Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της
Είναι για μένα πραγματικά μεγάλη τιμή να προσκληθώ σήμερα από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών να παρευρεθώ προκειμένου να χαιρετίσω τις διαδικασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή της, ως μία ακόμη εκδήλωση του ζήλου και της ευσυνειδησίας που χαρακτηρίζει τα μέλη σας.
Από την αρχή της 50χρονης πλέον πορείας του συνδέσμου, τα μέλη του ως κληρωτοί και έπειτα ως έφεδροι, ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των Μόνιμων Αξιωματικών και των εφέδρων οπλιτών, διαπνεόμενα από ανώτερες διαχρονικές πατριωτικές αλλά και ηθικές αξίες, παρέμειναν προσηλωμένα στις παρακαταθήκες της αρετής και την προς την πατρίδα καθήκοντος.
Υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία του τόπου όποτε κλήθηκαν προς εκπλήρωση του πατριωτικού τους καθήκοντος, επέδειξαν ηρωισμό μέχρι την αυταπάρνηση αποδεικνύοντας την πίστη τους στα υψηλά ιδανικά της πατρίδας˙ 97 και τόσοι έφεδροι αξιωματικοί έδωσαν τη ζωή τους κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους αποτελούν σήμερα ζωντανό τμήμα της Εθνικής Φρουράς, προσφέροντας τις ιδιαίτερες υπηρεσίες τους, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας και στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, διακρινόμενα παράλληλα για την κοινωνική, την πολιτιστική και εθελοντική τους προσφορά.
Έφεδροι αξιωματικοί,
Φίλες και φίλοι,
Μέσα από την αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά που επιτελείται στον τομέα της άμυνας και ύστερα από τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων μας, έχουν επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός και η μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς, βάσει των διεθνών προτύπων, καθώς και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Η απόφαση της πρόσληψης και η επιτυχής και αποτελεσματική ενσωμάτωση των επαγγελματιών οπλιτών στην Εθνική Φρουρά, κατάφερε να αναβαθμίσει την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού και να δώσει τη δυνατότητα ταυτόχρονα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, με την πρώτη σειρά εθνοφρουρών να έχει απολυθεί ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Θέτοντας υψηλά στις προτεραιότητες την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου, το Υπουργείο Άμυνας προχώρησε στη δημιουργία απαραίτητων υποδομών, απτό παράδειγμα των οποίων αποτελεί η δημιουργία του υπερσύγχρονου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, βάσει των οποίων η Κύπρος διαδραματίζει ένα νέο ενεργό ρόλο ασφάλειας, σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων.
Ανάλογη επιτυχία παρουσίασε και ο σχεδιασμός της πρώτης φάσης του νέου μας εξοπλιστικού προγράμματος, δίδοντας έμφαση στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων που παρουσιάζει ο αεροναυτικός τομέας.
Προχωρώντας σε υψίστης σημασίας αμυντικές συμφωνίες με γειτονικές, ευρωπαϊκές και άλλες φίλες χώρες, έχουμε επιτύχει να καταστήσουμε τη χώρα μας ως ένα αξιόπιστο εταίρο στο διεθνές, ευρωπαϊκό αλλά και περιφερειακό αμυντικό περιβάλλον.
Όπως καλά γνωρίζετε, οι αμυντικές συνεργασίες που έχουμε συνάψει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ – θα είναι και θέμα του συνεδρίου αντιλαμβάνομαι κατά το δεύτερο μέρος – η συνεργασία στον αμυντικό τομέα με την Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία, με την πρόσφατη συν-υπογραφή με άλλες 22 χώρες της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), o ρόλος που αναλαμβάνει και διαδραματίζει πλέον η χώρα μας, είναι ανάλογος του γεωστρατηγικού της ρόλου που μπορούσε, και σήμερα ενισχυμένη, μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή.
Η αναβάθμιση των σχέσεων και η στρατιωτική συνεργασία μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία, την Ρωσία και την Αμερική, δίδουν την ευκαιρία η χώρα μας, μέσα και από την υπογραφή της PESCO, να διαδραματίσει ένα άλλο ρόλο. Αναβαθμίζονται οι βάσεις: η Ναυτική Βάση Ζυγίου, αναβαθμίζεται η Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου. Και όλα αυτά για να ενδυναμώσουμε όχι μόνο το κύρος της χώρας μας, που είναι ούτως ή αλλιώς αναβαθμισμένο, αλλά για να ενδυναμώσουμε τις αμυντικές δυνατότητες και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη.
Ταυτόχρονα, εξυπηρετούμε ακόμη ένα στόχο. Κύρια αιτία κατάρρευσης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, είναι η εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση αναχρονιστικών, εγγυητικών συνθηκών και επεμβατικών δικαιωμάτων, με αξίωση για δημιουργία στρατιωτικής βάσεως στον κατεχόμενο βορρά και την παραμονή επί μονίμου στρατιωτικής δυνάμεως. Παραμονή μόνιμης στρατιωτικής δυνάμεως με το επιχείρημα, τάχα, της προστασίας από εξωτερικούς κινδύνους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σήμερα, με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, με τις αμυντικές συμμαχίες που έχουμε δημιουργήσει, με την αναβαθμισμένη χρήση της Ναυτικής Βάσης, αλλά και της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και της ετοιμότητας μονίμως να φιλοξενούμε ευρωπαϊκές δυνάμεις, αντιλαμβάνεστε ότι ανάλογα επιχειρήματα από πλευράς Τουρκίας εκμηδενίζονται.
Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι ένα: προσπάθειά μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση μιας λύσης που να συνάδει απόλυτα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ιδιαίτερα μετά από την ένταξή μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η λύση να συνάδει απόλυτα με αυτά που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών αλλά και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που επιζητούμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας πραγματικά ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας, η οποία να μην υπηρετεί συμφέροντα τρίτων, αλλά τα συμφέροντα των νομίμων κατοίκων της. Αυτή υπήρξε η επιδίωξη, αυτός υπήρξε ο στόχος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Και θέλω να σας βεβαιώσω ή να επαναλάβω εάν θέλετε, ότι γνωρίζουμε τα όρια των υποχωρήσεών μας. Έχω διαβιβάσει προς τον Γενικό Γραμματέα, αμέσως μετά από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, την ετοιμότητά μας, την αποφασιστικότητά μας όπως συνεχίσουμε τον διάλογο, αλλά πάνω σε μια βάση που να επιτρέπει την ελπίδα ότι θα δημιουργήσουμε και θα εξεύρουμε μια λύση που θα δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας, λειτουργικότητας και όχι απλώς κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας χάριν της λεγόμενης λύσης, όπως πιθανώς κάποιοι τρίτοι να την βλέπουν.
Και είναι γεγονός, και θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι ουδέποτε αμφισβήτησα ή αμφισβητώ τον πατριωτισμό της οποίας πολιτικής δύναμης. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές σκοπιές μέσα από τις οποίες βλέπουμε τη λύση. Αυτό που προέχει είναι ένα: πώς να απαλλαγούμε από την κατοχή, πώς να απαλλαγούμε από τις εξαρτήσεις, πώς να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να είναι απολύτως συμβατό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς θα διασφαλίσουμε, πέραν από το να λάβουμε υπόψη τις έγνοιες και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, κατά κύριο λόγο και τις έγνοιες των Ελληνοκυπρίων. Πώς δεν θα δημιουργήσουμε τις οποιαδήποτε συνθήκες που θα θέσουν σε κίνδυνο την παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρου. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η προσπάθειά μας, προς αυτήν τη λύση στοχεύουμε και σκοπεύουμε.
Δεν έχω αμφιβολία πως μπορεί αυτή την περίοδο να οξύνονται κάπως τα πνεύματα, λόγω και της προεκλογικής περιόδου – όχι τουλάχιστον από τον ομιλούντα – ανεξαρτήτως όμως από όπου και αν προέρχεται, μετά από τις προεδρικές είμαι βέβαιος ότι θα συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι εάν δεν συνενώσουμε δυνάμεις, εάν δεν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που έχουμε όλοι απέναντι στον λαό, αν δεν μονιάσουμε, θα έχουμε τα αποτελέσματα που η διχόνοια πάντοτε καταγράφει στην Ιστορία, και του Ελληνισμού και κάθε λαού.
Εγώ είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για την ενότητα. Και είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω μη απαντώντας εις τις όποιες προκλήσεις. Θεωρώ πως αυτό που έχει σημασία είναι να μην ενσπείρουμε στην κοινωνία των πολιτών το διχαστικό κλίμα. Αυτό που απαιτείται αυτή την ώρα, και να θέσουμε υπεράνω όλων, δεν είναι ούτε οι προσωπικές μας φιλοδοξίες – και δεν πρέπει να είναι – αλλά πώς μέσα από τις συνθήκες που έχουμε δημιουργήσει με ένα κράτος που το κύρος του υπερβαίνει το μέγεθος του, ένα κράτος χαίρει εκτίμησης και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην περιφέρεια, και ευρύτερα, πως αυτό το κράτος επιτέλους πρέπει και να διασωθεί και να προκόψει. Και αυτή είναι η πρόθεση, είμαι βέβαιος, όλων μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έχω αμφιβολία πως μετά από τις προεδρικές εκλογές, θα εργαστούμε όλοι.
Φίλες και φίλοι,
Άκουσα τον φίλο πρόεδρο του συνδέσμου να μιλά για μια κρατική χορηγία που αποκόπηκε λόγω της κρίσης. Είναι κάποια πράγματα που είναι δεδομένα. Δόξα τον Θεό, με τις θυσίες και του λαού μας, και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, και μέσα από τη στρατηγική που η Κυβέρνηση χάραξε έχουμε επιτύχει να παρατηρούμε σήμερα ρυθμοί ανάπτυξης που φθάνουν το 4% και είναι οι υψηλότεροι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, θα επανέλθει η κρατική χορηγία και είμαι βεβαίως ότι θα είναι και αυξημένη.
Εύχομαι στις εργασίες του συνεδρίου καλή επιτυχία και δημιουργική να είναι πάντα η παρουσία σας όπως υπήρξε και τα τελευταία 50 χρόνια.
----------------