρεύμα και έχουν ήδη γίνει πιο ανταγωνιστικές.
Με το νέο Σχέδιο για συμψηφισμό λογαριασμών (Net Billing) που θα λειτουργήσει σύντομα, θα δίνεται πλέον η δυνατότητα και για αποζημίωση της εξαγόμενης ενέργειας τις ώρες κατά τις οποίες τα υποστατικά δεν θα είναι σε λειτουργία. Πρόκειται, θεωρούμε, για Σχέδιο που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των ενδιαφερόμενων εταιρειών.
Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 έχει ολοκληρωθεί η 1η Προκήρυξη των πλείστων Σχεδίων και έχουν παραχωρηθεί εγκρίσεις σε 985 επιχειρήσεις, για συνολικές χορηγίες περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Προχωρούμε ήδη σε δεύτερες Προκηρύξεις των Σχεδίων – η αρχή έγινε με τα Σχέδια Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ενώ το συνολικό ποσό που θα παραχωρηθεί σε επιχειρήσεις για την Προγραμματική Περίοδο ανέρχεται στα 122 εκατομμύρια ευρώ.
Πέραν τούτου, η Κυβέρνηση κατά την τελευταία τετραετία, μέσω του Σχεδίου Παραχώρησης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χορήγηση δανείων προς τις κυπριακές τράπεζες, έχει εξασφαλίσει προγράμματα χρηματοδότησης με ευνοϊκότατους όρους τα οποία ανέρχονται στο 1 δις ευρώ και απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Μέχρι σήμερα έχουν συναφθεί συμφωνίες μεταξύ της ΕΤΕπ και εμπορικών τραπεζών συνολικού ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό οι τράπεζες έχουν αξιοποιήσει το 58%, με χρηματοδότηση που αφορά σε 250 επιχειρήσεις και έχει οδηγήσει σε περίπου 350 επενδυτικά έργα.
Στα ίδια πλαίσια, η Κυβέρνηση υπέγραψε, επίσης, συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τριετή λειτουργία του Προγράμματος Στήριξης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στην Κύπρο.
Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2,15 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων στήριξης όπως την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και τη λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τομείς ενδιαφέροντος. Αναμένεται να συνεισφέρει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ενδυνάμωση της εξαγωγικής τους ικανότητας.
Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που το όνομα της χώρας μας συνδέεται σήμερα και πάλι με την ανάπτυξη και την προοπτική και πλέον αναφέρεται ως παράδειγμα ορθής οικονομικής διαχείρισης.
Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρους του κράτους, η εξωστρέφεια, η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, υπήρξαν οι κατευθυντήριες γραμμές τα τελευταία χρόνια για την ανάκαμψη της οικονομίας και της εξόδου από την κρίση.
Από πλευράς Κυβέρνησης, θα ήθελα να τονίσω πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την τοπική επιχειρηματική κοινότητα και να βελτιώνουμε το ήδη φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον. Μπορεί οι προκλήσεις ενώπιων μας να είναι πολλές, όμως θέλω να σας βεβαιώσω πως είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους μέσω περαιτέρω μεταρρυθμιστικών δράσεων, αλλά και νέων φορολογικών και συναφών κινήτρων.
Προς αυτή την κατεύθυνση και οι συναντήσεις μου χθες και των επόμενων ημερών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, έτσι ώστε μέσα από μια στενότερη συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης – ανεξάρτητα των διαφορών που μπορεί να υπάρχουν – να υπάρξει η διαπίστωση κοινών δράσεων προκειμένου να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό του κράτους, προκειμένου να πετύχουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που επιτέλους θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε και από κρατικής πλευράς τις δυνατότητες ακόμα μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών μας, γενικότερα της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.
Ολοκληρώνω συγχαίροντας θερμά τις επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα, καθώς και τις υποψήφιες προς επιλογή εταιρείες. Συγχαίρω, επίσης, και την Επιτροπή Επιλογής η οποία μέσα από αντικειμενικά κριτήρια επέλεξε τους άριστους των αρίστων.
Εύχομαι συνεχή πρόοδο σε όλους τους τομείς από όλες τις επιχειρήσεις, με την ευχή του χρόνου να παρουσιάσουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Είναι σταθερή η οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η δράση της ιδιωτικής, επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και αριστείας κάτι στο οποίο κάθε κράτος πρέπει να στηρίζεται.