21/3/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα Δασών

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα Δασών

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω αυτή την όμορφη εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Δασών. Τα δάση αποτελούν ουσιαστικά τον πνεύμονα του πλανήτη μας αλλά και του κάθε τόπου ξεχωριστά. Γι’ αυτό και οφείλουμε να τα προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την καλή τους κατάσταση, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να ευεργετηθούν από αυτά και οι  επόμενες γενιές.
Αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία που τα δάση έχουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του ανθρώπου, με απόφασή της η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Δεκέμβριο του 2012, κήρυξε την 21η Μαρτίου ως τη Διεθνή Μέρα Δασών.
Με βάση την απόφαση αυτή, όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ καλούνται την 21η Μαρτίου κάθε έτους να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασικών οικοσυστημάτων. Θέμα της φετινής χρονιάς είναι «Το Δάσος και αειφόρες πόλεις».
Τα δάση συχνά δεν είναι συνδεδεμένα με τα αστικά κέντρα. Τα περιαστικά δάση παρέχουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα δέντρα και τα περιαστικά δάση:
  • Δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλοντας σε καθαρότερη ατμόσφαιρα και στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
  • Βελτιώνουν το μικροκλίμα βοηθώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση σε ποσοστό 20-50% και περιορίζουν τις ανάγκες για κλιματισμό μέχρι και 30%.
  • Αποτελούν εξαίρετο φίλτρο εξουδετέρωσης βλαβερών ουσιών και μικροσωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και ασπίδα προστασίας από την ηχορύπανση.
  • Αποτελούν καταφύγιο για πολλούς ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς και συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
  • Συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στον εξωραϊστικό σχεδιασμό των πόλεων.
  • Ενθαρρύνουν την άθληση και τον ενεργητικό τρόπο ζωής, βελτιώνοντας τη σωματική και πνευματική υγεία ενώ ταυτόχρονα αποτελούν χώρο κοινωνικοποίησης. Γενικότερα, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Το γεγονός ότι στις μέρες μας μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις πόλεις - αναμένεται μέχρι το 2050 το σχετικό ποσοστό να αγγίξει το 70% του πληθυσμού - δεν πρέπει να καταλήξει στη δημιουργία ενός βεβαρημένου και μολυσμένου αστικού περιβάλλοντος.
Απο την άλλη, ο γρήγορος ρυθμός των αλλαγών που παρατηρούνται στο κλίμα αποτελεί μια νέα, σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα των δασικών οικοσυστημάτων. Ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη ήδη παρατηρείται περισσότερη ξηρασία, υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερης διάρκειας περίοδοι ανέμων και καύσωνα, παράγοντες που συμβάλλουν αρνητικά  στην ανάπτυξη των δασών.
Ο συνδυασμός υψηλής αστικοποίησης και της κλιματικής αλλαγής αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού λόγω χαρακτηριστικών της σύγχρονης πόλης όπως είναι ο συνωστισμός, η έλλειψη σωστών υποδομών, τα αυξημένα επίπεδα ρύπων, θορύβου και θερμοκρασιών. Τα βασικά αυτά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των πόλεων σήμερα καθιστούν τα δέντρα, τα δάση και γενικότερα τα αστικά και περιαστικά πάρκα σημαντικότερα από ποτέ!
Είναι για αυτό τον λόγο που το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών ως η αρμόδια αρχή, διαχειρίζονται τα κυπριακά δάση για αρκετές δεκαετίες στη βάση της Αρχής της Αειφορίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ισορροπημένα το μέγιστο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος τόσο για τις σημερινές όσο και για τις επόμενες γενεές.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα δάση μας, τις λειτουργίες τους και τα οφέλη που παρέχουν και ας ευαισθητοποιηθούμε για την ανάγκη προστασίας τους.