27/2/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου, η Κύπρια Δούκισσα της Σαβοΐας»



Οι γυναίκες της Κύπρου υπήρξαν διαχρονικά γυναίκες της δράσης και της προόδου, γυναίκες αγωνίστριες οι οποίες συμμετείχαν στους αγώνες του τόπου και συνεισέφεραν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών μέσα στην οικογένεια.

Η ιστορία της Πριγκίπισσας Άννας της Κύπρου αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα μιας δυναμικής γυναίκας, που έζησε πριν από 600 χρόνια και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Σαβοΐας σε ηλικία μόλις 17 ετών, απέκτησε 18 παιδιά, και παράλληλα φρόντισε να στέλνει χρηματική βοήθεια στην πατρίδα της, παρά τον πόλεμο που δεχόταν επειδή ήταν ξένη και κυρίως γυναίκα στην εξουσία.

Ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίδεται, να χαιρετίσω την παρουσίαση ενός τόσο σημαντικού βιβλίου για την ιστορία του τόπου μας. Επιτρέψετε μου, κατ’ αρχήν, να συγχαίρω προσωπικά την Πρόεδρο του Ιδρύματος «Φημονόη» κα Μαίρη Πύργου, για τη συγγραφή του βιβλίου «Η Πριγκίπισσα Άννα της Κύπρου, η Κύπρια Δούκισσα της Σαβοΐας», το οποίο περιστρέφεται γύρω από τη ζωή και το έργο της Κύπριας Δούκισσας με την ευκαιρία των 600 χρόνων από τη γέννησή της.

Είναι, επίσης, με ιδιαίτερη χαρά που το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως χρηματοδότησε μέρος της έκδοσης αυτής, το οποίο στοχεύει στην αποκατάσταση της μνήμης της Κύπριας Δούκισσας, ώστε να της αποδώσει τη θέση που της αξίζει στην ιστορία, ως μια γυναίκα που παρά την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, που επικρατούσε τον 15ο αιώνα μ.Χ., κυβέρνησε με δυναμισμό το Δουκάτο της Σαβοΐας.

Η ιστορία έχει καταγράψει πολλά ονόματα Κυπρίων γυναικών που επάξια κατάφεραν να διακυβερνήσουν, που όρθωσαν το ανάστημά τους σε περιόδους κατοχής κατά την Φραγκοκρατία, την Ενετοκρατία και υπό την Οθωμανική σκλαβιά, αλλά και να συνεισφέρουν καθοριστικά στον αγώνα για απελευθέρωση του τόπου μας από την Αγγλοκρατία. Γυναίκες δυναμικές όπως η Ελένη Παλαιολογίνα από την οικογένεια των Παλαιολόγων και η Αικατερίνη Κορνάρο, γυναίκες επαναστάτριες όπως η ηρωίδα κατά την τουρκοκρατία Μαρία η Συγκλητική και οι αγωνίστριες της ΕΟΚΑ Νίτσα Χατζηγεωργίου και η 17χρονη τότε Αυγή Γεωργιάδη Καρυδά, γυναίκες φεμινίστριες όπως η Πολυξένη Λοϊζιά και αργότερα η Έλλη Μιχαηλίδου, η πρώτη γυναίκα ιατρός Μαρία Ρούσου και η πρώτη γυναίκα δικηγόρος και μετά Γενική Εισαγγελέας Στέλλα Σουλιώτη, αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα γυναικών που διεκδικήσαν τη θέση που τους αξίζει και συνέβαλαν η κάθε μία από το δικό της μετερίζι στην χειραφέτηση και καταξίωση της γυναίκας της Κύπρου.

Ξεκινώντας πριν από 160 περίπου χρόνια, το γυναικείο κίνημα στην Κύπρο, κατάφερε με την πάροδο των χρόνων να βελτιώσει τη θέση της γυναίκας, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εντάσσοντας τα δικαιώματα των γυναικών στην πολιτική πλέον ατζέντα. Σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο για την ισότητα ανδρών και γυναικών, περιλαμβάνει ένα πλέγμα Νόμων που αποτελούν δίχτυ προστασίας για τις γυναίκες.

Η ισότητα ανδρών και γυναικών αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, η οποία προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Tάξεως, μέσω της Επιτρόπου Ισότητας και του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Ως κύριοι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτοί αναπτύσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, μεταξύ άλλων, καθορίζονται:

• Η προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων στην πολιτική, δημόσια, κοινωνική και οικονομική ζωή,
• η επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και
• η προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, καθώς και η εξάλειψη των στερεοτύπων και κοινωνικών προκαταλήψεων.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, με στόχο να ενσωματωθούν πλήρως οι πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο κυπριακό δίκαιο. Η προτεινόμενη νομοθεσία επιφέρει ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας των γυναικών και περιέχει ρυθμίσεις για στοιχειοθέτηση νέων ποινικών αδικημάτων, ενώ προβλέπει επιβαρυντικές περιστάσεις που δικαιολογούν την επαύξηση των ποινών σε σοβαρές περιπτώσεις.

Πρόσθετα, έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, με στόχο τη ρύθμιση της προστασίας προσώπων από συμπεριφορά που είναι παρενοχλητική, αλλά και από συμπεριφορά που συνιστά παρενοχλητική παρακολούθηση.

Εκφράζοντας γενικότερα την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, σας διαβεβαιώνω, ότι οι προσπάθειες για προώθηση της ισότητας των φύλων, θα συνεχιστούν με δράσεις και συνέργειες για επίτευξη του κυρίαρχου στόχου, ο οποίος είναι η επίτευξη πλήρους ισότητας και καταπολέμησης όλων των ανισοτήτων και διακρίσεων σε βάρος της σύγχρονης γυναίκας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ, για άλλη μια φορά, την συγγραφέα, κα Μαίρη Πύργου, για την έκδοση του βιβλίου της. Είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε μελετητή της ιστορίας, αλλά και για κάθε μελετητή του αγώνα των γυναικών για εξάλειψη των προκαταλήψεων και το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση και αναγνώριση.

Καλοτάξιδο το βιβλίο σας κα Πύργου.