14/11/17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο για τους νέους

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο για τους νέους



Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα με χαρά να σας καλωσορίσω. Όσα είχα σκοπό να πω, τα έχει ήδη αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία, ή μάλλον σας δίνεται η ευκαιρία να ακούσετε, να παρακολουθήσετε πώς γίνεται μια συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά ταυτόχρονα να θέσετε ερωτήματα που σας απασχολούν ελεύθερα, χωρίς κανένα περιορισμό, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε ελεύθερους πολίτες. Πολίτες, οι οποίοι θα σκέφτονται, θα εκφράζονται ελεύθερα και θα προβληματίζονται για την πορεία και το μέλλον της χώρας.

Δεν νομίζω να χρειάζεται να πω περισσότερα. Η πρωτοβουλία του φίλου Γιάννη Γιαννάκη, του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι κάτι που κατατάσσει τη χώρα μας στις υψηλότερες βαθμίδες της ΕΕ, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να νοιώθουμε περήφανοι, γιατί μέσα από τις δράσεις, τον εθελοντισμό, την κινητοποίηση δημιουργείται ένα κέντρισμα για την πολιτότητα, δηλαδή για το ενδιαφέρον για τα κοινά, είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους , προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε αυτή τη χώρα.

Όπως καλά ξέρετε, περάσαμε δύσκολα προ πενταετίας όταν η χώρα πλησίασε τα όρια της χρεοκοπίας. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση όπως με πληροφορεί ο Υπουργός Οικονομικών, οι δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας να έχουν φτάσει το 3,9%, έναν από τους υψηλότερους δείκτες στην ΕΕ και νομίζω είναι κάτι που μπορεί όλους να μας κάνει περήφανους.

Βεβαίως, και το υπογραμμίζω, δεν σημαίνει πως έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα, ιδιαίτερα τα προβλήματα που απασχολούν τους νέους.

Η εδώ παρουσία σας είναι πάρα πολύ σημαντική, όχι μόνο για να ρωτήσετε τι εμείς κάνουμε προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων, αλλά και τι εσείς θα θέλατε από εμάς, έτσι ώστε να νοιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια και να νοιώθετε ότι υπάρχει ελπίδα. Σπουδάζετε οι πλείστοι από εσάς, αποκτάτε εφόδια, θέλετε να τα αξιοποιήσετε και το αξίζετε και πρέπει να τα αξιοποιήσετε.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να είναι αριθμοί, αλλά οι αριθμοί μεταφράζονται σε ενέργειες, σε δράσεις, σε θέσεις δουλειάς. Η οικονομία όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένας κύκλος κι αν υπάρχουν νέες εταιρείες που εγγράφονται ή νέα γραφεία που λειτουργούν, σημαίνει θα πρέπει να υπάρξουν και οι ανάλογοι λειτουργοί για να τα ενεργοποιήσουν. Την ίδια ώρα βεβαίως, ο κύκλος της οικονομίας δίνει την ευχέρεια να πάνε όλες οι συνδεδεμένες με τον τουρισμό υπηρεσίες καλά, εάν πάει η ναυτιλία καλά, σημαίνει όλες οι συνδεδεμένες με τη ναυτιλία υπηρεσίες, είτε λέγονται υποστατικά εργασίας, είτε λέγονται προσωπικό, είτε λέγονται επιστημονικοί συνεργάτες, κοκ. Έτσι, έχει σημασία η σωστή και μεθοδευμένη δουλειά, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Με αυτά τα λίγα λόγια, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Υπουργικού Συμβουλίου.
_____________