Δηλώσεις του Υπ. Ενέργειας αναφορικά με τις εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Onesiphoros West 1», στο Τεμάχιο 11
Στις εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Onesiphoros West 1» στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο».
Κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του πλοίου – γεωτρύπανο «West Capella», που θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρητικές εργασίες, στο σημείο της γεώτρησης, και τις επικείμενες εργασίες, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της γεώτρησης, σημειώνοντας πως τα δεδομένα των γεωτρήσεων είναι απόρρητα μέχρι το σημείο όπου θα υπάρξουν αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται αρχές Σεπτεμβρίου.
«Υπάρχει το στοιχείο της ανακούφισης τώρα που και ξεκίνησαν όλα ομαλά και υπάρχει και το στοιχείο της προσδοκίας να πάνε όλα καλά τεχνικώς με τη γεώτρηση και με ασφάλεια. Η προσοχή μας θα είναι στα αποτελέσματα για να δούμε τί θα μας φέρει αυτή η γεώτρηση.
Το γεωτρύπανο έχει αρχίσει τις εργασίες του, θα γίνουν δοκιμές πριν αρχίσει να κατεβαίνει [στον βυθό]. Το έχουν επισκεφθεί και [λειτουργοί] από Υπηρεσίες του κράτους, άρχισαν οι προμήθειες με τα απαραίτητα υλικά και μηχανήματα και όλα είναι ομαλά.
Τα δεδομένα των γεωτρήσεων είναι απόρρητα μέχρι το σημείο που θα έχουμε αποτέλεσμα και μετά θεωρείται εθνικός πλούτος.
Είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια και είχαμε και τα σενάρια που παραμένουν τα επικρατέστερα. Η αντίληψή μας είναι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μας προκαλεί με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Είναι πιο σωστό να εστιάσουμε στο τί κάνουμε εμείς και η καλύτερη απάντηση είναι να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να απαντάμε, μέσω των πράξεων μας, επί της θαλάσσης. Δηλαδή, παρόλα όσα ακούσαμε τον τελευταίο καιρό, η γεώτρηση αρχίζει και ελπίζουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να προάγουμε τα συμφέροντα της χώρας μας.
Επειδή στα σεισμικά μπορούμε να δούμε τη γεωλογική δομή, αν υπάρχει ανακάλυψη δεν περιμένουμε ότι θα είναι μεγάλη. Είναι όμως εξαιρετικής σημασίας, γιατί είναι η πρώτη γεώτρηση που γίνεται σε αυτό που ονομάζουμε ‘ο δεύτερος κύκλος γεωτρητικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο’, με επίκεντρο το θαλάσσιο όρος ‘Ερατοσθένης’ και την ανακάλυψη του ‘Ζορ’στην Αίγυπτο. Εάν ανακαλυφθεί ότι βορειότερα του ‘Ζορ’, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έχουν μεταναστεύσει υλικά και έχουν δημιουργήσει υδρογονάνθρακες εντός δομών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πολλά για άλλες παρόμοιες δομές που έχουμε εντοπίσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Άρα, αυτή η γεώτρηση θα αποδείξει ή θα καταρρίψει το μοντέλο που κτίστηκε γύρω από την ανακάλυψη που ‘Ζορ’, που αφορά ανθρακούχα πετρώματα που περιστοιχίζουν το θαλάσσιο όρος ‘Ερατοσθένης’. Το αποτέλεσμα θα το έχουμε αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ μέχρι το τέλος του χρόνου, με σκοπό το «κλείσιμο» της συμφωνίας για κατασκευή αγωγού μεταφορά αερίου που θα συνδέει την Τουρκία με το Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε:
«Γνωρίζουμε ότι γίνονται συζητήσεις σε εμπορικό επίπεδο και σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτές οι συζητήσεις που γίνονται δεν είναι κάτι που μπορεί να σχολιάσει η Κυπριακή Δημοκρατία, διότι είναι κάτι που αφορά στις δύο αυτές χώρες. Για να γίνει τέτοια συμφωνία πρέπει να υπογραφούν οι απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες. Για παράδειγμα, να συμφωνηθούν τα θαλάσσια όρια της κάθε χώρας. Χωρίς την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί η Τουρκία να υπογράψει τέτοια συμφωνία».
Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε τέλος, πως πρώτη προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν στα καινούργια τεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ ως δεύτερη προτεραιότητα, ανέφερε ό,τι σχετίζεται με την ανακάλυψη στην «Αφροδίτη», όπου η κατεύθυνση της Δημοκρατίας είναι να πωληθεί [το αέριο] και να μεταφερθεί με υποθαλάσσιο αγωγό στην αγορά της Αιγύπτου. «Γίνονται πολλές διαπραγματεύσεις και για να μειωθεί το κόστος της ανάπτυξης αλλά και να πετύχουμε μια καλύτερη τιμή. Παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις που γίνονται», κατέληξε ο κ. Υπουργός.