Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρουσίαση του Λευκώματος Δράσης του Προσφυγικού Σωματείου «Η Λάπηθος»
Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά και θεωρώντας το ως υποχρέωση μου που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος «Προσφυγικό Σωματείο «Η ΛΑΠΗΘΟΣ», 30 χρόνια δράσης και προσφοράς», που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων δημιουργικής προσφοράς από την ίδρυση του Σωματείου.
Διανθισμένο με εικόνες από τη δράση του Σωματείου, αλλά και της κωμόπολης της Λαπήθου, το λεύκωμα παρουσιάζει στις σελίδες του την ιστορική διαδρομή του Σωματείου ρίχνοντας άπλετο φως σε σημαντικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας και γεγονότα συνυφασμένα με τη ζωή των Λαπηθιωτών, μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες.
Με τον τρόπο αυτό, το λεύκωμα αποκτά χαρακτήρα ιδιαίτερης σημασίας ιστορικού ντοκουμέντου, όχι μόνο για τους Λαπηθιώτες, αλλά και όλους τους Ελληνοκύπριους, το οποίο συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια της διατήρησης της μνήμης της κατεχόμενης γης μας, αλλά και της καλλιέργειας της αγωνιστικότητας και της πίστης για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και την καταστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι πάγιο αίτημά μας κάθε φορά που προσερχόμαστε στις διαπραγματευτικές διαβουλεύσεις, είναι η απαλλαγή της πατρίδας μας από τα δεδομένα της κατοχής ως απαίτηση όχι μόνο του λαού μας, αλλά και ως απαίτηση της αποκατάστασης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης.
Μόνιμη επιδίωξή μας είναι η επίτευξη μιας λύσης για το κυπριακό πρόβλημα η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος το οποίο θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νόμιμων πολιτών της Κύπρου.
Ένα σύγχρονο κράτος δομημένο σε μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας και το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τις όποιες εγγυήσεις, τα κατοχικά στρατεύματα και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών.
Παρά τη θετική στάση που επιδείξαμε κατά τις πρόσφατες συνομιλίες στο Κραν Μοντανά δυστυχώς η τουρκική αδιαλλαξία παρέμεινε άκαμπτη. Και με λυπεί πραγματικά το γεγονός διότι τα γεγονότα, όπως καταγράφηκαν και καταγράφονται, δεν δικαιολογούν αντιδράσεις είτε που να θέλουν την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι τάχα αποδέχθηκε τα πάντα, είτε και το άλλο ότι τάχα υπήρξε η ευκαιρία την οποία χάσαμε.
Όντως ήταν ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, αλλά γιατί δεν επετεύχθη λύση, αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο όσοι βιώσαμε και όσοι τουλάχιστον γνωρίζαμε τα περιθώρια και τα όρια των συμβιβασμών, μπορούμε να μιλούμε καλύτερα.
Είναι αδιανόητο να μην αποδίδονται ευθύνες για λόγους σκοπιμότητας, ή στην Τουρκία, ή στους Τουρκοκύπριους ή στους Ελληνοκύπριους και να υπάρχουν στη δική μας πλευρά που να θέλουν να ενοχοποιούν τη δική μας πλευρά.
Μπορεί να έχουμε εκλογές, μπορεί να υπάρχουν σκοπιμότητες, αλλά μια είναι η έκκληση μου: να δούμε πώς μέσα από την ενότητα κτίζουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, έτσι ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά. Κανείς δεν παραγνωρίζει ότι όσο ο χρόνος περνά τόσο παγιώνονται τετελεσμένα, τόσο αλλοιώνονται επί του εδάφους οι παράμετροι που θα μας οδηγήσουν σε μια αποδεκτή, σχετικά δίκαιη (λύση). Απόλυτα δίκαιος δεν μπορεί να είναι ένας συμβιβασμός, ποτέ δεν είναι απόλυτα συμβατός με το δίκαιο. Είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται μεταξύ δύο μερών να ξεπεραστούν προβλήματα, αλλά που δεν θα παραγνωρίζει κανενός τα δικαιώματα, μέσα σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, μέσα σε συνθήκες, ιδιαίτερα που το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει.
Όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες διακινούνται ελεύθερα, εγκαθίστανται ελεύθερα οπουδήποτε επιθυμούν, δεν είναι δυνατόν στην Κύπρο να αξιώνουμε ξεχωριστό καθεστώς, διαφορετικές συνθήκες και παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Θέλω να εξάρω την προσφορά του Σωματείου, να διαβεβαιώσω τους Λαπηθιώτες ότι προσπάθεια μας είναι να συνεχίσει ο αγώνας προκειμένου να υπάρξει το αίσθημα δικαίωσης, ότι επιτέλους μια πατρίδα στο μέγεθος της δικής μας χώρας επιτρέπει σε όλους να ζήσουν ειρηνικά, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στις αρχές και αξίες των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Συμβολικά θα συνεισφέρω προσωπικά στο Σωματείο ποσό χιλίων ευρώ που πιστεύω ότι είναι το ελάχιστο, αλλά αναγνωρίζοντας τα όσα προσφέρει το Σωματείο στη διατήρηση της μνήμης είναι η από πλευράς μου ενεργός αναγνώριση αυτής της προσφοράς.
Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια πορείας του Σωματείου, 30 χρόνια γεμάτα αγώνες και δράσεις και θα ήθελα να ευχηθώ μια περαιτέρω δημιουργική πορεία η οποία σύντομα θα μπορεί να συνεχίζεται και στην αγαπημένη μας Λάπηθο. Αυτή είναι η ευχή μου, αυτή είναι η προσπάθεια μου.