Παρέμβαση της βουλευτού Στέλλας Κυριακίδου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ
Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, εκ μέρους της πολιτικής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), για το θέμα των ανθρωπιστικών παραμέτρων σε σχέση με την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο.
Επισημαίνοντας πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, η κα Κυριακίδου ανέφερε πως πρόκειται για μια κρίση πολυεπίπεδων διαστάσεων που αφορά εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ως αποτέλεσμα βίαιων συγκρούσεων, διώξεων αλλά και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της. Σε αυτό λοιπόν το τεράστιο κύμα ανθρώπινου πόνου, συνέχισε, έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα, το ίδιο επώδυνο: αυτό της μετανάστευσης ανθρώπων που πάλι λόγω δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών, στις χώρες καταγωγής τους, αναγκάζονται να ξενιτευτούν.
Αναφερόμενη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, του 2016, η κα Κυριακίδου επεσήμανε πως, παρότι η συμφωνία αυτή έφερε κάποια απτά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση προκλήσεων που προκύπτουν από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, οι συχνές απειλές της Τουρκίας, για απόσυρσή της από τη συμφωνία αυτή, δημιουργούν ένα νεφελώδες τοπίο σε ό,τι αφορά στη σωστή αντιμετώπιση αυτού του τραγικού φαινομένου. Αδιαμφισβήτητα, ανέφερε, η κα Κυριακίδου, το βάρος της ευθύνης στον χειρισμό αυτής της κρίσης έχει πέσει βασικά στις χώρες υποδοχής, κάποιες από τις οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και άλλα προβλήματα. Έχουμε όλοι, συνέχισε, ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσουμε, τόσο προληπτικά όσο και θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία και την ευημερία των μεταναστών. Αφού επεσήμανε πως οι συνθήκες υποδοχής σε αρκετές χώρες χρήζουν άμεσα περαιτέρω βελτίωσης, η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη αύξησης των εγκαταστάσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων /συνοδευόμενων παιδιών και άλλων ευπαθών ομάδων, καθώς επίσης και στην ανάγκη παροχής εξειδικευμένης στήριξης, επαρκούς προστασίας, σωστών συνθηκών διαβίωσης, αλλά και ενίσχυσης των μηχανισμών ένταξης των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες.
Ως εκ τούτου, κατέληξε η κα Κυριακίδου, ο κάθε ένας από εμάς, αλλά και όλοι μαζί, έχουμε βαρύτατη ευθύνη, αλλά και ανθρωπιστική υποχρέωση, να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα απαλύνουν τον πόνο και την αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων που αναγκάζονται, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, να ξεριζωθούν, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικές και να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο δράμα αυτών των ανθρώπων, το οποίο πολλές φορές ξετυλίγεται μπροστά μας. Γιατί πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας, συνέχισε, πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν εγκαταλείπουν τις χώρες τους από επιλογή, αλλά εξαναγκάζονται να το πράξουν για να επιβιώσουν.
Στο πλαίσιο της πιο πάνω συζήτησης, την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ προσφώνησε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.