Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη γεώτρηση της TOTAL και για το Κυπριακό
Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το θέμα της γεώτρησης από τη γαλλική TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Εκείνο που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι όλα προχωρούν ως είχαν προγραμματιστεί. Η εταιρεία θα προβεί σε ανακοινώσεις όποτε θεωρήσουν ότι υπάρχει ανάγκη. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα το φθινόπωρο. Υπάρχουν άτομα από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που παρακολουθούν καθημερινά και αξιολογούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Τουρκίας και όταν θα πρέπει να γίνει δήλωση να είστε σίγουροι ότι θα γίνει. Δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί ανησυχία ή να επηρεάζει την υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Το Μπαρμπαρός κινείται στην περιοχή μας και η πορεία του παρακολουθείται. Υπάρχουν διαβαθμίσεις ασφαλείας σε σχέση με την πλατφόρμα, το μεγάλο ζητούμενο είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών και, επαναλαμβάνω, αυτό γίνεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα».
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε τα εξής:
«Σίγουρα κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά. Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού. Βλέποντας και αξιολογώντας τα δεδομένα μέρες αργότερα, βλέπει κανείς ότι για πρώτη φορά από το 1976 που ξεκίνησαν οι συνομιλίες έχει αναδειχθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Γίνεται πλέον κατανοητό ότι είναι το κεφάλαιο που θα κρίνει την επίλυση. Πρέπει να κτίσουμε πάνω σ’ αυτό το δεδομένο, λαμβάνοντας υπόψη και την προσέγγιση του ΓΓ στο συγκεκριμένο θέμα. Διαφαίνεται μέσα από συναντήσεις Τούρκων αξιωματούχων ένα αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σίγουρα όχι την ένταξη αλλά για να προκύψουν κάποια οφέλη μέσα από αυτή την πορεία. Η ΚΔ συμμετέχει ενεργά σε όλες αυτές τις συζητήσεις που αφορούν στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Φαίνεται ότι μετά το Φθινόπωρο αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και από πλευράς Τουρκίας και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αν θέλουμε να έχουμε μια παραγωγική συζήτηση είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις και προσεγγίσεις».
Κληθείς να σχολιάσει επικριτικά δημοσιεύματα για τη στάση της πλευράς μας στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, είπε τα εξής:
«Άκουσα χθες επικρίσεις ότι ο Πρόεδρος αποδέχτηκε τις 4 βασικές ελευθερίες (για τους Τούρκους πολίτες). Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις μας σε σχέση με το τι έχουμε αποδεχτεί. Είναι κατανοητό να υπάρχει μια απογοήτευση. Την ίδια στιγμή όμως η ψυχρή και αντικειμενική ανασκόπηση των όσων έγιναν στο Κραν Μοντανά για κάποιον που ασχολήθηκε με το Κυπριακό, δείχνει ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι συζητήσαμε επιτέλους ουσιαστικά τις εγγυήσεις και την ασφάλεια και δεν ανταλλάξαμε απλά θέσεις, με τον ΓΓ των ΗΕ να υιοθετεί την προσέγγιση ότι δεν μπορεί σ’ ένα κανονικό κράτος να υπάρχουν συνθήκες εγγυήσεων, παρεμβατικά δικαιώματα, στρατεύματα».
Αναφορικά με το θέμα των πρακτικών των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι από μόνος του που είπε ότι μπορούν να δοθούν στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τα πρακτικά. Αν προκύψει ανάγκη, αν εκφραστούν αμφιβολίες ο Πρόεδρος δεν έχει πρόβλημα να τα δώσει.
Για το θέμα των τουρκικών απαιτήσεων για παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο, είπε τα εξής:
«Ο ίδιος ο κ Τσαβούσογλου μεταβαίνοντας μετά το Κραν Μοντανά στη σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης, ανέφερε από μόνος του δημόσια ότι δεν μπορούσε η Τουρκία να δεχθεί τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα και λύση που να μην προνοεί παραμονή στρατευμάτων. Υπάρχει Κύπριος πολιτικός, ο οποίος θα είχε πετύχει την κατάργηση της Συνθήκης και των παρεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα και δεν θα το αποδεχόταν;»