9/6/17

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην τελετή απονομής των Γαλάζιων Σημαιών 2017

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην τελετή απονομής των Γαλάζιων Σημαιών 2017

Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι οικονομίες των κρατών της Μεσογείου και η ευημερία των λαών μας και ιδιαίτερα αυτή του τόπου μας, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο υγειές θαλάσσιο περιβάλλον.

Ως Υπουργείο και ως Κυβέρνηση πήραμε την απόφαση να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές που έχουν ως βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και που ενθαρρύνουν την προστασία, τη διατήρηση και την ορθολογική διαχείριση του περιβαλλοντικού πλούτου της Κύπρου.

Για αυτόν τον λόγο είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και του Οργανισμού CYMEPA να παραστώ και να χαιρετίσω την παγκύπρια τελετή βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία που γίνεται σήμερα στη Μαρίνα Λεμεσού.

Η σημερινή βράβευση αποδεικνύει τη στροφή προς την ανάδειξη και την προστασία του θαλάσσιου μας περιβάλλοντος που αδιαμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διατήρηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Η Γαλάζια Σημαία είναι ένας διεθνής θεσμός και αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο που επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια. Ο θεσμός αυτός αποτελεί σύμβολο οργανωτικής και περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας.

Μέσα από τον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας βραβεύονται οι παραλίες μας, οι οποίες επιτυγχάνουν ψήλους ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Παράλληλα όμως, η ποιότητα των παραλιών μας έχει ιδιαίτερη σημασία αφού όλοι γνωρίζουμε τη σημασία που έχει η θάλασσα για τον τουρισμό που αποτελεί τον μεγαλύτερο πυλώνα που στηρίζει την οικονομία του τόπου μας.

Η απονομή της «Γαλάζιας Σημαίας» αποτελεί ουσιαστικά ένα επιτυχημένο βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης μιας μεγάλης πρόκλησης πανευρωπαϊκού επιπέδου, που σκοπό έχει τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της διασφάλισης της ικανοποίησης των τουριστικών απαιτήσεων από τη μια, και της προστασίας του περιβάλλοντος από την άλλη. Αναμφίβολα, η καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης αποτελεί πόλο έλξης ξένων επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Υπουργείο για ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημαντικό επίτευγμα είναι ότι οι 63 παραλίες, συμπεριλαμβανομένης για πρώτη φορά της Μαρίνας Λεμεσού, από τις 113 των περιοχών νερών κολύμβησης πέρα από την εξαιρετική ποιότητα των νερών, πληρούν επιπλέον 32 κριτήρια με αποτέλεσμα να βραβεύονται με Γαλάζια Σημαία, κάτι που είναι πολύ ξεχωριστό και αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό επίτευγμα για την Κύπρο.

Στον θεσμό αυτό πρωτεργάτης είναι η CYMEPA, ως πρόεδρος του Εθνικού Κριτή, αλλά σε αυτό συμμετέχει ενεργά και το Τμήμα Περιβάλλοντος μιας και η «εξαιρετική ποιότητα» είναι το κυριότερο κριτήριο της Γαλάζιας Σημαίας. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, συντονίζει και έχει την γενική ευθύνη για τη εφαρμογή του περί της Διαχείρισης της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης Νόμου του 2008 σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Για την κολυμβητική περίοδο του 2016, η οποία είχε διάρκεια από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, έτυχαν παρακολούθησης 113 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος για το 2016 είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας. Όλες οι περιοχές νερών κολύμβησης της Κύπρου αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εξαιρετικής ποιότητας. Από το 2008, η Κύπρος για 11η συνεχή χρονιά και το 2016 κρατάει την πρωτιά στην Ευρώπη με συμμόρφωση προς τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της οδηγίας. Τα νερά κολύμβησης αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας με ποσοστό συμμόρφωσης 99%.

Ως Υπουργείο, αλλά και ως Κυβέρνηση στο σύνολό της, είμαστε ταγμένοι στην διάνοιξη νέων προοπτικών που θα συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη, την αειφορία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντός μας.

Εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, ούτως ώστε να δώσουμε νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία στο λαό μας μέσα όμως από μια σύγχρονη προσέγγιση που εμπεριέχει μορφές «πράσινης» και «γαλάζιας οικονομίας». Είμαστε βεβαίως τυχεροί γιατί το νησί μας, μας επιτρέπει μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθής ανάδειξής του, να επιτύχουμε ευκολότερα τη μετάβαση αυτή, δημιουργώντας στη πορεία τις απαιτούμενες νέες θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Περιβάλλοντος, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το Κρατικό Χημείο για την πολύτιμη συνεισφορά τους για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την συνεργασία με τη CYMEPA, τα μέλη του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας, τις Τοπικές Αρχές και τους πολίτες για την συνεισφορά τους στο θεσμό αυτό.

Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι καθοριστική για την προστασία ενός πολύτιμου πόρου που έχουμε, της θάλασσας, για την περιβαλλοντική της αξία, η οποία προσδίδει στην ποιότητα ζωής των πολιτών μας, αλλά και που συνδράμει ουσιαστικά στην οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Σας καλώ να διαδραματίσουμε όλοι ενεργό ρόλο στην επιτυχία της.