1/7/17

Δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres για το Κυπριακ

Δ
ηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres για το Κυπριακό

Μέσα από την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση θα καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί μια συνολική λύση, είπε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Crans Montana, μετά το γεύμα εργασίας, στο οποίο παρακάθισε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις οποίες συμμετείχε το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι «χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ στο Crans Montana για να προεδρεύσω της Διάσκεψης για την Κύπρο σήμερα».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τις εγγυήτριες δυνάμεις για την «αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή τους στη διαδικασία, καθώς και την ΕΕ που παρίσταται ως παρατηρητής για τη συνεχιζόμενη της στήριξη».

Πρόσθεσε ότι «η επανασύγκληση της διάσκεψης προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για να επιτευχθεί μια συνολική λύση στη διένεξη που διαιρεί την Κύπρο για πολλές δεκαετίες. Ο δρόμος πίσω στην Ελβετία δεν ήταν εύκολος, αλλά το μονοπάτι για διαρκή ειρήνη ποτέ δεν είναι.

Μέχρι αυτό το σημείο, οι ηγέτες έχουν ξεπεράσει σημαντικές προκλήσεις, κάνοντας άνευ προηγουμένου πρόοδο και χαιρέτισα την αποφασιστικότητα και το κοινό όραμα που τους οδήγησε εδώ.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση θα καταστεί δυνατόν να απομακρυνθεί αυτό το τελευταίο εμπόδιο και να επιτευχθεί μια συνολική λύση.

Η Διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζεται τις τελευταίες δύο μέρες. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται εδώ για να βρουν λύση. Επίσης, έχουν δείξει πως έχουν επίγνωση αυτής της ιστορικής ευκαιρίας και της ευθύνης που φέρουν για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Καλώ τους ηγέτες και τους λοιπούς συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για ειρήνη χιλιάδων Κυπρίων που διαδήλωναν την τελευταία εβδομάδα στο νησί», είπε, σημειώνοντας ότι οι φωνές που υποστηρίζουν τη λύση αυξάνονται.

«Την ίδια ώρα», είπε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ευαίσθητα και δύσκολα θέματα για να επιλυθούν. Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι κεφάλαια κρίσιμης σημασίας για μια συνολική λύση.

Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι υπάρχει δέσμευση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Αλλά είναι σαφές ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να υπάρχει σε βάρος της άλλης.

Καλώ όλα τα μέρη να συνεχίσουν σε αυτόν τον τομέα, όπως και στους άλλους τομείς, και να εμπλακούν σε αυτές τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με το ίδιο εποικοδομητικό και δημιουργικό πνεύμα που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα, λαμβάνοντας τις τολμηρές αποφάσεις που ακόμη χρειάζεται να ληφθούν για να βρεθεί κοινό έδαφος».

Πρόσθεσε ότι «όσοι βρίσκονται εδώ σήμερα, οι ηγέτες, οι κοινότητες στην Κύπρο, οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν την ευθύνη να αδράξουν την ευκαιρία για ειρήνη και να φέρουν μια συνολική λύση, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ακούγονται πληροφορίες περί επίτευξης προόδου σήμερα και ερωτηθείς αν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες και αν ναι τότε σε ποια θέματα, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «είχαμε δύο συνόδους το πρωί για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και πράγματι υπήρξαν κάποιες νέες θέσεις που έδειξαν αυξημένη ευελιξία σε κάποιες πτυχές, αλλά τα πιο σημαντικά πράγματα εξακολουθούν να πρέπει να γίνουν. Και είχαμε ένα δεύτερο τραπέζι για τα άλλα κεφάλαια κατά τη διάρκεια του γεύματος, κατά το οποίο νομίζω κάναμε σημαντική πρόοδο στο να φέρουμε πιο κοντά τις θέσεις των πλευρών σε σχέση με τα εκκρεμούντα θέματα για τα άλλα κεφάλαια που συζητούνται μόνο από τις δυο κοινότητες.

Αλλά είναι αργή η πρόοδος και πολλά εκκρεμούντα θέματα εξακολουθούν να χρειάζονται επίλυση».

Ερωτηθείς τι εννοούσε με αναφορά του κατά τη Σύνοδο περί φυσιολογικού κράτους και αν κάτι τέτοιο προνοεί την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη Διάσκεψη έχουν πει ότι ελπίζουν πως η Κύπρος μια μέρα θα μπορέσει να γίνει ένα πλήρως φυσιολογικό κράτος. Εκεί όπου υπάρχουν διαφορές είναι φυσικά στον χρόνο που απαιτείται για κάτι τέτοιο και στις συνθήκες για να γίνει αυτό. Είναι ακριβώς ένας από τους τομείς που εξακολουθούμε να μην έχουμε συμφωνία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι συνομιλίες αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ευκαιρία για λύση και ερωτηθείς πόσους πόρους μπορεί να διαθέσουν τα ΗΕ σε σχέση με τη διαιτησία και την ειρηνευτική δύναμη στο νησί στην περίπτωση μη λύσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «το ουσιαστικό ερώτημα έχει να κάνει με τη βούληση των μερών, σωστά; Τα ΗΕ είναι εδώ για να υποστηρίξουν τα μέρη και τα ΗΕ δεν έχουν κουραστεί, στηρίζουν τα μέρη και θέλουν να έρθουν οι πλευρές σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν είμαστε ανυπόμονοι. Αυτό που επιθυμούμε είναι το αποτέλεσμα να είναι θετικό και διαρκές. Δεν θέλουμε μια λανθασμένη συμφωνία που δεν θα διαρκέσει.

Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι από πλευράς μας δεν είμαστε ανυπόμονοι και δεν απειλούμε τα μέρη καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Αντιθέτως, είμαστε εδώ με ταπεινότητα, αλλά και αποφασιστικότητα για να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση, γνωρίζοντας ότι αυτή η λύση είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξευρεθεί.

Και φυσικά δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με τη λειτουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης».

Ερωτηθείς ποια είναι η προθεσμία που δίδουν αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «αν θέσουμε προθεσμία θα συμβάλουμε στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε το πρόβλημα να μην επιλυθεί. Εναπόκειται στα μέρη να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν σοβαρή διαπραγμάτευση αν δεν υπάρξει λύση. Ο ρόλος των ΗΕ είναι υποβοηθητικός προς τα μέρη για να βρουν λύση. Δεν είναι για να δίδουν τελεσίγραφα στα μέρη».