13/9/17

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά τη συνεδρία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά τη συνεδρία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών



Το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Νόμου που αφορά τους ορισμένους αξιωματούχους οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις περιουσίας στη βάση του πόθεν έσχες, συζήτησε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, το οποίο στοχεύει στον περιορισμό του αριθμού των ελεγχομένων προσώπων κατά 4200 άτομα, περίπου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε: «Στόχος της Κυβέρνησης ήταν, και παραμένει, όπως οι ελεγχόμενοι αξιωματούχοι του κράτους υποβάλλουν πλήρεις δηλώσεις περιουσίας με σαφές περιεχόμενο ώστε να επιτρέπεται, με βάση το σκοπό του νομοθέτη, να ελέγχεται η περιουσία την οποία κατείχαν όταν ανέλαβαν το συγκεκριμένο αξίωμα, με την περιουσία την οποία κατέχουν είτε μετά από τρία χρόνια που παραμένουν στο αξίωμα, είτε τρεις μήνες αφού το εγκαταλείψουν.

Σκοπός του νομοθέτη ήταν ο έλεγχος της διαφοροποίησης των περιουσιακών δηλώσεων κάποιου κατά τον χρόνο που αναλαμβάνει και κατά τον χρόνο που εγκαταλείπει το συγκεκριμένο αξίωμα.

Για τον σκοπό αυτό το 2013 είχαμε υποβάλει στη Βουλή δύο νομοσχέδια τα οποία, από τη μια, καθόρισαν τη διαδικασία ελέγχου με την αξιοποίηση των ελεγκτών που θα διορίζονταν στα πλαίσια του συγκεκριμένου νόμου για να προβούν στους ελέγχους, εάν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει είναι αληθή, και από την άλλη, τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τους Βουλευτές και ένα αριθμό αξιωματούχων από τον κατάλογο των αξιωματούχων που υποχρεούνταν να υποβάλουν δήλωση περιουσίας.

Με το σημερινό νομοσχέδιο ζητάμε την τροποποίηση του Νόμου που αφορά τους ορισμένους αξιωματούχους γιατί, μετά από επισήμανση του τριμελούς συμβουλίου που ορίζεται στη βάση της νομοθεσίας, διαπιστώθηκε ότι ο κατάλογος των ορισμένων αξιωματούχων είναι περίπου 6000 άτομα. Σίγουρα είναι αδύνατο αυτό να επιτρέψει τον έλεγχο των δηλώσεων, δηλαδή εάν οι ελεγχόμενοι έχουν υποβάλει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που προβλέπονται.

Γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε όπως κάποιοι οι οποίοι περιλαμβάνονται σήμερα στη νομοθεσία, να εξαιρεθούν. Ζητήσαμε την εξαίρεση των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων των κατεχομένων Δήμων, την εξαίρεση των κοινοτικών συμβούλων των Κοινοτικών Συμβουλίων των μη κατεχομένων κοινοτήτων – ενώ παραμένουν οι Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του κάθε κοινοτικού συμβουλίου. Επίσης, ζητήσαμε την εξαίρεση των Σχολικών Εφορειών, μετά από γνωμάτευση που λάβαμε πρόσφατα από τον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία θεωρείται ότι οι Σχολικές Εφορείες εντάσσονται στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που λειτουργούν στη Δημοκρατία. Με τις εξαιρέσεις αυτές θα έχουμε περιορισμό του αριθμού των ελεγχομένων προσώπων κατά 4200 άτομα περίπου. Πρόκειται για σημαντικό περιορισμό.

Μέσα από το νομοσχέδιο δώσαμε βαρύτητα στα πρόσωπα εκείνα που ασκούν εξουσία που επηρεάζει ή δυνατό να επηρεάσει την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Δεν είναι για να εφαρμοστεί απλώς αυτή η νομοθεσία, παραγνωρίζοντας όλες τις άλλες νομοθεσίες που υπάρχουν. Για παράδειγμα, για ζητήματα διαφθοράς υπάρχουν νομοθεσίες που θα εφαρμόζονται για όλους τους πολίτες. Εδώ ουσιαστικά θα ελεγχθεί εάν κάποιος αξιοποίησε το αξίωμά του για να πλουτίσει στα πλαίσια αυτού και να κληθεί να δώσει δικαιολογίες για ποιο λόγο υπήρξε η διαφοροποίηση».

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ζητήθηκε όπως διαφοροποιηθεί ο αριθμός των αξιωματούχων των οποίων θα δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις περιουσίας. «Να περιοριστεί στους αρχηγούς των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δεν είναι βουλευτές, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στον Γενικό Ελεγκτή και τον Βοηθό του, στον Διοικητή και Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Επιτρόπων θα πρέπει να περιοριστεί ώστε να περιλαμβάνει τον Επίτροπο Προεδρίας και τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων καθώς και τους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους.

Και πρόσθεσε: «Προσπάθειά μας είναι να περιοριστεί σε ένα αριθμό προσώπων οι οποίοι ασκούν ουσιαστική εξουσία όχι απλώς κάποια εξουσία. Να μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος εκεί που είναι απαραίτητος. Ο έλεγχος είναι απαραίτητος για εκείνους που ασκούν εξουσία και είναι πιο επιβεβλημένος στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουν για ν’ αξιοποιήσουν την εξουσία για άλλους σκοπούς».

Επισημαίνοντας ότι η νομοθεσία χρειάζεται κάποιες αλλαγές, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα πρόσωπα που υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση περιουσίας θα πρέπει στη δήλωσή τους να υποβάλλουν πλήρη στοιχεία. «Εάν κάποιος δεν καταθέτει πλήρη στοιχεία, δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ο σκοπός του Νόμου», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι εάν κάποιος έχει ακίνητη ιδιοκτησία στο όνομά του, αλλά δεν την δηλώνει, ή ακόμα εάν έχει συμφέρον σε ακίνητη ιδιοκτησία, έστω και εάν δεν την δηλώνει, και δεν περιλαμβάνονται επαρκή στοιχεία, δεν θα βοηθήσει αυτό στον σωστό έλεγχο.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει κάποιος όταν δεν δηλώνει επαρκή στοιχεία, ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στα πλαίσια της γενικότερης αναθεώρησης και προβληματισμού που η Επιτροπή θα εξετάσει στις 20 Σεπτεμβρίου για τις πρόνοιες του πόθεν έσχες.