10/7/17

Χαιρετισμός Υπ. Παιδείας στην τελετή βράβευσης του μαθητικού διαγωνισμού «Το Ολοκαύτωμα μέσα από την Τέχνη»

Με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή τελετή βράβευσης του μαθητικού διαγωνισμού μελέτης – δημιουργικής έκφρασης, με θέμα
«Το Ολοκαύτωμα μέσα από την Τέχνη», που αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο. Ο διαγωνισμός αυτός έχει καθιερωθεί ως θεσμός στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου).

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας, το οποίο απεικονίζεται σε κάθε μορφή τέχνης. Η τέχνη παρουσιάζει πολυδιάστατη σημασία καθώς στα έργα της καταγράφονται αληθινές εμπειρίες και συναισθήματα ανθρώπων, που την καθιστούν, πέραν από αισθητικό, ένα σημαντικό ιστορικό και κοινωνικό τεκμήριο. Η Λογοτεχνία, το Θέατρο, η Ζωγραφική, ο Χορός, η Γλυπτική και άλλες μορφές τέχνης, αξιοποιήθηκαν από Εβραίους καλλιτέχνες, για να αποδώσουν τη φρίκη που βίωσαν κατά τη διάρκεια της απομόνωσής τους στα γκέτο και του εγκλεισμού τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ένα από αυτά τα έργα κλήθηκαν, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης να επιλέξουν, να ερμηνεύσουν και να παρουσιάσουν, αλλά και να θέσουν ως βασικό άξονα για τη δημιουργία του δικού τους έργου τέχνης. Ο αξιόλογος αυτός διαγωνισμός έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους γύρω από το ιστορικό αυτό γεγονός αλλά και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα ρατσισμού μέσω της καλλιτεχνικής τους έκφρασης.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην προώθηση της ισότητας και στην καλλιέργεια του σεβασμού για την ανθρώπινη ύπαρξη και ενισχύουν την αντιρατσιστική πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Επιδίωξή μας είναι να καταπολεμηθεί κάθε φαινόμενο που αντιτάσσεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πάνω σε αυτή τη βάση έχουμε αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλίες που ήδη εφαρμόζονται στα σχολεία μας.

Με σεβασμό στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και των θυμάτων του, βραβεύουμε σήμερα τους μαθητές που με αγάπη προς την τέχνη και ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια ιστορία ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και κατάφεραν να διακριθούν. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς και τους καθηγητές τους, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί και εμψυχωτές στην προσπάθειά τους. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε σ