15/12/17

Επιτυχής η πρώτη 3μερης συνάντηση των ΥΠΑΜ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Επιτυχής η πρώτη 3μερης συνάντηση των ΥΠΑΜ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

«Η τριμερής συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου ενισχύει την προσπάθεια για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός 'Αμυνας , Χριστόφορος Φωκαϊδης, μετά την ολοκλήρωση χθες της πρώτης συνάντησης με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, Πάνο Καμμένο και Sedki Sobhy, στο Συντονιστικό Κέντρο "Ζήνων", στη Λάρνακα.
Προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση των τριών υπουργών και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.
Τα κύρια θέματα, που απασχόλησαν την συνάντηση ήταν η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και νέων ασύμμετρων απειλών. Επίσης, λήφθηκαν αποφάσεις για ένα κοινό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο ασκήσεων και κοινής εκπαίδευσης.
Οι τρεις υπουργοί αποφάσισαν τη θεσμοθέτηση της τριμερούς συνάντησης, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ενώ για τον συντονισμό υλοποίησης των αποφάσεων, που λαμβάνονται, αποφασίστηκε η καθιέρωση μιας Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής.
Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, «αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική περιφερειακή πρωτοβουλία, που έχει ήδη αποδώσει καρπούς σε σειρά τομέων, από την οικονομία, την ενέργεια και τον τουρισμό, μέχρι την υγεία και τη γεωργία.
Ο κ. Φωκαϊδης είπε πως αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, που μοιράζονται κοινές ανησυχίες αλλά και κοινές προσδοκίες για ένα μέλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
"Επενδύουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο νέες απειλές, όπως είναι η τρομοκρατική βία, και η παράνομη διακίνηση μεταναστών και όπλων», είπε.
Ο υπουργός 'Αμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, επεσήμανε ότι οι πρώτες ασκήσεις, που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως η άσκηση «Μέδουσα» πριν από λίγες ημέρες στη Ρόδο, με αποβατική ενέργεια και με συμμετοχή μεγάλης ναυτικής δύναμης της Αιγύπτου, και τη στενή συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδος και της Αιγύπτου, με τη συμμετοχή παρατηρητών από την Κυπριακή Δημοκρατία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και άλλες χώρες. Η Κύπρος, ανακοίνωσε ο κ. Καμμένος , θα συμμετέχει στην επόμενη διμερή άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «Μέδουσα». Ξεκινάμε, είπε, και μια κοινή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, ασκήσεις αεροναυτικών δυνάμεων για την προστασία υποθαλάσσιων αγωγών, ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία, τη θαλάσσια επιχείρηση, την έρευνα και τη διάσωση. Οι ασκήσεις αυτές , εξήγησε, θα οδηγήσουν στο συντονισμό μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι η ενεργειακή πολιτική απαιτεί ασφάλεια και ότι «η Κύπρος είναι κόμβος, που ενώνει την Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και η Ελλάδα, κόμβος που ενώνει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την Κεντρική Ευρώπη.
Ανέφερε ότι σε αυτή τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής «δεν μπορεί να λείπει ο ηγέτης του αραβικού κόσμου, που είναι η Αίγυπτος, η οποία αποτελεί τη χώρα επαφής του ¨δρόμου του μεταξιού¨ προς την Ευρώπη και προς το Βορρά».
Η αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, μετά και τον καθορισμό της ΑΟΖ, θα μπορέσει , επεσήμανε ο ΥΠΕΘΑ, «σε αυτήν την πάρα πολύ ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Σουέζ, της Κύπρου, της Κρήτης και της Μάλτας να διασφαλίσει μια ζώνη, όπου δεν θα υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία».
Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η υπουργική συνάντηση «είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής δουλειάς τα τελευταία χρόνια, διμερών επαφών, συνεργασιών σε αμυντικό και στρατιωτικό επίπεδο και ουσιαστικά η εφαρμογή στον αμυντικό τομέα της πολιτικής που χάραξαν οι ηγέτες των τριών χωρών μας, ο Πρόεδρος Σίσι, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι οι τρεις χώρες, επίσημα, προχωρούν στην αμυντική συνεργασία σε όλους εκείνους τους τομείς, που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την μετατροπή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας, προόδου, ανάπτυξης, διαπολιτισμικών ανταλλαγών και ασφάλειας.
«Τη συνάντηση δεν την παρακολουθούν μόνο οι χώρες της περιοχής, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, διότι αποτελεί την ελπίδα για μία περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια έχει αναταραχές, πολέμους, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων που χρηματοδοτούν τον ριζοσπαστισμό και την τρομοκρατία», υπέδειξε ο Κώστας Καμμένος , οποίος τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν έχει παραμείνει μόνο στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά έχει επεκταθεί στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.
Σε άλλα σημεία των δηλώσεων του ο κ. Καμμένος επεσήμανε:
-Δεν πρόκειται για μία πολιτική συμφωνία, πρόκειται ουσιαστικά για την επιτελική χάραξη των επομένων κινήσεών μας στα επίπεδα της στενής στρατιωτικής συνεργασίας, που θα αποδώσουν στην ευρύτερη περιοχή και θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες οι οποίες θα θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
-Προκλήσεις, εκτός από την τρομοκρατία, είναι ο υβριδικός πόλεμος, η κυβερνοάμυνα, η ανταλλαγή πληροφοριών, ο συντονισμός με κοινούς κανόνες εμπλοκής για την αντιμετώπιση φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή και η χάραξη μιας κοινής στρατηγικής προκειμένου να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.
-Η Κύπρος είναι πλέον μία παραγωγός χώρα ενέργειας και το ίδιο πρόκειται να γίνει και η Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις και παράλληλα οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία αγωγών που θα αλλάξουν τη γεωπολιτική σημασία των χωρών μας μέσα στα επόμενα χρόνια.
-Η σταθερότητα, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, η εμπνευσμένη ηγεσία του Προέδρου κ. Σίσι, αλλά και ο συντονισμός στα θέματα άμυνας και ασφάλειας αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον.
Ο ΥΠΑΜ της Αιγύπτου είπε πως οι απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού έχουν αυξηθεί και έχουν μετατραπεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, που δεν μπορεί καμία χώρα να αποφύγει, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την επιστροφή τρομοκρατών στις πατρίδες τους, μετά την ήττα τους στη Συρία και στο Ιράκ. Απαιτείται, πρόσθεσε, «η παρεμπόδιση της μετακίνησής τους και η παγοποίηση των πόρων χρηματοδότησης και εξοπλισμού».
Ανέφερε ακόμη ότι απαιτείται η συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπορίου και παρεμπόδισης των μετακινήσεων τρομοκρατών, καθώς στη διασφάλιση των ενεργειακών επενδύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και των θαλάσσιων οδών ναυσιπλοΐας.
O Αιγύπτιος υπουργός έκανε αναφορά στην απόφαση για κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, ανταλλαγές εμπειρογνωμοσύνης, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, ταυτόχρονες προσπάθειες στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη και αποτελεσματική δράση έναντι των εν λόγω απειλών, και συνταύτιση προσπαθειών στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.