26/6/17

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο






Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 26 Ιουνίου 2016, στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες και Ενέργεια της ΕΕ σε σχηματισμό Υπουργών Ενέργειας. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Στέλιος Χειμώνας.

Το Συμβούλιο συμφώνησε σε Γενική Προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην πρόταση οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση. Σε παρέμβασή του, ο κ. Χειμώνας υποστήριξε ότι η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ, τονίζοντας όμως παράλληλα την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και να δίδεται η απαραίτητη ευελιξία. Επιτεύχθηκε δε ειδική διάταξη για τα μικρά νησιωτικά κράτη μέλη που διασφαλίζει ότι τα τελικά μέτρα που θα λάβει η Κύπρος θα είναι οικονομικά αποδοτικά.

Επιπλέον, το Συμβούλιο συμφώνησε σε Γενική Προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην πρόταση για ενεργειακή απόδοση στα κτίρια και προχώρησε σε ανταλλαγή απόψεων για τον βαθμό των διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Σε παρέμβαση του, ο κ. Χειμώνας υπέδειξε ότι η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος που παραμένει χωρίς διασυνδέσεις με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Τόνισε δε ότι η ισότιμη διασύνδεση όλων των κρατών μελών με την εσωτερική αγορά ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για ισότιμη κατανομή βαρών, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που προτείνονται στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων για «Καθαρή Ενέργεια για Όλους» θα πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών που παραμένουν ενεργειακά απομονωμένα.
______________