Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του διήμερου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8-9 Μαρτίου 2018. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, εκπροσώπησε την Κύπρο στις εργασίες του Συμβουλίου που αφορούσαν σε σειρά θεμάτων των αρμοδιοτήτων του.
Κύριο θέμα συζήτησης της σημερινής δεύτερης ημέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ήταν η αναθεώρηση του Κανονισμού για την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και γονική μέριμνα. Το Συμβούλιο έχει εξετάσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα την αναδιατύπωση του Κανονισμού που εφαρμόζεται για τις διασυνοριακές υποθέσεις γονικής μέριμνας, ώστε να προστατεύονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του παιδιού. Κατά το 2017, συζητήθηκαν εις βάθος θέματα, όπως η ενίσχυση του δικαιώματος του παιδιού να ακουστεί σε κάθε υπόθεση που το αφορά και η κατάργηση της εκτελεστότητας των αποφάσεων, με σκοπό την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων.
Κατά τη σημερινή συνεδρία εξετάστηκε η πρόταση της Επιτροπής για ρύθμιση της υποχρέωσης των κρατών μελών να διαθέσουν επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους προς τις Κεντρικές Αρχές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισμό. Γενική διαπίστωση κατά τις συζητήσεις ήταν ότι πρόκειται για θέμα που εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας. Εντούτοις, η Κύπρος όπως και η πλειοψηφία των κρατών μελών πρότειναν σειρά εναλλακτικών επιλογών.
Μεταξύ αυτών, τα κράτη μέλη τόνισαν την ανάγκη όπως, για σκοπούς καλύτερου συντονισμού μεταξύ των Κεντρικών Αρχών των κρατών μελών, πραγματοποιούνται περισσότερες συναντήσεις των Κεντρικών Αρχών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου. Παράλληλα, εισηγήθηκαν τη διοργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης και σεμιναρίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκοπούς περαιτέρω κατάρτισης των αρμοδίων αρχών. Καθόσον αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για τακτική αξιολόγηση από μέρους των κρατών μελών του χρόνου ανταπόκρισης των Κεντρικών Αρχών, αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των συναρμοδίων αρχών, καθώς και η διασφάλιση της πληρότητας των στοιχείων στα αιτήματα που υποβάλλονται.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Κύπρο, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι η χώρα μας έχει πρόσφατα προχωρήσει σε αξιολόγηση του τρόπου και χρόνου ανταπόκρισης της δικής μας Κεντρικής Αρχής, καθώς και στην ετοιμασία και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των εθνικών συναρμοδίων αρχών με σκοπό τη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των αιτημάτων, τόσο για αυτά που υποβάλλονται από κράτη μέλη, όσο και για εκείνα που υποβάλλονται από τρίτες χώρες. Καταλήγοντας, τόνισε ότι πρόκειται για θέμα υψίστης σημασίας για το οποίο η Κύπρος θα συνεχίσει να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως υπαγορεύεται από την ανάγκη διασφάλισης της ευημερίας και του συμφέροντος του παιδιού.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την εξωτερική διάσταση της ασφάλειας της ΕΕ και συζήτησαν τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας με γειτονικές χώρες. Ειδικότερα, εξέτασαν μέτρα ενίσχυσης της επιχειρησιακής και δικαστικής συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στους τομείς της εσωτερικής ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μέσω της ανάπτυξης πρόσθετων δράσεων οι οποίες εντάσσονται, μεταξύ άλλων, στον κύκλο πολιτικής της ΕΕ για το οργανωμένο έγκλημα. Σε παρέμβασή του, ο κ. Νικολάου, αφού επεσήμανε ότι η ενίσχυση της εξωτερικής ασφάλειας μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική ασφάλεια της Ένωσης, τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης στην περιοχή, η οποία να βασίζεται σε βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες δράσεις.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με προβλήματα που εντοπίζονται σε πρακτικό και νομοθετικό επίπεδο σχετικά με την πορεία υιοθέτησης των διατάξεων της Οδηγίας για τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ευχαρίστησε την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίσκεψή της στην Κύπρο και την καθοδήγηση που δόθηκε από μέρους των εμπειρογνωμόνων, διαβεβαιώνοντας ότι οι κυπριακές αρχές θα είναι σε θέση να θέσουν πλήρως σε εφαρμογή την Οδηγία στις 25 Μαΐου.