1/7/17

Αναφορά του Εκπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ στη Διάσκεψη για την Κύπρο, από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών

Αναφορά του Εκπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ στη Διάσκεψη για την Κύπρο, από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών




Κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, που έγινε στις 30 Ιουνίου 2017, o Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Stéphane Dujarric, ανέφερε ότι ο κ. António Gutterres προήδρευσε σήμερα τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Crans-Montana, της Ελβετίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, ο κ. Guterres δήλωσε ότι η επανασύγκληση της Διάσκεψης προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης της διένεξης που έχει χωρίσει την Κύπρο για πολλές δεκαετίες.

Ο Γενικός Γραμματέας, συνέχισε ο κ. Dujarric, τόνισε ότι ο δρόμος πίσω στην Ελβετία δεν ήταν εύκολος, αλλά η πορεία για διαρκή ειρήνη ποτέ δεν είναι. Πρόσθεσε ότι για να φθάσουν σε αυτό το σημείο, οι ηγέτες έχουν ξεπεράσει σημαντικές προκλήσεις και έχουν επιτύχει μια πρωτοφανή πρόοδο, και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα και το κοινό όραμά τους, που τους έχει οδηγήσει μέχρι εδώ.

Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι μέσω της αποφασιστικότητας και της πολιτικής θέλησης, θα καταστεί πιθανόν να απομακρυνθεί το τελικό εμπόδιο και να επιτευχθεί μια συνολική λύση.

Ο κ. Guterres κάλεσε τους ηγέτες και όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να λάβουν σοβαρά υπόψη την έκκληση για ειρήνη χιλιάδων Κυπρίων. Οι φωνές τους υπέρ μιας λύσης είναι όντως ολοένα και πιο δυνατές.