22/5/17

O Υπουργός Υγείας προήδρευσε της Συνάντησης των Υπουργών Υγείας της Κοινοπολιτείας

O Υπουργός Υγείας προήδρευσε της Συνάντησης των Υπουργών Υγείας της Κοινοπολιτείας




Της ετήσιας συνάντησης των Υπουργών Υγείας των 52 χωρών μελών της Κοινοπολιτείας προήδρευσε την Κυριακή, 21 Μαΐου 2017, ο Υπουργός Υγείας δρ. Γιώργος Παμπορίδης. Η συνάντηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Γενεύη, την παραμονή της Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού και σε αυτήν οι Υπουργοί Υγείας της Κοινοπολιτείας συζητούν για τις κοινές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας της υγείας και ανταλλάσσουν αντίστοιχες εμπειρίες.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη φετινή κοινοπολιτειακή συνάντηση ήταν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην Καθολική Κάλυψη με Υπηρεσίες Υγείας του συνόλου του πληθυσμού με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά ομάδες, καθώς επίσης και θέματα της Διεθνούς Ασφάλειας και της Βίας.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας κα Patricia Scotland τόνισε τη σημασία που οι κυβερνήσεις όλων των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας έχουν δώσει στη χρηματοδότηση της καθολικής κάλυψης υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών τους, αναγνωρίζοντας ότι τα ισχυρά συστήματα υγείας συμβάλλουν, επίσης, άμεσα στην ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη της κοινωνίας.

«Η ετήσια Συνάντηση των Υπουργών Υγείας της Κοινοπολιτείας είναι μια μοναδική ευκαιρία για συζήτηση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού για επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης που αφορούν στον τομέα της υγείας», σημείωσε σε παρέμβασή του ο δρ. Παμπορίδης. «Η διασφάλιση της κάλυψης με υπηρεσίες υγείας του συνόλου του πληθυσμού των χωρών μας, παρά τη διαφορετικότητα των αναγκών, πρέπει να αποτελεί το κέντρο βάρους των εθνικών προσπαθειών. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση των χωρών της Κοινοπολιτείας, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για ανάληψη κοινής δράσης κατά των διασυνοριακών κινδύνων και προστασία της δημόσιας υγείας, αφού οι εθνικές δράσεις από μόνες τους δεν έχουν αποδειχθεί επαρκείς», πρόσθεσε.

Οι Υπουργοί Υγείας υιοθέτησαν Σχέδιο Δράσης με στόχο προσβάσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες υγείας για το σύνολο του πληθυσμού των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας.