21/3/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη στα εγκαίνια του θερμοκηπίου του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Λακατάμειας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη στα εγκαίνια του θερμοκηπίου του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Λακατάμειας

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή εγκαινίων του πρότυπου θερμοκηπίου, που έφτιαξε ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus, με τίτλο: “The Sunny Side Up”.
Έχοντας ως κύριο θέμα τη χρησιμότητα του ήλιου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, τα παιδιά ανέλαβαν διάφορες δράσεις, οι κυριότερες των οποίων είναι:
α) Κατασκευή θερμοκηπίου
β) Μελέτη φυτών
γ) Κατασκευή ηλιακού ρολογιού
δ) Μέτρηση της ακτίνας της Γης - Πείραμα Ερατοσθένη
ε) Κατασκευή και διαγωνισμός ηλιακού αυτοκινήτου
Η εμπλοκή των παιδιών σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία, πέρα από πολύτιμες περιβαλλοντικές γνώσεις, τους πρόσφερε τη δυνατότητα αλληλογνωριμίας και συνεργασίας με μαθητές από σχολεία της Νορβηγίας, Σλοβενίας, Λετονίας και Ισπανίας, που είναι και η συντονίστρια χώρα.
Το γεγονός ότι η λειτουργία του Προγράμματος ενθαρρύνει την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών και καθηγητών, καθώς και την ανάπτυξη ποικίλων πρωτοβουλιών είναι κάτι που του προσδίδει ιδιαίτερη αξία. Τις μέρες αυτές μάλιστα και μέχρι τις 22 Μαρτίου, το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου φιλοξενεί μαθητές, καθηγητές και διευθυντές από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Φίλες και φίλοι
Τέτοιου είδους σημαντικά προγράμματα αναμφίβολα παρέχουν πολλαπλές ευκαιρίες στα παιδιά, ώστε να σκεφτούν και να δράσουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πέρα από την αίθουσα διδασκαλίας. Κυρίως όμως τους προσφέρουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν διεπιστημονικά και να συνεργαστούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους διδάσκοντες των ειδικών μαθημάτων, προάγοντας βασικές αρχές της διερευνητικής προσέγγισης.
Η αξιοθαύμαστη αυτή προσπάθεια των παιδιών, απέδειξε έμπρακτα ότι η μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας σε μια αγροτική καλλιέργεια με οικονομικά οφέλη μπορεί να υλοποιηθεί με σεβασμό στο περιβάλλον. Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας προσδίδει περισσότερα στοιχεία αειφορικής και βιώσιμης διαχείρισης των πόρων κάτι που στη σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, είναι κεντρικός στόχος.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση του Σχολείου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τους εκπαιδευτικούς κα Αντουαννέτα Κοντού, Βοηθό Διευθύντρια Χημείας και  κ Αντώνη Κτωρή, καθηγητή Μαθηματικών που είχαν τον συντονισμό του προγράμματος στην Κύπρο.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια εκφράζω και στους μαθητές του Γυμνασίου Αρχαγγέλου καθώς και στους μαθητές των σχολείων της Νορβηγίας, Σλοβενίας, Λετονίας και Ισπανίας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τόσο για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επέδειξαν όσο και για τις μέχρι τώρα ενδιαφέρουσες δράσεις που ανέπτυξαν. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους χορηγούς που στήριξαν απλόχερα την προσπάθεια αυτή του σχολείου.
Τέλος, επιτρέψτε μου με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Κύπρο κ. Angel Lossada καθώς και τους Πρόξενους της Λετονίας, της Νορβηγίας και της Σλοβενίας που αποδέχθηκαν την πρόσκληση και μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας τις αξιέπαινες προσπάθειες των μαθητών μας.