Μετά από τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «πρόκειται για επίσκεψη της ομάδας που έχει οριστεί για να κάνει εξέταση του κόστους και της αποτελεσματικότητας της ειρηνευτικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται για όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης, εξηγήσαμε τις δικές μας θέσεις, υπέβαλαν ερωτήσεις.
Για εμάς, το μέλλον στηρίζεται σε τρεις περιπτώσεις: η μια, είναι η περίοδος όπου δεν υπάρχουν συνομιλίες, η άλλη, είναι η περίοδος όπου υπάρχει η προοπτική των συνομιλιών, και η τρίτη περίοδος, είναι αν ευοδωθούν οι συνομιλίες, ποιος θα είναι ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πού προνοείται ρόλος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Μιλήσαμε επίσης για πολλά πρακτικά και τεχνικά θέματα».
Ερωτηθείς εάν η Λευκωσία εμμένει στο να μην υπάρξει αλλαγή στον ρόλο και αριθμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «εμείς δεχόμαστε να μελετηθούν και το κόστος και τα αποτελέσματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίς να μειώνεται η ικανότητά της να εκτελεί τους όρους εντολής της όπως είναι καθορισμένοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να διατηρεί την ειρήνη στην Κύπρο».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ναμί ότι αν θα μπούμε σε νέο διάλογο θα πρέπει να καθοριστεί το στάτους των Τουρκοκυπρίων και όταν ρωτήθηκε αναφέρθηκε σε «αναγνώριση», Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο κ. Ναμί μού θυμίζει τον κ. Ντενκτάς μιας άλλης εποχής, όπου ήθελε στο περιεχόμενο της οποιασδήποτε συμφωνίας για ‘γάμο’ να υπάρχουν όλες οι πρόνοιες ενός πιθανού ‘διαζυγίου’.
Σοβαρολογώντας τώρα, λέω ότι αν ξεκινήσουμε με τη νοοτροπία των όρων δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε συνομιλίες».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται πως οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν μετά από τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κασουλίδης είπε «ναι, και εγώ δεν παίρνω τοις μετρητοίς αυτά που λέει ο κ. Ναμί, για τον λόγο ότι έχουν και αυτοί ‘εκλογές’ στην πλευρά τους».