Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα της επικαιρότητας
Η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να δει, μέσα από τις διπλωματικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, πώς επιτυγχάνεται ο στόχος της συνέχισης της πορείας του ερευνητικού σκάφους και της έναρξης της γεώτρησης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τη συνάντηση, αλλά και κατά πόσο η κα Σπέχαρ θα συναντηθεί και με τον κ. Ακκιντζί, είπε ότι «έγινε μια καλή συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος ανέπτυξε τις γνωστές του ιδέες για το πώς μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος, ο οποίος θα έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης, νοουμένου φυσικά ότι η Τουρκία θα τερματίσει τέτοιου είδους ενέργειες που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, ενέργειες που επιβεβαιώνουν και την απόλυτη ορθότητα των θέσεων μας στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».
Και πρόσθεσε: «Η κα Σπέχαρ θα μεταφέρει στον ΓΓ τις ιδέες του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της ξεκάθαρης θέσης του για τα όσα βιώνουμε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει συνάντηση και με τον κ. Ακκιντζί και αναλόγως των εξελίξεων θα δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα».
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε στην κα Σπέχαρ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποδέχεται διασύνδεση του φυσικού αερίου με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε: «Φυσικά, εξάλλου το συγκεκριμένο θέμα έχει λυθεί, υπάρχει σχετική σύγκλιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η οποία δεν έχει αμφισβητηθεί. Άρα αυτά που τυγχάνουν ισχυρισμών από πλευράς Τουρκίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση με την κα Σπέχαρ ο Πρόεδρος εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη δήλωση του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τις τουρκικές προκλήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε: «Θα περιοριστώ στο να αναφέρω ότι ναι, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γενικότερα για το θέμα και των δηλώσεων που γίνονται από διάφορες Κυβερνήσεις ή τα ΗΕ, θεωρούμε ότι οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις είναι σημαντικές, έχουν τη δική τους σημασία. Εκεί που επικεντρωνόμαστε όμως κατά κύριο λόγο είναι στην ουσία. Η ουσία είναι μέσα από τις διπλωματικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να δούμε πώς επιτυγχάνεται ο στόχος που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχιση της πορείας του ερευνητικού σκάφους και της έναρξης της γεώτρησης».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος έχει πει ότι όσοι θέλουν επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να περάσουν από τα λόγια σε πράξεις, ο Εκπρόσωπος είπε: «Εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία. Η ουσία είναι αυτό που σας έχω προαναφέρει».
Ερωτηθείς αν πρέπει να εντατικοποιηθούν οι κινήσεις ή να υπάρξουν και νέες σε σχέση με την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο Εκπρόσωπος είπε: «Είναι πολύ εύλογο το ερώτημα, αλλά την ίδια στιγμή να μου επιτρέψετε ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης να είμαι υπεύθυνος. Και μια υπεύθυνη Κυβέρνηση αυτό που την ενδιαφέρει είναι πώς αυτές οι διπλωματικές διεργασίες – που όντως κορυφώνονται – μπορούν να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Και έχουμε την εκτίμηση ότι η δημοσιοποίηση τους δεν προσφέρει κατ’ ανάγκη στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει».
Ερωτηθείς τι θα κάνει η Λευκωσία αν ανανεωθεί η NAVTEX της Τουρκίας στις 22 Φεβρουαρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Υπάρχουν πολλά σενάρια και δεν θα ήταν σωστό να αρχίσουμε να συζητούμε τα διάφορα σενάρια. Εκείνο που θα περιοριστώ να αναφέρω είναι ότι είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την κατάσταση, όπως θα διαμορφωθεί. Υπάρχουν εναλλακτικές σκέψεις, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και αναλόγως της κατάστασης και των αποτελεσμάτων που θα διαμορφωθούν θα κινηθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί ακύρωσης NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία ακυρώθηκε, είπε ότι «χθες το Κέντρο Επιχειρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως το αρμόδιο όργανο για να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλλομένους, έγινε αποδέκτης δύο αιτημάτων για πραγματοποίηση ασκήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ασκήσεις δεν αφορούσαν το τεμάχιο 3, ήταν βόρεια και νότια του τεμαχίου 3. Από αυτά τα δύο αιτήματα, το ένα από τη Ρωσική Ομοσπονδία και το άλλο από την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στον Λίβανο, ενημερωθήκαμε για την απόσυρση του αιτήματος από την ειρηνευτική δύναμη και συγκεκριμένα ότι για λόγους καιρικών συνθηκών δεν επιθυμούσαν να προχωρήσουν στη NAVTEX. Για αυτό τον λόγο ακυρώθηκε η μια εκ των δύο».
Κληθείς να πει τι επιδιώκει η Τουρκία με αυτές της τις κινήσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής: «Όποιος ασχολείται με την Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Το έχουμε δει διαχρονικά και από τότε που άρχισαν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όντως έχουμε μια κορύφωση αυτής της ενέργειας. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή αναλύουν την όλη κατάσταση, υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις και παράμετροι που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά.
Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην ουσία που είναι αυτό που προανέφερα και ακολούθως μπορούμε να συζητήσουμε τους λόγους πίσω από τις τουρκικές ενέργειες».
Ερωτηθείς αν η κα Σπέχαρ μεταφέρει πρόσκληση στον κ. Ακκιντζί από πλευράς του Προέδρου για να υπάρξει συνάντηση ή για να διερευνηθεί η ετοιμότητα για συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτή τη στιγμή η μόνη πλευρά – και δεν έγινε σήμερα – που κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει την ετοιμότητα για να συνεχιστεί μια προσπάθεια στη βάση κάποιων δεδομένων που θα μας επιτρέπουν πραγματικά να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Αυτό μετέφερε και πάλι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ανάλογα με τις εξελίξεις είναι έτοιμος να λάβει και πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, νοουμένου πάντα – το επαναλαμβάνω διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος – ότι δεν βιώνουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όσο υπάρχει κρίση στην ΑΟΖ δεν μπορεί να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορείς να συζητάς και την ίδια στιγμή να έχεις τέτοιου είδους κινήσεις στην ΑΟΖ».
Ερωτηθείς τι αναμένουμε από τον κ. Ακκιντζί, είπε: «Αναμένουμε μέσω των διπλωματικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη να επιτευχθεί ο στόχος που έχω αναφέρει. Αναλόγως των αποτελεσμάτων θα διαχειριστούμε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί».
Κληθείς να πει κατά πόσο η κα Μέρκελ ή ο κ. Τίλερσον θα μεταφέρουν κάτι στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουν ενημερωθεί όλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνουμε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων, κάτι που σχεδόν καθημερινά αποτελεί θέμα αρμοδιότητας μιας διακυβέρνησης – μια διακυβέρνηση δεν ασχολείται με εύκολα θέματα. Από ‘κει και πέρα, εκεί που επικεντρωνόμαστε δεν είναι στο να πούμε αν μιλήσαμε με τη μια ή την άλλη χώρα. Μας ενδιαφέρει η ουσία που είναι να δούμε ποια θα είναι η τελική κατάληξη αυτών των προσπαθειών που γίνονται σε διάφορα επίπεδα».
Τέλος, ερωτηθείς για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και κατά πόσο θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Βουλγαρία για την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, όπου θα είναι και ο Τούρκος Υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, και σίγουρα στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας του ο κ. Κασουλίδης θα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα».