13/7/17

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην 4η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην 4η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ



Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την έναρξη της 4ης τακτικής εκλογικής Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο πλαίσιο των εργασιών της σημερινής Συνέλευσης, θα γίνει ο απολογισμός των δραστηριοτήτων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, κατάθεση απόψεων για ποικίλα φοιτητικά θέματα και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου.

Το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια με σκοπό να παρέχει οικονομική βοήθεια και στήριξη σε ευάλωτες ομάδες φοιτητών του. Η κοινωφελής προσφορά του αποδεικνύεται έμπρακτα και ουσιαστικά, ενώ η κατανομή των διαθέσιμων πόρων σε δικαιούχους φοιτητές στηρίζεται στην βάση καθορισμένων κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του, το Συμβούλιο Ευημερίας Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ έχει καταφέρει να βοηθήσει πέραν των 1000 φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, έχει κατανείμει 300 επώνυμες υποτροφίες και 850 οικονομικά βοηθήματα. Επίσης, καθημερινά, συνεργάζεται στενά με την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού για την παροχή δωρεάν σίτισης σε περισσότερους από 800 άπορους φοιτητές στο Εστιατόριο «Αρχονταρίκι» της Μητρόπολης.

Σταθεροί υποστηρικτές στην υλοποίηση των στόχων και των επιδιώξεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου παραμένουν τόσο οι ίδιοι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, οι οποίοι αναλαμβάνουν διάφορες εθελοντικές δράσεις για στήριξη των συμφοιτητών τους όσο και οι χορηγοί που συνεισφέρουν γενναιόδωρα στην όλη προσπάθεια, ενώ καθοριστικής σημασίας θεωρείται η συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού.

Αναμφίβολα, μέσα από τη λειτουργία του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών ΤΕΠΑΚ επιτελείται αξιέπαινο έργο, το οποίο διευκολύνει φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να εξελιχθούν και να προοδεύσουν ως προσοντούχοι νέοι επιστήμονες. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, η εθελοντική και ανιδιοτελής προσφορά των μελών του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών ΤΕΠΑΚ υπήρξε αναγκαία και ανεκτίμητη, αφού διαχειρίστηκαν και βοήθησαν με ορθολογισμό και διαφάνεια πολλές περιπτώσεις φοιτητών, των οποίων οι οικογένειες επηρεάστηκαν από τις συνέπειες που επέφερε η οικονομική κρίση.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αφενός φανερώνουν με τον καλύτερο τρόπο το ειλικρινές ενδιαφέρον, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι πολίτες του τόπου μας για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αφετέρου συμπληρώνουν με τρόπο αποτελεσματικό την κρατική μέριμνα, η οποία ενισχύει με στοχευμένα μέτρα τους φοιτητές μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εφαρμόζεται απρόσκοπτα, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η κυβερνητική πολιτική αναφορικά με τη φοιτητική μέριμνα και την παροχή οικονομικής βοήθειας από το κράτος προς τις οικογένειες των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μάλιστα, από το 2015 με νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο παροχής φοιτητικής χορηγίας και έχει καταστεί πιο δίκαιο και λιγότερο γραφειοκρατικό. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι πολίτες αλλά κυρίως γίνεται μια ορθολογιστική κατανομή των κρατικών χορηγιών και των κρατικών επιδομάτων, στη βάση ξεκάθαρων κριτηρίων και προϋποθέσεων.

Εξίσου σημαντική είναι και η βοήθεια που παρέχεται στους φοιτητές μέσω του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, που συστάθηκε το 2014 με πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, Άντρης Αναστασιάδη και στον οποίο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμετέχει και συνεργάζεται με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες με στόχο τη στήριξη των φοιτητών και την παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης στο αγαθό της εκπαίδευσης.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την πολυεπίπεδη και εθελοντική διετή του δράση, στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού καθώς και σε όλους όσοι στήριξαν με τη συμβολή τους το αξιόλογο και απαιτητικό έργο του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ. Εύχομαι από καρδίας καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλετε, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την υλική μα κυρίως την ηθική συμπαράσταση των φοιτητών μας που τη χρειάζονται, ώστε να προχωρήσουν στη ζωή τους με πίστη, δύναμη και κουράγιο .